BCA. Un material bun și accesibil
BCA, sau Beton Celular Autoclavizat, este unul dintre cele mai populare materiale de construcţii şi există cam prin toate şantierele din Romania, mai mici sau mai mari. Deşi el a fost inventat şi folosit pentru prima oară în Suedia, acum peste 70 de ani, de către arhitectul și inventatorul Johan Axel Eriksson, BCA-ul a devenit rapid un preferat şi pe piaţa românească, imediat după ce şi-a făcut intrarea, datorită uşurinţei de a fi transportat şi pus în operă. Acest material a fost poate chiar cel mai popular, până la apariţia pe piaţă a cărămizilor cu goluri, însă şi acum apare peste tot.
Ce este BCA?
Este un material de construcţie prefabricat, cu structură poroasă, şi este considerat cel mai uşor material destinat zidăriilor. Acest tip de beton este compus din var, gips, ciment, nisip, apă, pastă de aluminiu, şi un agent de expandare, iar procesul de producţie nu generează noxe sau subtanţe periculoase în natură, putând fi considerat un produs eco-friendly. După prima fază de fabricaţie, amestecarea ingredientelor menţionate mai sus, pasta este supusă unui tratament termic în autoclavă, la presiune și temperatură ridicata, şi este introdusă în mulaje pentru a produce BCA-ul sub formă de blocuri, panouri pentru pereţi sau podea, panouri pentru acoperiș sau buiandrugi.
De ce BCA
În general, cele mai folosite elemente din BCA sunt blocurile pentru construcţia pereţilor neportanţi în clădirile cu structură în cadre, adică stâlpi şi grinzi din beton armat, sau structură metalică. Aceste blocuri pot avea grosimi de 50 mm, 75 mm, 100 mm şi 125 mm şi se pot folosi la zidirea pereţilor neportanţi de compartimentare, la izolarea pereţilor exteriori sau chiar la construirea lor şi la izolarea termică a structurii de rezistenţă la exterior. Un prim avantaj al blocurilor din BCA este precizia dimensiunilor, datorată procesului de fabricaţie, erorile fiind de maximum 1mm. Această precizie simplifică procesul de zidire, calculul de material şi micşorează posibilele pierderi de mortar.
BCA-ul este şi foarte uşor de prelucrat şi tăiat, aceste operaţiuni putând fi făcute direct în şantier cu scule şi dispozitive uzuale, precum fierastraiele manuale sau circulare, sau cu cele pentru crearea canalelor de instalaţii electrice sau a alimentărilor cu apă. Materialul se sfărâmă mai uşor decât caramida sau caramida cu goluri, ceea ce poate fi un avantaj dacă au apărut greşeli în şantier sau se doreşte modificarea pereţilor, pentru că un perete alcătuit din blocuri de BCA se va dărâma uşor şi rapid, fără pagube prea mari. Datorită modului lejer de prelucrare, vor apărea mai puţine pierderi de timp şi material decât în cazul altor materiale mai rigide.
BCA-ul este un material prefabricat uşor, cu o greutate specifică extrem de redusă, de aproximativ 40-50 kg/metru cub, iar această greutate redusă va genera consumuri mai mici de material, de transport şi de manoperă. Blocurile din BCA au dimensiuni mai mari decât elementele din caramidă sau cărămidă cu goluri, ceea ce va grăbi procesul de zidire iar faptul că aceste blocuri sunt şi mai uşoare nu reprezintă decât un avantaj în plus, reducând considerabil şi efortul uman.
BCA este şi un bun izolator termic pentru materialele pe bază de ciment, datorită structurii sale spongioase, care conţine un număr foarte mare de pori de aer, şi se poate folosi în construcții pentru interior și exterior. Spre deosebire de alte materiale, prin folosirea BCA-ului se poate elimina folosirea altor produse de izolaţie. Acesta împiedică transferul termic în exces, şi menţine confortul termic optim, cu costuri minime pentru încălzire şi răcire.
Porii de aer din structura BCA menţin faţa interioară a peretelui rece pe timpul verii iar pe timpul iernii, aceiaşi pori vor ajuta ca pierderile de căldură din interior spre exterior să fie cât mai mici, iar temperatura interioară să rămână constantă.
Un alt avantaj al acestui material este faptul că pereţii realizaţi din BCA vor respira, eliminând posibilitatea apariţiei condensului şi mucegaiului. Structura poroasă a materialului duce la preluarea umidităţii din aerul interior şi redarea acesteia atunci când umiditatea încăperii scade, Datorită faptului că pereţii din BCA vor respira, o clădire cu pereţi din acest material, nu are niciodată probleme legate de condens, indiferent dacă este sau nu izolată termic în mod suplimentar. Acest material este higroscopic şi în acelaşi timp este impermeabil,cu o capilaritate redusă.
Durata de viață este asemănătoare cu a cărămizii, de aproximativ 50 de ani, pentru că nu este afectată de climatul dur sau de schimbările climatice extreme şi nu îşi va modifica proprietăţile sau dimensiunile. Deşi un perete din BCA poate fi dărâmat foarte uşor, intemperiile şi procesele de îmbătrânire nu îl vor afecta absolut deloc.
Ca toate agregatele care conţin ciment, dar şi datorită structurii poroase, BCA-ul este incombustibil şi rezistent la foc şi poate constitui o barieră împotriva extinderii focului. Atunci când este supus la acţiunea temporară a unei temperaturi înalte, nu îşi modifică dimensiunile, nici proprietăţile mecanice sau structurale.
Din păcate, zidirea cu blocuril de BCA se poate face doar cu mortar special, destinat acestui material, şi trebuie aplicat doar în anumite condiţii de temperatură şi umezează, pentru a nu pune în pericol soliditatea şi integritatea construcţiei, iar această operaţiune trebuie făcută doar de personal calificat, cu experienţă în utilizarea acestui material.
Dacă pentru unii constructori, regularitatea, precizia şi dimensiunile mari ale blocurilor de BCA este un mare avantaj, pentru alţii poate fi o problemă. Atunci când este nevoie de dimensiuni atipice, sau avem de-a face cu părți neobişnuite, blocurile trebuie prelucrate şi redimensionate în şantier, acţiune ce poade duce la pierderi de material şi la prelungirea timpului de manoperă.
Blocurile de BCA trebuie păstrate în spaţii închise şi uscate până în momentul în care sunt montate în structura pereţilor şi trebuie mânuite cu grijă pentru că sunt casante şi se pot sparge. De asemenea, vremea umedă sau ploioasă nu este potrivită zidirii pereţilor din BCA pentru că apa în exces se va evapora greu.
Avantajele acestui material suedez au făcut să fie unul dintre cele mai populare din domeniul construcţiilor, iar experienţa constructorilor de peste 70 de ani garantează succesul său în timp. Cu costuri mai reduse decât cărămida clasică şi cu un timp mult mai redus de a fi pus în operă, BCAul va rămâne cu siguranţă în topul preferinţelor mulţi ani şi de aici încolo.
3 Comentarii
buna ziua,
marea problema a BCA-ul este faptul ca el actioneaza ca un burete, atragand si retinand apa.
am construit recent casa cu BCA Ytong si am mari probleme cu umezeala in pereti.
daca as face din nou casa, clar as construi din alt material – caramida sau panouri lemn
La o constructie facuta cu BCA trebuie si izolatie pe masura… minim 15cm de izolatie…
Multumesc pentru acest comentariu, chiar urmaream sa stiu pe cineva care a utilizat bca Ytong si avand in vedere pretul comparabil cu al caramizii, in mod clar voi alege caramida, chiar daca are proprietati termice putin inferioare bca-ului.