Prețurile materialelor de construcții 2021 versus 2022

Astăzi te invit la un episod în care voi face o analiză aplicată a prețurilor materialelor de construcții. Știm cu toții deja despre scumpirile fierului, materialelor lemnoase și ale carburanților. Toate aceste scumpiri afectează direct prețurile produselor de care avem nevoie pentru o renovare sau o construție nouă. Așadar, am un catalog de produse de la un magazin de bricolaj din perioada 1 – 31 martie 2021, adică de acum un an. Încep cu lambriul, care este un tip de îmbrăcăminte pentru pereți interiori sau exteriori, realizat din diferite materiale. Folosit la multe construcții pe plaiurile mioritice, hai să vedem prețurile din martie 2021. Am găsit un lambriu de răsinoase, de 12 milimetri grosime cu 96 de milimetri lățime și o lungime standard de patru metri. Avem un preț de 26 de lei pe petru patrat. Pentru comparația de astăzi avem prețuri de la mai multe magazine de profil. La Hornbach găsim același lambriu la 55 de lei metrul patrat. La Dedeman, același lambriu, cu aceleași dimensiuni, îl găsim la aproape 53 de lei metrul pătrat. Iar cel mai scump îl găsim la Brico Depot cu 57 de lei metrul pătrat. Aplicat, pentru o mansarda de exemplu, dacă vrem îmbracăm tavanul în lambriu pentru o suprafață de 100 de metri pătrați, în martie 2021 ne costa 2600 de lei. Astăzi ne costa aproximativ 5500 de lei. Deci mai mult decât dublu.

Cheresteaua verde. În martie 2021, nerindeluită, cu dimensiunile 24 x 200 x 3000 de milimetri, o găsim la 21 lei bucata. Astăzi, găsim aceeași cherestea la Brico Bepot cu 47 de lei bucata, la Hornbach la 46 de lei bucata. Iată deci, cheresteaua, de baza pentru construcții noi s-a dublat preț. Trecem la cărămidă. Cea mai ieftină cărămidă găsită în catalogul Hornbach din 2021 o găsim la 5,5 lei bucata. Aceeași bucata de cărămidă, la același magazin o găsim azi la 8,4 lei, la Brico Depot la peste 9 lei, iar pe un alt site o găsim la 8,88 lei.

Și nu doar materialele de construcții s-au scumpit. De exemplu, cea mai ieftină chiuvetă pentru bucătărie de la Hornbach era 66 de lei. Astăzi, exact aceeași chiuvetă costă 86 de lei. O baterie de lavoar, cea mai ieftină, în 2021 era 77 de lei. Azi este 85 de lei. Un hidrofor de 1100 de wați cu o capacitate de 4500 de litri pe ora îl găseam în 2021 la 1299 lei. Astăzi site-ul eMAG îl vinde la 1600 de lei, iar Hornbach chiar cu mai mult, 1649 de lei.

Deci am văzut, cu exemple concrete, creșterea prețurilor. Evident că ele se modifică de la o săptămână la alta, sau de la o zi la alta, așa cum se întâmpla în cazul fierului în martie anul acesta. Dacă te-ai hotărât construiești sau renovezi, iți recomand apelezi la specialiști. La un arhitect și la un structurist. La un inginer electrician și un inginer în instalații. ți planurile temeinic, calculează de trei ori și plătește o data. Tu ce planuri ai în aceasta perioada? Renovezi sau te apuci de construit? Spune-mi în comentarii ce alte diferențe majore de preț ai observat tu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

*

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.