Decorul funcțional

Decorul funcțional este acel decor care ajută la crearea unui nou spațiu care ne permite să amplificăm semnificația din contextul designului. Prin decor funcțional înțelegem o piesă care are dublu rol, cel de decor, dar și cel de funcționalitate. Acest tip de decor poate fi eficient în accentuarea performanței unui obiect de mobilier. Dacă ești în căutarea unui obiect frumos, dar și util în același timp, acest articol vine în ajutorul tău.

Unul dintre avantajele decorului funcțional este spațiul redus pe care acesta îl ocupă. Un decor funcțional înseamnă un obiect 2 în 1. Dacă apartamentul în care stai este lipsit de decor, dar nu ai loc pentru acesta, poți folosi un obiect de mobilier care, în sine, servește și ca decor.

Designul casei poate reprezenta o căutare nesfârșită de idei noi, originale, practice, care în același timp trebuie să confere și funcționalitate spațiului. De obicei, detaliile mici sunt cele care fac ca designul să funcționeze dincolo de pozele de pe Pinterest.

Îți ofer câteva idei interesante și practice pentru a le introduce în designul casei tale.

Acest tip de rafturi în formă de fagure, nu numai ca reprezintă un decor potrivit atunci când vine vorba de un perete gol, dar funcția principală este cea de depozitare. Un decor funcțional des întâlnit este cel de tip dulap compact, deoarece ușile pot avea dublu rol, cu accent pe diversificarea decorului.

De asemenea, acest exemplu reprezintă o modalitate de organizare a spațiului de citit mai retrasă, însă rămâne un accent vizibil în decorul peretelui prin reliefare și materialitate.

Dacă consideri că o oglindă normală este mult prea simplă, dar nu te încântă ideea excluderii ei, poți opta pentru o oglindă din bucății, mult mai flexibilă în poziționare. Te poți juca cu așezarea bucăților pe perete și poți creea un decor original și personalizat în casa ta.

O altă metodă des întâlintă în organizarea spațiului, este aceea de a folosi scara pe post de suport. Scara se poate folosi în orice spațiu dintr-o casă. Cel mai întâlnit exemplu este în baie, unde acest tip de decor servește ca și suport de prosoape, dar poate fi regăsit și în zona de living, unde se pot agăța diverse plante. Variantele scărilor diferă de la un stil la altul, scările mult mai finisate pot avea anumite rafturi sau agățători destinate funcțiunii specifice.

Atunci cand vorbim despre decor, corpurile de iluminat reprezintă cea mai variată metodă. Luminile au încetat de mult să își servească doar scopul de bază. În designul de interior, piesele de iluminat ocupă o bază importantă în ceea ce privește decorul, ba chiar și decorul funcțional.

Articol scris de Cristiana Czerwinschi | Designer interior la Wirtual Design & Architecture

1 Comentarii

Elena 27/09/2021 la 23:47 Reply

Bună seara! Îmi puteți spune vă rog de unde e achiziționat colțarul din casa țifui?Mulțumesc!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

*

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.