Piesele de mobilier curbat și margini rotunjite
Dacă nu ai auzit până acum de mobilierul curbat și ce impact are asupra unei camere, o să îți dezvălui în acest articol tot ce trebuie să știi despre controlarea marginilor rotunjite și cum poți contura o cameră cu ajutorul acestor piese de mobilier flexibile. Mobilierul cu margini rotunjite și arhitectura interioară curbată sunt cele care creează o estetică de design confortabilă și relaxantă. Mobilierul rotunjit face posibilă modelarea aspectelor printr-un flux moale și ușor, indiferent de dimensiunea camerei. În spații compacte, marginile rotunjite sunt soluția perfectă pentru evitarea colțurilor incomode.
Într-un spațiu de locuit mare, o piesă de mobilier curbată poate face un punct focal dominant și atrăgător. Aceste piese de mobilier funcționează perfect atunci când se combină cu arcade arhitecturale elegante, ferestre rotunde și chiar pereți separatori curbi. Mobilierul curbat poate da viață unei camere prin estomparea colțurilor dure și compensarea liniilor drepte. Alternativ, contururile geometrice ascuțite pot face o opțiune clar contrastantă, iar de cele mai multe ori, contrastul este esențial pentru crearea unor spații armonioase.
Aici vei găsi toată inspirația de care vei avea nevoie pentru a aduce acest stil luxos și confortabil în casa ta.
V-ați gândit de ce aceste piese vă sunt așa de plăcute ochiului? Ei bine, ele reprezintă sculpturi funcționale. Mobilierul conceput din curbe mai elaborate îndeplinește funcții duble. Pe lângă funcția de bază, aceste obiecte de mobilier pot servi și ca piese de artă, un plus în design din punct de vedere al calității estetice.
Un alt exemplu este acela că aceste obiecte de mobilier, după cum am menționat mai sus, pot fi punctul focal al unei camere. Piesele mai mari, cum ar fi secțiunile curbate, necesită mult spațiu pentru a respira – ceea ce le face să fie piese centrale ideale pentru a creea o dominantă ce atrage priviri. Cel mai potrivit în amenajarea unei case cu aceste piese mari este să le centrați în mijlocul unei camere, înconjurate de accente de susținere și dominante verticale, precum un decor minimalist reprezentat de corpuri de iluminat sau chiar vă puteși folosi de structura de susținere a casei, în cazul in care aceasta este reprezentată de stâlpi sau coloane.
Iar un alt beneficiu al acestor piese de mobilier este acela că reușesc cu ușurință să creeze un flux ușor. În spații restrânse și camere mici, mobilierul curbat poate ajuta la deschiderea perspectivei.
În aceast exemplu, observăm cum introducerea unei canapele curbe a favorizat circulația în jurul ei, astfel canapeaua nu acționează ca o barieră. De asemenea, fiind o canapea curbată, circulația nu este incomodă în zona ferestrelor. În combinație cu mesele, ce sunt în același stil, zona devine una centrată, iar forma covorului este ales special pentru a continua contrastul camerei cu piesele de mobilier și astfel se creează o trecere lină de la marginiile ascuțite și geometria simplă a camerei către zona de mobilier curbat.
De asemenea, acesta este un bun exemplu pentru folosirea mobilierului curbat ca si punct focal. Nu numai ca atrage atenția către zona de luat masa, dar și centrează confortul către masă. În cazul în care vreți o nouă abordare în amenajarea bucătăriei, vă puteți orienta către scaunele curbe. În acest proiect scaunele curbe sunt de o culoare similară cu mobilierul bucătariei, iar astfel compoziția devine una unitară.
De multe ori, pentru a reuși inchiderea compoziției, se folosesc covoare circulare. În acest exemplu folosirea unui covor de această formă este neceseară, deoarece camera duce lipsă de alte forme curbe, precum arcade sau pereti ce nu sunt uniformi, iar pentru completarea anasamblului de mobila curbă, s-au adaugat și mese circulare. De asemenea, covorul în acest proiect, servește ca bază a zonei curbate, astfel mobilierul devine ancorat în comopoziție.
După cum am menționat și la început, aceste piese de mobilier se completează foarte bine cu arcadele. În acest concept, arcada servește ca dominantă verticală principală. Decorul, precum vazele și obiectele din metal suspendate, ocupă locul dominatelor verticale secundare. În această compoziție impactul dominantelor verticale este necesar, având in vedere piesa noastră de mobilier de mică înâlțime, ce devine o dominantă de bază. Toate aceste lucruri au creat un sapțiu relaxat și unitar. Poziționarea fotoliului curb este bine intenționată pentru accentuarea lui. Fiind un fotoliu de așa o formă, circulația dintr-o cameră în alta nu se îngreunează, ba chiar marchează un punct dominant, care atrage privirea chiar înainte de a păși în cameră.
Articol scris de Cristiana Czerwinschi | Designer interior la Wirtual Design & Architecture