Idei de amenajare pentru grădină

Pentru aceia dintre voi mai norocoși, ce se pot bucura de o grădină, fie ea cât de mică, astăzi m-am gândit să vin cu câteva idei simple de amenajare. Unde mai pui că, după o lungă perioadă de izolare, cei mai mulți dintre noi simt nevoia să petreacă mai mult timp afară. Idei sunt multe, la fel și bugete, așa că rămâne doar să te decizi cât și cum vrei să investești. M-am gândit să-ți prezint trei idei de amenajări în funcție de buget.

Însă, înainte să te apuci de orice trebuie să stabilești câteva lucruri importante. Bugetul pe care vrei să-l investești, funcționalitatea, timpul pe care vrei să-l petreci, deci și complexitatea și nu în ultimul rând stilul ales. Nu de alta, dar să nu te trezești la jumătatea amenajării că ai depășit cu mult bugetul alocat fără să fi cumpărat tot ce ți-ai dorit sau că ai cumpărat obiecte în stiluri diferite care nu se potrivesc. Așadar, începe cu un plan.

Bugetul

Îți dorești să dai o nouă viață colțului tău de natură, dar nu ești dispus să investești foarte mult? Stabilește o sumă fixă, evident, consultând înainte ofertele. Poți începe cu lucrurile esențiale cum ar fi masa și scaunele, iar decorațiunile le poți lua treptat. Ai o grădină mai mare și vrei să investești o sumă considerabilă? Sfatul meu ar fi să apelezi la un specialist care te poate consilia în vederea obținerii unui rezultat spectaculos. Acesta va ști să împartă și bugetul, dar și să-ți ofere soluții prin care să profiți la maxim de tot spațiul.

Funcționalitate

Vrei doar un loc simplu în care să te relaxezi și să bei cafeaua dimineața, ori ai în plan și un loc de joacă pentru copii, un loc în care să lucrezi cât ești acasă ori pentru întâlniri cu prietenii, petreceri, sau, de ce nu, un loc ideal pentru realizarea activităților de grădinărit. Este important să stabilești dinainte care va fi funcționalitatea grădinii tale. 

Stilul

Este la fel de important să alegi un stil pentru amenajarea pe care urmează să o faci. Așa cum spuneam, în primul rând, pentru a evita să cumperi lucruri în diverse stiluri doar pentru că ți-au plăcut, deși nu se potrivesc în același ansamblu. Un loc ideal pentru inspirație este Pinterest. Găsești aici mii de idei diverse, în toate stilurile posibile. Evident, nu trebuie să imiți în întregime acele idei. Locul tău trebuie să fie personalizat, să te reprezinte și să te simți ca acasă. Însă, un pic de inspirație nu strică niciodată.

Așadar, pentru că amenajarea grădinii este o treabă complexă și depinde de mai mulți factori, eu am ales să-ți vorbesc de o grădină mică sau să spunem un colț dintr-o grădină, deci nu o amenajare complexă. Pentru asta am ales trei bugete diferite, dar care conțin în mare măsură aceleași elemente. 

Buget redus

Evident, în funcție de nevoile tale, un buget redus poate însemna de la câteva sute de lei și până la câteva mii de lei. Eu am ales un buget de 500 de lei. La Ikea am găsit un set format dintr-o masă și două scaune care te-ar costa cam 209 de lei, iar la nevoie mai poți adăuga unul-două scaune în funcție de nevoi. Aș mai pune pe listă și o ghirlandă luminoasă care funcționează cu energie solară, deci uiți de grija unei prize. Aceasta oferă o atmosferă intimă și plăcută pe timp de seară. Costă doar 80 de lei. Aș mai pune pe listă și un set de felinare decorative. Poți pune în ele lumânări tip pastilă pentru un plus de lumină, dar sunt și foarte potrivite pentru decor. Varianta pe care am găsit-o eu costă 10 lei pentru opt bucăți. Aș mai pune pe listă și o umbrelă, asta în cazul în care colțul pe care-l amenajezi nu se bucură de umbră pe timpul zilei. În funcție de nevoi găsești umbrele începând cu 30 de lei, dar mai pune încă pe atât pentru suport. Mai pune pe listă și câteva plante pentru exterior pentru a aduce natura chiar mai aproape. Ai grijă totuși să alegi plante potrivite pentru exterior și fii atent care sunt potrivite pentru umbră și care suportă cu bine razele directe ale soarelui.

Buget mediu

Și pentru bugetul mediu păstrăm cam aceleași elemente de bază, doar că ne îndreptăm spre produse mai de calitate și din materiale mai scumpe. Așadar am dublat bugetul și încercăm să ne încadrăm în 1000 de lei. Am ales tot un set de mobilier format dintr-o masă și două scaune, doar că de data aceasta am ales un model de scaun mai ergonomic și cu un design mai deosebit. Scaunele și masa de inspirație mediteraneană sunt confecționate din oțel și fibre sintetice care imită ratanul. Așadar sunt rezistente la condițiile meteo de afară, dar sunt și foarte frumoase. Modelul pe care l-am ales eu este la promoție și costă doar 600 de lei, redus de la 1200 de lei. Pune pe listă și umbrela care este opțională, încă 200 de lei. Pune pe listă și una-două felinare LED pentru exterior tot cu încărcare solară, la prețul de 80 de lei, iar de restul banilor alegem câteva plante și decorațiuni mici care înfrumusețează întreg ansamblul.

Buget mare

În cele din urmă, pentru bugetul mare m-am gândit la suma de 3000 de lei. Deși, dacă vrei să investești, aceasta poate părea o sumă relativ mică. Însă, eu o să-ți ofer câteva alternative din care tu să alegi. Am ales de data acesta ca piese centrale un set format dintr-o canapea, două fotolii și două măsuțe. Setul alb-negru este foarte potrivit pentru orice amenajare și pot fi integrate cu ușurință și alte elemente decorative. Prețul setului este de 2.215 lei, așadar ne mai rămân suficienți bani și pentru alte investiții. Aș mai pune pe listă și un leagăn pentru relaxare totală, evident dacă îți permite spațiul. Încă 238 de lei, însă găsești mai multe variante disponibile. Aș mai pune pe listă și câteva perne decorative de exterior, o pătură pentru serile răcoroase, o carafă cu un set de pahare pentru limonadă sau alte băuturi, un felinar tip suport pentru lumânări și alte decorațiuni care să completeze ansamblul.

Așadar, în concluzie, înainte să te apuci de amenajat, ține cont de sfaturile pe care ți le-am dat la început, analizează ofertele și caută inspirație. Spor la amenajări și relaxare plăcută!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

*

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.