ÎNTREABĂ ORICE DESPRE CASE BUNE – Episodul 2
Au venit pe adresa noastră și mai multe întrebări interesante pe care le-am strâns și cărora le răspundem acum, într-o nouă sesiune de “ÎNTREABĂ ORICE DESPRE CASE BUNE”.
Vă invit să găsiți, în video-ul pe care l-am pregătit pentru voi, părerile mele -nu de specialist, dar de om trecut prin toate astea- despre subiectele:
- panouri solare
- structură de pereți
- acoperișuri terasă
- fundații și izolare de fundație
- materiale de construcții
- structura casei
- sisteme de încălzire
- energie eoliană
- recuperatoare de căldură
- automatizările casei
Am primit întrebările comunității CaseBune.ro pe e-mail, pe site, sau comentarii pe YouTube. La această oră, sunt bucuros să vad ca se încheagă o comunitate veritabilă de oameni care nu mai vor să construiască sau să locuiască oricum. Suntem acum peste 13.000 de abonați pe canalul nostru de YouTube, preocupați de soluții eficiente și moderne, de schimb de păreri și de împartășit experiențe.
Aștept acum și mai multe întrebări valoroase din partea voastră, cărora le vom răspunde și cu ajutorul specialiștilor pe domeniile voastre de interes.
Articolul despre spuma de sticlă aici: https://casebune.ro/ce-este-izolatia-din-spuma-de-sticla-geocell/
9 Comentarii
Un video legat de panouri solare pt apa calda presurizate sau nu. Mulțumesc
Salut George! Oare cunosti o solutie pentru a scapa de igrasia de pe peretii unei case construite traditionat acum circa 20 de ani din ,,chirpici” ? Multumesc!
Salut George și echipei. Până te apuci de construit casa sunt alte etape de parcurs,cum ar fi : actele și aprobările necesare construcției,contractul (felul cum îți asiguri alimentarea cu energie a șantierului). Eu îți propun sa faci un video, cu etapele construirii unei locuinte începând cu :teren,acte,studii,materiale,finisaje etc., cam tot ce ai făcut tu că în acest fel să știm toți la ce sa ne așteptăm și pe la ce uși trebuie să batem. Poți tot odată să faci un top al firmelor (serioase) de construcții din țară,arhitecți etc. Sunt și eu în etapa in care mă gândesc să ridic o casa și sunt în căutarea acestor răspunsuri. Mulțumesc pentru orice ajutor/răspuns.
Interesante videoclipurile realizate, ( sant fan al gadgeturilor si tehnologiilor care ne fac viata mai usoara in locuinta),din pacate la noi, cred, putin promovate, la nivel national.
Am urmarit cu interes realizarea sistemelor de incalzire pasiva, genul pompelor de aer-apa, sol-apa (pt cei care stau la curte :-))
Cum ziceam sunt putine materiale video, despre tehnologia pompelor aer-apa, cea care ma intereseaza in special, in vedera inlocuirii sistemelor conventionale ale vechilor centrale pe gaz, lemne, etc. (macar partial).
Un subiect interesant, la nivel national, ar merge, cel al unui sistem pompa aer-apa, alimentat sau nu cu celule voltaice. (compunerea sistemelor, randament iarna-vara, consum de energie,etc)
O documentare sumara am facut-o pe…..bineinteles youtube, in tarile nordice, cu astfel de sisteme, gen brandul Nobe in Suedia, randament, scaderea costurilor in special, dupa parerea mea ei sant pionierii si specialistii in materie.
Am urmarit si urmaresc cu interes,materialele postate cu realizarile din casele eco, dar nu toti ne permitem o astfel de casa, dar de tehnologii, cred ca se poate.
Cu stima…..si va multumesc.
P.S. :-).
Frumos materialul cu raspunsurile si la obiect.
Cred ca cei care-si construiesc o casa, fara a fi carcocas ,procentual vorbind, e mic fata de cei care-si amenajeaza interiorul/exteriorul casei/apartamentului in care deja locuiesc.
Materialele cu amenajari interioare/exterioare sant majoritatea de proasta calitate si care pretind a fi de specialitate.
Un expl? Izolarea interioara a peretilor cu polistiren expandat/extrudat, marea aberatie, care din pacate se face in 99% din cazuri.
Vata bazaltica e net superioara , in special placile rigide, sau placi rigide de poliuretan, spuma de sticla.
Motivul promovarii vesnicului polistiren e lesne de inteles. Finantele si zgarcenia ne avecteaza calitatea lucrarilor.
Exemple pot fi multe, sapele termoizolante dar fara hidroizolatie, usi, ferestre cu pierderi mari de caldura, etc. Numarul celor interesati cred ca va creste semnificativ.
Cum spuneam, o parere venita, cu ajutorul unor specialisti in domeniu, a explicarii tehnologiilor si materialelor testate stiintific, dar mai ales practic, ar fi binevenita si ar mai cerne din tampeniile de pe net.
Cu aceeasi stima, o seara buna!
Salut! Felicitari pentru acest proiect!
Sunt decis sa construiesc o casa pasiva pe structura de lemn. Intrebarea mea este despre izolatia fonica. Eu am un hobby foarte galagios – sunt percutionist / tobosar / baterist – in teorie o casa pasiva ar trebui sa fie ca un studio (daca nu circula aer in exterior nu circula nici sunet, poate doar ceva joase de la toba mare). In certificarea pentru casa pasiva se specifica ceva despre izolarea fonica? Ai facut ceva teste in acest sens? Daca dai televizorul sau sistemul audio la maxim la tine se aude in curte?
Salut. Izolarea fonica are mai multe aspecte, si ele se trateaza diferit. Trebuie evitate in primul rand puntile fonice, realizata o absorbtie buna ( diverse sisteme) si urmarita masa peretilor pentru a nu se crea posibilitatea unei rezonante. Problema nu este legata dar nici nu intra in conflict cu eficienta energetica.
Salutare. Noi suntem foarte aproape de terminarea casei noastre. Am făcut proiectul pt o casa pasiva cu structura CLT, dar din mai multe motive, ne-am răzgândit, si am schimbat doar structura, pe caramida. În rest tot proiectul a rămas la fel : sistem de ventilatie, pompa de caldura, vata bazaltica.. Poate ne vizitezi) :. Doresc sa te întreb, ce recomanzi pt : filtru de apa, și sistem fotovoltaice? O zi frumoasa
Salut, cum se poate face hidroizolatia la o casa din CLT cu acoperis de tip terasa? Recomanzi aceasta combinatie?