BOOM-UL IMOBILIAR DE LA RÂȘNOV

Câmpul dintre Râșvov, Cristian și Vulcan, de lângă Brașov, este în plin boom imobiliar. Autostrada, care va fi -probabil- inaugurată în aprilie 2020, atrage și mai mulți dezvoltatori. De aceea, în ultima vreme, prețurile terenurilor și ale locuințelor au crescut serios.  Ziaristul brasovean Mircea Vălean locuiește chiar în zonă și ne povestește cum a văzut schimbările din ultimii ani, dar și ce crede că urmează.

Mircea s-a mutat în noua locuință de lângă Cristian la începutul  lui 2017. Avea câțiva vecini în două duplexuri de peste drum. În rest, cel mai apropiat vecin era la aproape 1 kilometru distanță. Au apărut în timp mai multe șiruri de case, apoi încă vreo 2 sau 3 șantiere.

Cristian este una dintre cele mai bogate comune din țară. Foarte mulți bani vin la bugetul local de la companii mari, plus încă 7 milioane de Euro europeni absorbiți doar anul trecut.  Este un comerț intens la Cristian cu terenuri, mai ales în ultima perioadă. Cristianul mai atrage cu grădiniță bună, școală, transport în comun metropolitan, dar și cu multe oferte de plimbare în împrejurimi. Infrastructura este foarte bună, primăria Cristian investește mult în rețelele de utilități.

Râșnovul însă, a mers mai mult pe calea turismului. Are o cetate frumoasă, în care, anul ăsta sunt așteptați peste 500 de mii de vizitatori dar și multe evenimente. Majoritatea turiștilor vor trebui să se cazeze și să mănânce. Așa că au apărut multe pensiuni, hoteluri, restaurante, iar mai nou, multe case de vacanță. Autoritățile din Râșnov vor să extindă cu 60 de hectare PUZ-ul actual pentru mai multe construcții.

Șantierul autostrăzii a acționat deci ca un magnet uriaș. Și mai mulți investitori au venit hotărâți să investească. Asta a influențat prețurile zonei: dacă acum 2-3 ani, un metru de teren se vindea în Cristian cu 10-12 Euro, acum acesta costă chiar si 40-50 de Euro. Adică de 5 ori mai mult. La Râșnov, situația este asemănătoare: un metru de teren, cu utilități, costă acum 30-40 de Euro.

Muncitorii lucrează la autostradă în schimburi, ziua și noaptea și chiar în week-end. Lucrările au început în 20 mai, iar în contract scrie că ar trebui să fie gata în noiembrie 2020. Dar sunt șanse ca sectorul Cristian-Braşov să fie gata anul acesta. Autostrada Comarnic-Braşov, sector Râşnov – Cristian şi Drum de Legătură, în lungime de 6,3 km (autostradă), la care se adaugă 3,7 km de drum naţional de 4 benzi cu separator, este executat de Asocierea Alpenside – Specialist Consulting.

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

*

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.