O CASĂ MAI FRUMOASĂ CA ÎN REVISTE. LA CLUJ

Ovidiu mi-a făcut din nou o surpriza. Când am fost ultima dată la Cluj, a vrut să îmi arate o casă pe care el a echipat-o cu instalații acum patru ani și de care este foarte mîndru. Mi-a spus că este nominalizată la bienalele de arhitectură din România si Ungaria.

În primul rând, locația face toți banii. Casa este construită pe un versant, în Gruia, aproape de Cetățuie, de unde vezi tot Clujul. Vezi centrul orașului, vezi clădirile moderne ale Sălii Polivalente, Cluj Arena, dar și cartierul Mănăștur și dealurile din împrejurimi. Vezi și tot festivalul “UNTOLD”, fără probleme.

De la stradă, o alee de piatră cubică te duce spre o casă deloc mare, care, prin căteva decorațiuni, parcă îți aminteste de o ambarcațiune.  Este mică din față, dar în spate, spre Cluj, coboară pe alte 3 niveluri. Finisajele și detaliile exteriorului sunt aproape desăvârșite și anunță un interior și mai spectaculos. Surpriza este că betonul din exterior se continuă si înauntru. Mi-a explicat Ovidiu ca în casă sunt 4 tipuri de betoane: cel mai neted este un microciment pentru scări și băi, șapele sunt din beton șlefuit, mult beton aparent pe pereți, iar în zonele ornamentale, betonul a fost buciardat. Deși betonul este materialul de construcție favorit, atmosfera locuinței este încălzită de lemn, de mobile și de decorațiuni.

Ovidiu mi-a explicat că instalațiile pe care le-a montat în această casă au determinat proprietarul să nu mai aducă conducta de gaze pe proprietate așa că a lăsat racordul la poartă. Cea mai interesantă soluție este cea pentru răcirea încăperilor. Apa rece din pompa de căldură trece prin blocurile de beton pe care le răcește și astfel, într-o zi toridă, temperatura din camere rămâne la 22 de grade. Aici mai este un avantaj care creează senzația de peșteră: inerția termică a betonului. Cu alte cuvinte, dacă aduci la o anumită temperatură un bloc de beton, acesta își va pierde acea temperatură extrem de încet. De aceea, în această casă nu există nicio instalație de aer condiționat, iar  locuința îndeplinește normele de eficiență energetică ale UE.

În acest video vedeți cât de frumoasă este această casă dar și cum funcționează instalațiile montate de Ovidiu.

 

 

10 Comentarii

CUCIUCH Bogdan 27/06/2019 la 08:56 Reply

Aducerea aerului vara prin pământ pentru răcire duce la formarea de condens in teava din cauza umidității foarte mari a aerului. Acest lucru poate insemna un aer de calitate slabă plin de mucegai. Exista această problema? Daca nu, ce măsuri au luat sa o rezolve? Mulțumesc.

    Ovidiu Tifui 27/06/2019 la 23:24 Reply

    Se foloseste tubulatura antibacteriana, cu un strat interior cu ioni de argint negativi! Avem solutie pentru a mentine aerul exterior introdus in casa la o calitate ridicata.

Razvan Biris 27/06/2019 la 18:36 Reply

Buna ziua! Putem afla cine este arhitectul si constructorul?

Multumesc!

    Andrei Vlad Stirb 30/06/2019 la 19:46 Reply

    Fără intenția de a le face publicitate, în calitate de arhitect apreciez foarte mult execuția. Constructorul WBERBAU a dat dovada de un înalt profesionalism destul de rar întâlnit pe plan local. Proiectul arhitectului maghiar Miklos Peterffy este de asemenea impecabil.

Daniel Zainescu 29/06/2019 la 02:34 Reply

Salut. Ce lungime are traseul tevii de captare aerului pe sub pamant de reuseste sa coboare temperatura aerului pana la schimbatorul de caldura cu 10 grade?

    Ovidiu Tifui 16/07/2019 la 12:49 Reply

    Se calculeaza in functie de debitul aparatului de ventilatie!

Cristian 01/07/2019 la 09:12 Reply

Ati mentionat ca s-a folosit glet fara lavabila, ci doar cu un tratament/substanta pentru a nu se lua praful. Despre ce tratament/substanta aplicata peste glet este vorba ?

Cristian 02/07/2019 la 13:26 Reply

Buna ziua!

Ce solutie s-a folosit pentru impregnarea gletului pentur a nu se desprinde particule din el ?

Radu L. 30/07/2019 la 03:29 Reply

Buna ziua,
Sunt curios care este pretul de vanzare, sau care a fost.
Multumesc!

Oanta Emilian Marius 18/02/2022 la 10:23 Reply

Salut Ovidiu
Emil ma numesc si am inceput un proiect de casuta si vroiam sa aflu mai multe despre ventilatia cu tevi ingropate in pamant tare interesant

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

*

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.