Lucrari de sezon în grădina #casabuhnici

Primăvara a sosit în timpul pandemiei, iar lucrările din grădină trebuie făcute. Am observat câteva probleme ale gazonului și de aceea, l-am întrebat pe maestrul grădinar Vasile Câmpeanu ce trebuie să fac.

Mi-a trimis o listă cu lucrările pe care trebuie să le fac primăvara, pe care v-o împărtășesc și vouă:

1. Tundere la 3-4 cm înălțime

După iarnă, gazonul pornește în vegetație cu elan, atunci când temperaturile devin preponderent pozitive. Nu trebuie lăsat să crească prea mult, așa că tunderea trebuie făcută. Are ca scop uniformizarea firelor de gazon, dar și pregătirea acestuia pentru scarificare sau aerare.

2. Scarificare sau aerare (după caz) la fiecare 2-3 ani sau la nevoie

Dacă gazonul este tânăr sau nu prezintă mult material vegetal uscat, este suficientă o greblare manuală mai profundă, pentru a scoate acele resturi. Este posibil ca gazonul să fie foarte des și greblare manuală să fie dificilă. Pentru aceste situații se poate folosi un scarificator electric sau pe benzină, cu reglaj superficial, astfel încât să nu ajungă cuțitele la pământ. Atenție la aspersoare. Nu uitați să le marcați pentru a fi ocolite. Utilajele pot stare cu ușurință duzele sau chiar corpul aspersorului.

3. Dacă aerarea este profundă (și în sol), necesită un top dressing de nisip amestecat cu 10-15 gr de sămânță de gazon pe mp

O aerare profundă a solului este necesară la 2-4 ani, în funcție de vârsta gazonului și de necesitate. Aderarea are ca scop intruducerea aerului în sol, pentru a favoriza stimularea înrădăcinării. După aerare se aplică top dressing, un amestec de nisip, sămânță de gazon și îngrășăminte

4. Aplicarea de îngrășăminte cu eliberare controlată, cu un procent ridicat de azot. Îngrășăminte specifice de primăvară

Îngrășămintele au rolul de a reface necesarul de hrană în sol, atât pentru gazon, cât și pentru plante. Pentru pornirea în vegetație după iarnă, este necesar ca raportul de azot din complexul de îngrășăminte să fie cât mai mare. Acesta stimulează creșterea vegetativă. De preferat, se folosesc îngrășăminte cu eliberare controlată, pentru a evita riscul unei supradoze de azot, într un timp scurt, care duce la arderea rădăcinilor. Aplicarea se va face uniform pe suprafață, de preferat cu dispozitive dedicate. Dozarea se face conform specificațiilor producătorului.

5. Tunderea gazonului regulat. Cu cât mai des, cu atât mai bine

Datorită îngrășămintelor și a tratamentelor mecanice enumerate, gazonul va porni în vegetație și va trebui tuns la intervale mai scurte de timp, pentru a evita tăierea a mai mult de 25% din lungimea firului de iarbă, la o tundere. Înălțimea optimă la care trebuie menținut gazonul este de 4-6 cm. Dacă tunderea se face zilnic, cu roboți dedicați, iarba tunsă nu trebuie colectată. Aceasta va rămâne pe sol și se va descompune în fertilizant.
Tunderea frecventă a gazonului, stimulează înfrățirea și implicit indesirea acestuia.

Voi mai completa articolul acesta pe măsură ce voi avansa cu lucrările.

Mai jos este un prim video live despre gazon.

2 Comentarii

George Burcus 08/04/2020 la 14:04 Reply

Salut George, sunt George din Bucuresti. Vreau sa te intreb de unde ai gardul acela viu din gradina ta si cum se numeste ? Vreau sa cumpar si sa plantez si eu asa ceva, poate imi poti recomanda si de unde sa-l achizitionez.
Imi place f mult cum ti-ai gandit gradina si locuinta. Felicitari !
Multumesc anticipat

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

*

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.