Mobilier și accesorii sustenabile

Sustenabil – un cuvânt pe care îl auzim tot mai des în diferite domenii și industrii, dar care are mai multe implicații decât simplul marketing. După o lungă perioadă de dezvoltare tehnologică, economică și socială, care n-a avut în centrul atenției grija față de natură și mediu, odată cu realizarea faptului că resursele devin insuficiente, climatul se schimbă în ritm accelerat și mediul se deteriorează, lucrurile s-au schimbat. Inspirată din etica în afaceri, regula celor “Trei P” simbolizează simbioza dintre planetă, populație și profit. Cele trei componente ale economiei care trebuie să conlucreze pentru binele nostru al tuturor, având în centru planeta și mediul înconjurător. Practic, simbioza dintre cei trei factori este reprezentată de sustenabilitate. 

Populația, cu alte cuvinte componenta umană dintr-o companie, munca, obiceiurile și impactul companiei asupra comunității în care își desfășoară activitatea, dar și modul în care societatea beneficiază de pe urma companiei respective. Planeta este în centrul ecuației și indică faptul că și partea umană, dar și companiile încearcă să reducă amprenta ecologică pe cât posibil prin reducerea deșeurilor, investiții în energii regenerabile și bună gestionare a resurselor naturale. Nu în ultimul rând, profitul, care este de fapt și de drept pe primul loc în politica companiilor clasice, însă cele sustenabile consideră profitul parte a planului de afaceri, nu doar un scop final. 

Și totuși, cum definim sustenabilitatea? Simplu și concis – utilizarea resurselor în mod responsabil. Însă, asta implică foarte multe lucruri și o companie trebuie să respecte multe reguli pentru a putea fi definită ca sustenabilă. De la materiale, practici de fabricare, transport, depozitare, utilizare plus multe altele. 

Având în vedere că noi ne vom referi la mobilier și accesorii îți voi prezenta pe scurt câteva aspecte legate de mobilierul sustenabil. De exemplu, materialele pentru mobila sustenabilă trebuie să provină din zone speciale, neprotejate, să fie reciclată, refolosită sau refăcută și toate materialele trebuie să fie sigure pentru mediul înconjurător. De asemenea întregul proces de fabricare trebuie să fie sustenabil, materialele folosite să respecte de asemenea toate aceste criterii și evident, procesul de producție să fie prietenos cu natura. Transportul este de asemenea o componentă importantă și presupune printre altele un consum de energie cât mai redus, de preferat provenită din surse regenerabile, să fie eficient transportate iar amprenta ce carbon să fie cât mai redusă. Nu în ultimul rând, piesele de mobilier și accesoriile trebuie să fie cât mai eficiente și durabile, să poată fi reparate și reciclate. O piesă de mobilier rezistentă, ușor de reparat înseamnă automat un consum mai mic de resurse și de energie, deci sustenabile. 

Totuși, dacă ar fi să ne uităm înapoi în timp putem observa totuși că grija față de resursele naturale și implicit înclinarea către sustenabilitate au început în urmă cu mai mult timp. De exemplu, în 1960, în Statele Unite Ale Americii s-au produs 2.150.000 de tone de mobilier și nu s-a recliclat, ars pentru recuperare de energie. În shimb, tot mobilierul produs în acea perioadă a ajuns la gropile de gunoi. Prin comparație, în 2000, tot în SUA s-au produs 8.120.000, din care nu s-a recliclat nimic, dar în schimb au fost arse pentru recuperare de energie 1.570.000 tone de mobilier și 6.550.000 au ajuns la gropile de gunoi. Șaptesprezece ani mai târziu și lucrurile stau cam așa: 12.210.000 tone generate, 40.000 tone reciclate și 2.380.000 arse pentru recuperare de energie și 9.790.000 tone au ajuns la gropile de gunoi. 

Este mobilierul sustenabil disponibil și, cel mai important, la prețuri rezonabile? Cred că ți-ai dat seama deja că implică niște costuri suplimentare pentru o companie care vrea să devină sustenabilă sau care se fondează pe o astfel de politică. Însă odată cu creșterea interesului oamenilor pentru mediul înconjurător, pentru modul în care sunt utilizate resursele și pe cale de consecință pentru sustenabilitate, companiile devin și ele mai implicate și vin cu soluții adaptate. Astfel, makertingul și interesul companiilor pentru a vinde cât mai mult le determină să ofere oamenilor ceea ce-și doresc. 

Companiile găsesc diferite metode pentru a deveni sustenabile, în primul rând prin folosirea unor materiale alternative, dar și prin promovarea unui stil de viață axat pe grija pentru resurse și pentru natură. Un astfel de exemplu este bambusul, despre care am vorbit într-un articol anterior pe care-l poți citi aici. Însă lucrurile nu se opresc aici – PET-uri, pungi de plastic, deșeuri recuperate din oceane și mări, fibră de sticlă, rumeguș, fibre și tot felul de material prietenoase cu natura. Dincolo de folosirea acestor materiale, importantă este și mentalitatea oamenilor. Dacă se continuă cu modul actual de consum, vom ajunge ca și materiale considerate acum sustenabile să fie folosite în exces și astfel să fim nevoiți să căutăm alte resurse și tot așa. Important este să fie schimbată mentalitatea oamenilor și modul de consum. Lemnul este o sursă regenerabilă, însă modul nostru de consum nu permite. Consumăm mai mult lemn decât poate natura să producă, dar nici noi nu facem ceva în această privință. Așadar, este foarte bine că găsim și începem să folosim și alte resurse, dar cel mai important este să le folosim responsabil. 

În concluzie, te sfătuiesc să încerci pe cât posibil să folosești produse și accesorii sustenabile, iar dacă alegi să le folosești pe cele tradiționale să o faci responsabi. Mobila poate fi reparată, accesoriilor le poți oferi o nouă viață și în niciun caz nu trebuie să schimbi mobila și accesoriile doar pentru că “se poartă” altceva. Da, știu, consumerismul a determinat majoritatea companiilor să producă mobilier și accesorii atât de simple și de proastă calitate încât să fie schimbate cât mai des. Așadar, mai bine investești în mobilier de calitate, fie că alegi să fie din surse regenerabile, fie tradiționale, dar le folosești mai mult timp, deci mai resposabil. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

*

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.