Inundații, incendii, vreme catastrofală. Ce facem în “noul normal” climatic?

În cel de-al șaselea raport de evaluare globală a climei este abordată cea mai recentă înțelegere a schimbărilor climatice. Raportul menționează cele mai recente progrese în știința climatului și combină mai multe linii de dovezi din paleoclimă, înțelegerea proceselor, simulări climatice globale și regionale.

Deja nu mai este un secret faptul că influența oamenilor a încălzit atmosfera, oceanul și uscatul. Au avut loc schimbări rapide și răspândite în atmosferă, ocean, biosferă și chiar criosferă, adică toate locurile înghețate de pe Pământ unde există doar apă sub formă de gheață. Schimbările recente din sistemul climatic care au dus la starea actuală a sistemului climatic au avut loc de-a lungul mai multor secole. Cum a influențat omul incălzirea globala? Ei bine, începând cu secolul al XIX-lea, omul a început sa ardă combustibili fosili, să curețe pădurile și să încarce atmosfera cu gaze cu efect de seră, precum dioxidul de carbon și metanul, care țin căldura deasupra noastră ca o plapumă mult mai groasă decât dioxidul de carbon.

Schimbările climatice provocate de om afectează deja starea vremii, iar clima este extremă în numeroase regiuni de pe glob. Apropos, câte ploi ai numărat în zona ta în ultima lună de vară? Problema nu e însă că nu a plouat aproape deloc, ci că seceta durează, mai nou, luni întregi, iar ploile vin mai furioase și mai scurte. Exista deja dovezi ale modificărilor observate la extreme, cum ar fi valuri de căldură, precipitații abundente, secete și cicloni tropicali și, mai ales, cele mai importante dovezi sunt cele care atribuie aceste modificări influenței umane. Adică noi am făcut asta. Tu, eu şi restul planetei. Noi toți.

În acest moment, fiecare sutime de grad Celsius de încălzire ar aduce inundații din ce în ce mai distructive, valuri de căldură letale și agravarea secetelor, precum și accelerarea creșterii nivelului mării care ar putea amenința existența unor națiuni inuslare.

Urmărește clipul integral ca să afli ce poți face tu pentru a combate accelerarea fenomenului de încălzire globală.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

*

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.