CUM RENOVEZI O CASĂ DE 1.500.000 DE EURO

Îmi plac cladirile vechi pentru că imi place să le ascult poveștile. Fiecare are câte o istorie a ei, cu bucurii, drame sau evenimente. Așa că, la invitația lui Marian Teleleu, un vechi agent imobiliar, am fost să văd o casă boierească din zona bulevardului Kiseleff din București. A fost construită in 1938 de o familie de industriași. Spațiile și proporțiile casei arată ca a fost proiectată de un arhitect foarte priceput. Și am mai aflat ca esgte scoasă la vânzare cu 1 milion si jumătate de Euro. Când am aflat prețul, am devenit și mai curios.

La exterior este clar că are nevoie de o renovare, dar am aflat ca această operațiune este în desfășurare. Am observat că porțile curții, ale garajului, gardul, dar și grilajele de la intrarea în casă sunt cele originale, bine păstrate după mai bine de 80 de ani.

Am vizitat întâi parterul care a fost primul spațiu renovat, cu materiale de calitate și cu multă atenție la detalii. De exemplu, toate ușile casei sunt cele originale din 1938, restaurate manual, iar ochiurile de geam au fost umplute cu cristale, așa cum a fost odată, pentru că o mare parte din cele vechi lipseau. Înăuntru este chiar răcoare pentru o casă fără termosistem și fără nici o instalație de răcire, când afară erau 36 de grade. Dar toate îmbunătățirile pot fi adăugate și mai târziu. În afară de casa scării, parterul este împărțit într-un mare living, un dormitor și o bucătărie. Livingul, a fost și el împărțit de un glasswand într-un spațiu de zi și unul dedicat copiilor. Daca ar vorbi, livingul ne-ar spune ce serate sau petreceri erau odată și ce lume bună trecea pe acolo.

Și dormitorul și bucătăria sunt foarte bine renovate și mobilate. În bucătărie și pe hol, dar și în alte locuri din casă au rămas pardoselile originale de mozaic de calitate.

Dar locul care mi-a plăcut cel mai mult a fost demisolul, unde lucrarile de renovare erau în toi. Proprietarii au vrut să aducă înapoi casa la roșu și să dea fiecărei încăperi de acolo un rost. Sunt înlocuite și modernizate toate instalațiile de apa, electricitate sau de canalizare. Eu i-am îndemnat să tragă prin copexuri cabluri cu 4 fire, pentru că este un moment numai bun. Poate vor vrea vreodată să și automatizeze instalațiile. Mi-a plăcut că operațiunea de renovare este planificată, nu e facută în grabă și nu am observat vreun compromis la materiale.

Dar haideți să vă arăt, împreună cu Marian Teleleu, o casă de 1 milion si jumătate de Euro, dintr-o zonă exclusivistă a Bucurestiului.

4 Comentarii

adi 08/07/2019 la 21:26 Reply

termosistem? doar nu vrei sa distrugi o arhitectura superba cu polistiren sau vata.

Albert Arifovici 09/07/2019 la 10:36 Reply

Hai sa va spun părerea mea. Oamenii astia nu prea au habar de cum se renovează o casa in anul 2019. Nu vad nimic care sa ducă cu gândul la automatizare, ventilație, pompe de caldura. Mai ales, când am vazut parchetul triplu stratificat și kitsch-ul din camera copiilor m-am cam deprimat. Nu mi se pare normal sa ai pereții galbeni și paturi suspendate intr-o casa interbelica cu valoare istorică. Nu sunt de acord nici cu ce zice George. Nu poti face termosistem din vata bazaltică pe o vila interbelica. Înțeleg eficienta termosistemului, dar e păcat sa faci așa ceva pentru ca pierzi toate detaliile arhitecturale ale casei. La o vila interbelica părerea mea e ca trebuie sa păstrezi un echilibru intre modern și vechi. Cum as fi modernizat eu o astfel de casa: as fi automatizat complet partea de iluminat și încălzire/răcire, as fi păstrat parchetul vechi și l-as fi recondiționat, sunt de acord cu geamurile din lemn și mozaicul păstrat, as fi pus accent pe partea de ventilație a aerului și pompa de caldura, dar aici depinde cât permite proprietatea din punct de vedere tehnica. Adică sa implementezi aceste lucruri fără sa strici aspectul casei. De obicei, aceste sisteme sunt cam greu de implementat dacă nu sunt făcute inca de la faza de construcție, dar repet, nu ma pot exprima pentru ca nu am vazut proprietatea in realitate. De asemenea, nu sunt deloc de acord cu balconul închis. Este cam kitsch sa faci așa ceva pe o casa interbelica. Ca sa concluzionez, mi se pare ca oamenii astia sunt cam superficiali in ceea ce privește renovarea unei astfel de proprietăți.

    Marian Teleleu 10/07/2019 la 00:09 Reply

    Citez din comentariul dumneavoastră : “dar repet, nu ma pot exprima pentru ca nu am vazut proprietatea in realitate“. Putem discuta chiar la fata locului dacă doriți.

Bota Sorin Andrei 13/07/2019 la 21:39 Reply

EU sint un restaurator cu experienta in Italia de pilda in subsol anumite suprafete de ziduri as proceda la un sablaj cu nisip fin sau sare curatirea mortarului dintre straturile de caramizi si aplicarea unui mortar cu fibra pt CACI vobim de zone cu fac seismic iar pe urma fuga decorativa si un impermeabil incolor dand Splendoare acelei caramizi daca nu ati inteles ideea pot sa trimit poze cu lucrari realizate in Italia salutari si complimente pt ceea ce ati reusit sa realizati

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

*

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.