Video – FOTOVOLTAICE – INSTALATORI NEDUMERIȚI

Am fost la Administrația Fondului pentru Mediu în prima zi de semnare a contractelor dintre instalatorii validați și stat. Nu am avut voie să asistăm la întîlnirea dintre instalatori și oficialii Administrației din motive de GDPR. Dar am reușit să întâlnim câțiva reprezentanți ai companiilor de instalare, care ne-au spus părerile lor.

Temerile mele se confirmă. Traseul plăților și termenele de plată nu sunt clare, companiile de instalații pot intra în blocaj dacă Statul întârzie cu banii, au apărut entități care se oferă -contra cost- să ajute solicitanții ba să le facă dosare, ba să îi inscrie pe anumite liste, contractele nu se pot cesiona pentru finanțare.

Andrei Iorgulescu, directorul general de Proiecte din AFM spune că nu este normal sa perceapă cineva vreo taxă pentru accesarea programului de fotovoltaice. AFM nu poate înlătura practicile discriminatorii, adică înscrierea peste rând sau perceperea de taxe, dar recomandă implicarea altor autorități, cum ar fi Protecția Consumatorului.

Pe Social Media au aparut postări care anunță că au fost semnate primele contracte și că Administrația Fondului de Mediu a promis că va rambursa banii în cel mai scurt timp. Dar că nu poate garanta că un nou guvern va continua programul de fotovoltaice. Instalatorii au plecat de la sediul AFM cu concluzia că doar instalatorii care au bani își vor permite să ruleze programul.

În fiecare zi din săptamâna aceasta vor avea loc noi runde de discuții, lămuriri, instructaje și semnări de contracte, conform anunțului de pe site-ul AFM.

Dar majoritatea instalatorilor sunt de acord că este un program necesar și foarte bun, care doar trebuie pus la punct.

Haideți să vedem care sunt problemele instalatorilor ți ce spune conducerea AFM.

 

3 Comentarii

Sorin 04/09/2019 la 12:13 Reply

…în Timiș, toți instalatorii (unul s-a si retras din program) cer ca utilizatorul final sa plătească în avans și cei 20.000 lei care trebuie decontați de către AFM….:(

    Pop Ovidiu 10/09/2019 la 22:07 Reply

    Așa este si in Salaj. Toți cer banii înainte. :((

Man GLIGORE Razvan 04/09/2019 la 21:08 Reply

Bună. Domnule George Buhnici. Aș dori sa ma ajutați cu câteva informații pe care nu știu de unde sa le obțin. Si prima întrebare sună cam așa: Acel 90% se referă la un proiect de 3kw? Cum as putea calcula cat consuma casa si ce capacitate de echipament de fotovoltaice sa aleg in asa măsură sa pot si injecta in rețea?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

*

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.