ÎNTREBĂRI ȘI RĂSPUNSURI EPISODUL 3

Ne ținem promisiunea și răspundem întrebărilor comunității Casebune.ro în acest al treilea episod, pentru care am primit o mulțime de întrebări foarte interesante. Mai ales acum, când am oprit comentariile și le filtrăm, astfel încât să apară numai cele relevante ale membrilor preocupați de un trai mai bun, mai sustenabil, mai confortabil.

Și pentru că sunt din ce în ce mai multe întrebări la obiect din partea celor care ne urmăresc, propun să organizăm un eveniment plătit, cu sesiuni de 1 la 1 sau în grupuri mici, unde să putem discuta față în față. Astfel, comunitatea va fi mai informată, mai unită și va putea, în curând să împărtășească experiențe proprii.

În același timp, am observat că încet, dar sigur, numărul femeilor care se informează de pe #CaseBune este în creștere. În realitate, decizia finală pentru construcția unei case dar și ce tehnologii vor fi folosite, este luată în familie. Așa că, este bine ca “fetele” să înțeleagă noile tehnologii, care nu sunt atât de complicate, ca să fie convinse că au luat cea mai bună decizie.

În același timp, vă încurajăm pe toți să vă promovați proiectele de casă. Faceți fotografii, filmări si trimiteți-le pe contact@casebune.ro. Noi le vom publica pa Facebook și Instagram #CaseBune. Sau dacă vreți să filmăm priectele voastre, nu trebuie decât să ne chemați. Vom încerca să ne facem timp pentru toți.

19 Comentarii

Ovidiu 18/08/2019 la 16:17 Reply

Salutare, George!

Numele meu Ovidiu , sunt din Curtea de Argeș și locuiesc împreună cu soția și cei doi prichindei într-o casă relativ nouă (2012) pe structură de cărămidă(Porotherm). P+1+M
Ce soluție imi recomanzi pentru ventilarea/aerisire a corecta a locuinței?
La momentul șantierului nu stiam nimic despre cum se aeriseste/ventileaza corect o casă sau despre un sistem centralizat cu recuperator de căldură.
În anotimpul rece simțim lipsa aerului proaspăt pe timp de noapte.
Dormitoarele sunt la etaj, iar între etaj și mansardă există placă de beton.

Multumesc!

Dragos 19/08/2019 la 10:15 Reply

Buna George,Numele meu este Dragos si am o intrebare legata de gardul viu plantat la tine in curte! Cum il tunzi pe partea exterioara intre gardul metalic si cel viu? Urmeaza sa plantez si nu stiu la ce distanta sa il pun fata de gardul metalic! Multumesc!

Alin 21/08/2019 la 11:54 Reply

Salut, ai undeva o lista cu toate aparatele/materialele folosite in casa buhnici? Ma intereaza in mod special modelul ventilatiei cu recuperator de caldura, ce tevi pentru aer ai folosit, materialele folosite pentru incalzirea in pardoseala etc. Cu lista de preturi ar fi ideal 🙂

  George Buhnici 23/08/2019 la 13:28 Reply

  Salut!
  Sunt multe amanunte, inclusiv despre ce te intereseaza, aici: https://buhnici.ro/category/casa/
  Preturile de atunci s-au schimbat. Mai bine cere tu niste oferte.
  Sa ne tii la curent cu lucrarea ta.
  Succes!

Costin 29/08/2019 la 13:30 Reply

Salut,
1)se preteaza constructia unei case pe structura de lemn la mare? Vreau sa stiu cum se comporta sau cum ar trebui protejata la aerul sarat? Nu am gasit inca nici un constructor sa explice treaba asta
2) casa pe structura de eurogrinzi ( profle U sau H) este mai scumpa decat cadrele din beton
3) Ce lemn se recomanda la structura unei case de lemn prefabricata si daca exista in Romania companii care il folosesc
Cele bune,

Constantin Cucu 01/09/2019 la 21:30 Reply

Salut George, eu sunt Titi si te-as ruga sa ma lamuresti intr-o chestiune fundamentala privind programul de fotovoltaice al AFM. Sunt in tatonari cu cei de la Engie de la care am o oferta de sistem de 4.2 kw.
Inainte de orice alte consideratii ceea ce ma nedumereste este faptul ca ei mi-au confirmat urmatorul sistem de lucru: cumpar de la ei INTREGUL meu consum de energie electrica si le vand lor TOATA productia mea.
Evident pretul la care trebuie eu sa cumpar de la ei este cu cca. 40% mai mare (fara a lua in considerare taxele, accize, certificate, TVA, …) decat pretul meu de vanzare. Te rog sa-mi spui daca acesta este modul uzual de lucru cu prosumatorii sau exista si posibilitatea “compensarii” (partiale) a consumului meu cu productia livrata. Dpdv economic diferentele ar fi foarte mari. Multumesc f. mult si felicitari pt. toate initiativele si realizarile tale.

Radu M 04/09/2019 la 09:57 Reply

Salut George! M-ar interesa si pe mine sa pun panouri fotovoltaice si sa devin proconsumator. Ce pachet ar fi de ajuns pentru o casa de 64mp cu mansarda si ma gandeam si la o centrala electrica pentru a incalzi toata locuinta ? (este de ajuns cea de 3kw? )
Alta intrebare as mai avea in legatura cu bransarea si montarea celui de-al doilea contoar pentru energia furnizata in retea (care am inteles ca este destul de costisitor si nu este inclus in finantarea de la stat ) este adevarat?
Multumesc frumos!

Dorin 10/09/2019 la 08:21 Reply

Salut George! Ce ne poti spune de Amber Gardens? Personal, am auzit pentru prima data de conceptul de casa pasiva la ei si de aceea e surprinzator ca nu am auzit nicio mentiune la tine pe Case Bune. M-ar interesa daca izolatiile si pompele de caldura pe care le propun ei mai sunt de actualitate sau sunt depasite. Stiu ca la casa demo aveau o pompa aer-aer si mi s-a parut ciudat, mai ales dupa episoadele de pe Case Bune cu Ovidiu de la Cluj.

Daniel 11/09/2019 la 16:48 Reply

Salut,
In urma articolelor recente legate de fotovoltaice am o nelamurire:
Toti vorbesc despre si recomanda amplasarea pe acoperis. Se pot amplasa pe / langa un zid ? Considerand ca am un perete amplasat spre sud … exista solutii pentru amplasarea panourilor solare pe acesta ? Exista contraindicatii ?

Dandis Gheorghe 22/09/2019 la 22:49 Reply

Numele meu este Gheorghiță si locuiesc în Galati. Intenționez să achiziționez un apartament cu 3 camere, iar apartamentul care ne place nu are geam la baie, are doar un ventilator actionat de un intreruptor separat de cel de la iluminat si nu stiu ce sa fac. Toti spun ca geamul la baie este esențial. As dori sa ma ajuți cu un sfat si ce ar trebui să fac: sa caut ceva cu geam la baie sau as putea rezolva cu vreun sistem de ventilator ceva. Specific ca ventilatia se poate face doar pe tronsonul de ventilatie al blocului, pentru ca o eventuală gaura deja dam peste vecin. Multumesc anticipat si imi place ceea ce faci pentru noi! Mult succes pe viitor!

Eusebiu Toma 25/09/2019 la 01:14 Reply

Salut George, o singura intrebare am , cum gestionezi spalatul dar mai ales uscatul hainelor precum si hota de la aragaz! ( ma intereseaza fiindca amindoua creaza presiune negativa in casa).Multumesc si felicitari pentru tot ce faci.
Eusebiu
Montreal

Stefanescu aurelia florentina 28/09/2019 la 21:46 Reply

buna george sunt o mamica de trei copii caruia ii place sa fie foarte informata inainte de orice achizitie noi locuim in italia dar vrem sa ne construim o casa la brasov.as vrea sa te intreb e o idee buna de a face casa din lemn cu o firma din sibiu dupa izolata cu vata ar fi o varianta ok si sa zicem ca nu ar implica costuri mari?si inca o intrebare daca se construieste casa din lemn tu cum recomanzi sa fie izolata si la interior si la exterior ?multumesc

Andreea Stanila 23/10/2019 la 20:33 Reply

Buna George numele meu este Andreea și sunt din timisoara a-și avea o nelămurire legată de încălzirea in pardoseala, ce se recomanda parchet sau gresie?

  George Buhnici 24/10/2019 la 09:20 Reply

  Salut
  Nu “se recomandă” ceva anume. Ce îți place ție.
  Lemnul/parchetul are inerție termică ceva mai mare, deci se va încălzi puțin mai greu decât gresia.
  Succes!

Gabriel 05/12/2019 la 03:03 Reply

Buna George am o intrebare se merita montarea unei pompe de caldura aer apa pe radiatoare ?

  George Buhnici 05/12/2019 la 16:51 Reply

  Salut!
  Îți răspunde Ovidiu Țifui, ca este lângă mine:
  Pompele de caldura functioneaza cu un randament ridicat numai daca se utilizeaza incalzire in pardoseala. Desigur, ele pot incalzi o constructie echipata cu radiatoare, dar randamentul este scazut! Majoritatea PDC pot preparara agent termic la 55 grd C.
  Sfatul meu este sa verifici capacitatea radiatoarelor la 50 grd agent termic si daca fac fata, poti sa folosesti. Nu uita, are un randament scazut.
  Succes!
  ing. Ovidiu Țifui

Viorel 23/01/2020 la 18:56 Reply

Buna ziua! Va rog frumos , daca puteti, sa ma ajutai cu un sfat: vreau sa achizitionez o pompa de caldura aer apa Chofu de 16 kw pentru o casa de caramida porotherm 30 cm, izolatie 10 cm, tripan pe parter si termopan pe etaj, cu suprafata utila de 165 mp, placa pe etaj (dar neizolata), iar incalzirea se face prin calorifere, iar ca zona este langa Bucuresti. Din cate am vazut pe forumuri si din indicatiile unor instalatori,ca nu este recomandata folosirea unei pompe de caldura pentru incalzirea cu calorifere, toti imi recomanda o centrala pe peleti. Sincer, nu tin neaparat sa iau pompa de caldura, dar as fi vrut sa scap de peleti…curatat cazanul, cos de fum…! Plus ca ai o anumita independenta cu pompa, poti pleca mai multe zile si sa ai caldura. Va rog sa-mi spuneti daca intr-adevar nu am eficienta energetica la temperaturi negative. Multumesc!

  Flaviu 05/02/2020 la 00:25 Reply

  Buna Viorel,
  din ce am vazut prin videoclipurile puse pe CaseBune, randamentul pompei de caldura scade intr-adevar undeva sub -5 grade, dar acolo intra rezistenta electrica din dotare pentru incalzirea suficienta a agentului termic din boiler, pentru a mentine temperatura.
  Iar pentru partea cu caloriferele citez:
  “Pompele de caldura functioneaza cu un randament ridicat numai daca se utilizeaza incalzire in pardoseala. Desigur, ele pot incalzi o constructie echipata cu radiatoare, dar randamentul este scazut! Majoritatea PDC pot preparara agent termic la 55 grd C.
  Sfatul meu este sa verifici capacitatea radiatoarelor la 50 grd agent termic si daca fac fata, poti sa folosesti. Nu uita, are un randament scazut”.

  (O parte preluata dintr-un comentariu anterior oferit de ing. Ovidiu Țifui, iar cealalta parte de pe Youtube. Mult succes!

Georgiana Stelianescu 28/07/2020 la 16:37 Reply

Buna George,

imi poti da te rog cateva sfaturi legate de casele pe structura metalica? de ce ar trebui tinut cont la construirea lor?
multumesc

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

*

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.