Oglinzile – cum le integrăm în decor

Cu siguranță, un element decorativ nelipsit din nicio locuință este oglinda. Legătura omului cu oglinda și de fapt cu propria-i imagine este mai veche decât ne-am putea imagina. Unii antropologi consideră că momentul în care omul și-a văzut propria imagine reflectată în luciul apei l-a făcut pe acesta conștient de sine. De la acest punct, oamenii de știință consideră că a pornit și preocuparea omului pentru decorarea propriului corp cu diferite tatuaje și desene, mai apoi cu veșminte. Avem semne ale preocupării omului față de tot ce-l înconjoară prin desenele rupestre, care la început ilustrau diferite animale și scene de luptă, în care mai apoi au început să apară și siluete umane, apoi s-a îndreptat asupra sculpturii și mai apoi asupra omului. Putem spune așadar că oglinda și în fapt dorința omului de a-și putea vedea propria imagine există din cele mai vechi timpuri.

De la inventarea lor, chiar și a formelor rudimentare, oglinzile au fost folosite nu doar pentru admirarea propriei imaginii, dar și pentru decor. Palate și castele decorate cu oglinzi impunătoare, menită să aducă strălucire, eleganță și opulență, dar și pentru efectul lor nemaipomenit de a da impresia de spațiu mult mai mare. Majoritatea palatelor și castelelor au o cameră a oglinzilor, fie că vorbim despre Palatul Versailles sau mai modestul Castel Peleș. 

Așadar, fascinația pentru oglinzi este veche de când lumea și nu este de mirare că în jurul lor s-au creat diferite povești, mituri și superstiții. Însă, nu despre asta vom vorbi astăzi, ci despre cum le folosim ca să ne decorăm locuința. În arta Feng Shui, oglinzile joacă un rol foarte important, acestea fiind folosite ca energizatoare, întrucât ele atrag fluxul Chi și aduc energia apei. Arta Feng Shui spune de asemenea că oglinzile nu trebuie să aibă colțuri ascuțite, să nu fie formate din mai multe plăci și să fie suficient de înalte, astfel încât persoana care se privește în ea să își poată vedea tot corpul. În fine, arta Feng este mult mai complexă decât atât și trebuie să fi trecut de inițiere pentru a înțelege mai bine toate aceste aspecte, scopul meu fiind doar să-ți ofer câteva exemple de moduri în care au fost mistificate de diferite popoare. Despre cei șapte ani de ghinion care te așteaptă dacă spargi o oglindă cred că știi deja. 

În fine, cum folosim oglinzile pentru decor? În primul rând, ele nu trebuie folosite doar în scop funcțional și ca obiect de decor ce poate umple și da efectul de spațiu mult mai mare, mai luminos. Efectul de spațiu mai mare este oferit de faptul că imaginea se reflectă în ele, iar dacă sunt îndreptate spre o sursă de lumină, reflexia acesteia poate lumina natural o încăpere întunecată sau dacă vorbim de lumină artificială aceasta poate fi intensificată. Poți decora cu oglinzi orice cameră din locuința ta, iar dacă ai un hol sau o cameră cu un spațiu mai puțin generos o oglindă poate fi o idee bună pentru a da senzația unui spațiu mai mare. 

Unde așezi oglinda?

Evident, primul gând este în baie și pe hol, însă nu înseamnă că doar aici sunt potrivite. În sufragerie de exemplu, mai ales dacă nu ai un spațiu foarte generos. Indicat ar fi să o așezi paralel cu o fereastră sau o sursă de lumină pentru a da efectul unei camere mai luminoase, ori spre un perete nu foarte aglomerat cu mobilier. Dacă o așezi vizavi de peretele plin cu mobilier, efectul de cameră mai generoasă va fi estompat, ba chiar s-ar putea să pară mai aglomerată camera respectivă. De asemenea nu este recomandat să o pui paralel cu televizorul sau canapeaua. Nu cred că îți dorești să îți vezi mereu reflexia, cu atât mai puțin pe cea a televizorului. Dacă sufrageria ta nu este foarte spațioasă evită să folosești o oglindă masivă, cu o ramă voluminoasă pentru că aceasta nu doar că va aglomera spațiul, dar nici nu va fi pusă în valoare. Poți alege fie o oglindă cu o ramă foarte îngustă, fie una aplicată direct pe perete.

Cu siguranță, în hol fiecare dintre noi are o oglindă, cel puțin pentru o ultimă verificare a ținutei înainte să ieși pe ușă. Este recomandat de asemenea să amplasezi o oglindă în hol și pentru faptul că de regulă această cameră este mai puțin luminată și nici spațiul nu este unul foarte generos. Este indicat să ai o oglindă înaltă, una în care să te poți vedea complet, însă dacă spațiul nu îți este suficient poți alege una pe perete, așezată deasupra pantofarului. De asemenea, poți alege un corp de mobilier care are aplicată pe ușă o oglindă. 

În bucătărie rareori regăsim o oglindă. În primul rând pentru că rolul funcțional nu prea există. Nu știu câți dintre noi vor să se vadă atunci când toacă ceapă, dar asta nu înseamnă că sunt total interzise. Poți apela la un astfel de obiect de decor în cazul în care bucătăria este foarte mică și îți dorești un spațiu mai aerisit și mai luminos. Indicat ar fi să nu o pui pe peretele dintre corpurile de bucătărie. Uleiul și mâncarea pot să o murdărească foarte ușor și cu siguranță o oglindă murdară nu este ceea ce îți dorești. 

Și iată că am ajung și la baie, camera în care cu siguranță toată lumea are o oglindă fie ea cât de mică. Fie că alege o oglindă mică, amplasată deasupra chiuvetei, una cât tot preretele sau, de ce nu, alegi să tapetezi toată baia cu oglinzi. Ține doar de tine și de răbdarea ta să o cureți de urmele de calcar și murdăria care se depune pe suprafața lor. Oglinzile, pe cât de frumoas, pe atât sunt de pretențioase când vine vorba de murdărie. Orice urmă, fie ea cât de mică, se va vedea pe oglindă. Poți încerca un tratament special pentru oglinzi, asemănător cu cel hidrofob pentru parbriz, iar acestea se vor murdări mai greu și aburul se va forma mai greu. Însă, dacă vrei să le păstrezi curate trebuie curățate destul de des.

Dormitorul este de asemenea un loc prielnic pentru oglinzi. Fie pentru rolul lor funcțional, dar și pentru cel decorativ. Cel mai adesea, oamenii aleg corpuri de mobilier cu uși care au aplicate oglinzi. Acestea nu doar că dau efectul unui spațiu mai mare, mai ales dacă peretele pe care sunt amplasate este ocupat în totalitate cu un șifonier mare, dar și dau efectul acela de cameră mai mare, mai aerisită. Indicat ar fi să nu fie amplasate cu fața spre pat. Calitatea somnului poate fi afectată și poți avea momente în care inconștient să te sperii de propria-ți reflexie. Alege să o amplasezi pe alt perete și de preferat nu vizavi de o ușă. O ușă reflectată în oglindă dă impresia de ușă dublă și deci de un spațiu mai mic. 

Ei bine, cam astea ar fi pe scurt despre oglinzi. Nu uita că sunt un obiect de decor foarte versatil care nu doar că îți poate umple un loc sau un perete gol, dar îți oferă și spațiu în plus. Nu trebuie decât să alegi locul potrivit și un design pe placul tău. 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

*

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.