PARDOSELI INTERIOARE DIN PIATRĂ NATURALĂ

Ca viitor proprietar, este destul de greu să alegi tipul perfect de placare pentru pardoseală, care să îmbine atât rolul funcţional cât și componenta estetică. Dintre toate materialele destinate pardoselilor, niciunul nu este mai elegant și mai luxos ca piatra naturală. Poate fi alegerea perfectă pentru cei care îşi doresc un finisaj rafinat, ieşit din comun, incredibil de rezistent în timp, dar şi relativ uşor de întreţinut. Acest material natural a fost folosit în construcţii din cele mai vechi timpuri iar faptul că acum încă ne bucuram de numeroase temple şi edificii construite acum mii de ani, este cel mai bun argument pentru durabilitatea şi comportarea pietrei în timp. Placarea cu piatră se regăseşte şi ea ca finisaj preferat în palate şi edicifii celebre de cult din întreaga lume şi este şi acum un simbol al rafinamentului.

 

Plăcile din piatră naturală sunt elegante, versatile şi disponibile în diverse nuante şi stiluri. Ele oferă locuinței o ambianță caldă, plăcută și se potrivesc cu aproape orice stil decorativ, existent sau viitor. Pe lângă componenta estetică, plăcile din piatră naturală sunt ecologice, ceea ce le face ideale pentru proprietarii care sunt preocupaţi de starea mediului înconjurator. Modul de fabricare şi finisare a acestor plăci a rămas şi el aproape neschimbat în decursul secolelor.

Unele pietre, precum travertinul, sunt create prin acumularea și stratificarea lentă a sedimentelor. Alte pietre, ca marmura, sunt formate atunci când roca este transformată de presiuni și temperaturi extreme, iar pietre precum granitul sunt create atunci când roca este topită de magmă și reformată atunci când se răceşte.

Blocuri mari de piatră sunt tăiate din cariere cu ferăstraie acoperite cu diamant, utilizate pentru tăieri curate și continue. Blocurile sunt transportate cu grijă cu utilaje grele până când ajung la fabrică. Acolo, blocurile de piatră sunt tăiate direct la dimensiunile produsului final, pentru că tăierea poate modifica dramatic aspectul plăcilor rezultate. Piatra este formată de-a lungul a mii de ani, pe măsură ce straturile de sediment se adună și se solidifică, iar tăierea de-a lungul sau de-a latul acestor straturi va da naştere unor modele interesante. Când pietrele sunt tăiate în felii, ordinea este păstrată cu atenție pentru că acest lucru permite clienților să cumpere tăieri secvențiale dintr-un bloc de piatră.

După tăiere, suprafaţa de piatră este finisată pentru diferite efecte. În mod normal, suprafaţa este șlefuită fin, cu aspect neted lustruit. Dacă suprafața este șlefuită mai puțin, se creează un aspect mat neted. Piatra poate fi, de asemenea, finisată pentru texturi mai dramatice.

Plăcile de piatră pot avea o viaţă foarte lungă, dar au nevoie de puţin ajutor pentru a-şi menţine frumusețea. Piatra conține în mod natural numeroase găuri microscopice, numite şi pori, ce permit scurgerea lichidelor în interior, colorarea sau deteriorarea însă pot fi tratate cu materiale care să le sigileze.

 

Pe piaţă există multe tipuri de piatră naturală pentru placarea pardoselilor, însă cele mai populare sunt marmura, ardezia, granitul, travertinul şi calcarul. Fiecare tip de piatră are proprietățile sale unice. Acestea trebuie studiate şi luate în considerare, pentru o alegere corectă pentru fiecare spaţiu în parte. Ca și în cazul oricărui finisaj, tipul de piatră pentru placare trebuie ales şi în funcţie de culoare, model şi stil, pentru a avea certitudinea că piatra va arăta perfect în camera în care trebuie amplasată.

Marmura este un material clasic și elegant iar podelele placate cu aceasta piatră sunt un simbol al luxului încă din cele mai vechi timpuri. Această piatră este formată din calcar sau dolomite, care s-au transformat într-o structură cristalină datorită căldurii și presiunii mari în timp. Putem recunoaşte marmura prin modelele sale cu granulaţie redusă, dungile şi nori specifici dar și prin culorile pastelate, care variază de la alb și negru la roșu și verde. Plăcile din marmură sunt adesea lustruite pentru a da o strălucire delicată. Marmura lustruită poate fi alunecoasă, însă marmura finisată are textura perfectă pentru zonele care s-ar putea uda . Marmura este o rocă mai moale care poate fi zgâriată sau colorată, dar etanșarea cu produse profesionale remediază acest aspect. Este potrivită pentru placarea podelelor din orice încăpere, însă folosirea ei în bucătărie trebuie evitată, din cauza posibilelor pete de ulei sau acizi.

Travertinul este o rocă formată în mod normal de izvoarele fierbinți care dizolvă calcarul de sub. In cele din urmă, acesta se întărește din nou şi formeaza travertinul. Datorită modului în care este format, plăcile de travertin prezintă multe buzunare şi bule de aer mici în suprafața lor. Acest lucru conferă pietrei un aspect unic, rustic, care a fost apreciat în construcții încă de la romani. Travertinul este o piatră mai moale ce poate prinde o patină delicată și elegantă în timp. Este disponibil într-o gamă largă de nuanțe, de la crem deschis până la ruginiu închis. Când este lustruit, poate imita marmura, dar în forma sa neprelucrată are rosturi și margini rotunjite care dau un aspect antichizat. Aceast material poros reacționează rapid la acizi şi deaceea trebuie evitat în bucatarii, însă poate fi impermeazbilizat şi astfel se va reduce riscul de deteriorare. Travertinul este o alegere bună pentru pardoseala din holuri şi băi, sau de ce nu, pentru livinguri. Este o piatră poroasă și poate fi mai sensibilă la pătare decât granitul sau marmura și ar trebui protejată cu o răşină de impermeabilizare.

 

Granitul este cunoscut pentru faptul că este unul dintre cele mai dure tipuri de piatră naturală, duritate ce îl face potrivit inclusiv pentru pardoselile cu trafic foarte intens şi bucătării. Această piatră este creată prin răcirea magmei în subteran. Datorită procesului de răcire foarte lent, granitul devine dur și rezistenț. Este creat din diferite minerale, inclusiv feldspat și cuarț, ceea ce îi conferă o textură și o compoziție granulară. Datorită durităţii sale, atunci când este instalat ca pardoseală, este necesar să se niveleze perfect stratul de sub şi să fie capabil să suporte greutatea plăcilor de granit. Dacă stratul nu este perfect egalizat, vor apărea denivelări care vor duce la crăparea şi deteriorarea plăcilor.

Calcarul este o “rudă” a travertinului, însă are o greutate mai mare și rezistă mai bine la utilizarea de zi cu zi. Calcarul este o piatră sedimentară formată prin acumularea de calciu și materie organică care s-a întărit în timp. Calcarul are o gamă variată de culori și prezintă impurități, cum ar fi argila, nisipul, materialele organice și chiar fosilele, care îi dau caracterul unic şi un farmec deosebit.   Datorită granulaţiei deosebite, plăcile pot fi tăiate în foarte multe moduri, chiar şi cu linii lungi și înguste pentru a semăna cu lemnul. Fiind o piatră poroasă, trebuie să fie protejată și cu o substanţa de impermeabilizare iar astfel, materialul poate fi folosit în orice încăpere, chiar şi în bucătării, spaţii umede sau cu trafic intens.

Toate tipurile de piatră pot fi tratate cu solutii speciale de impermeabilizare deoarece ele ajută la protejarea pietrei împotriva petelor şi erodării. Aceste substanţe pot îmbunătăți şi textura plăcilor, eliminând riscul de alunecare. Totuşi, placajele cu piatră trebuie montate, curăţate şi îngrijite corespunzător.

Pe lângă componenta estetică, este important să avem în vedere şi factori precum gradul de absorbţie a umidității, calitatea pietrei şi coeficientul de fricţiune. Plăcile de piatră impermeabilă sunt cele mai practice, deoarece acestea nu se vor deteriora de la apă şi sunt ușor de curățat. În general, gresia este cel mai poros tip de piatră naturală. Travertinul, calcarul și ardezia au o absorbţie medie, în timp ce granitul este relativ impermeabil. Pentru pietrele poroase, lustruirea este o soluţie, făcându-le mai puţin permeabile.

Trebuie verificat şi nivelul de calitate al plăcilor de piatră pentru a vă asigura că sunt în concordanţă cu standardele estetice. Plăcile de gradul unu sunt uniforme, de calitate superioară, însă plăcile de gradul doi sunt o opţiune bună pentru proprietarii care au un buget limitat și nu sunt deranjaţi de mici impurităţi, denivelări sau diferenţe de culoare.

Contrar aşteptărilor, aceste plăci oferă o cantitate rezonabilă de izolație, ajutând la menţinerea locuinței calde în timpul iernii și răcoroase vara. Percepţia multora este că o podea placată cu piatră poate fi rece, însă acest lucru este pozitiv atunci când vremea este caldă iar în sezonul rece, acest aspect poate fi îmbunătăţit cu ajutorul încălzii în pardoseală, în cazul spaţiilor mari.

Piatra naturală este rezistentă, durabilă şi nu este alunecoasă, ca plăcile ceramice. Din acest motiv, placarea cu piatră naturală este o opţiune perfectă pentru cei cu copii sau animale de companie. Plăcile din piatră naturală pot fi utilizate în zonele cu trafic intens, ca bucătăriile, camerele de zi sau holurile, pentru că rezistă bine la uzură şi se deteriorează greu, şi în timp îndelungat. Simbol etern al luxului şi distincţiei, placajele interioare cu piatră naturală vor rămâne mereu la modă şi se vor păstra impecabil în orice locuinţă.

 

1 Comentarii

Vlad 17/09/2019 la 11:30 Reply

Buna ziua. Aveti si recomandari de comercianti de piatra de calitate si mai ales de montatori?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

*

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.