De ce trebuie să ții cont când alegi uși interioare

Atunci când începi o renovare, reamenajare sau amenajare a unei locuințe, ușile ți se vor părea doar niște obiecte funcționale, care îți separă spațiile. Greșit. Aceste obiecte aparent simple au și un rol estetic extrem de important, și de aceea trebuie să le acorzi și lor atenție. Chiar dacă ai găsit câteva modele prin magazine care ți se par potrivite, procesul de alegere a ușilor este abia la început, pentru că sunt și alte aspecte de care trebuie să ții cont, în afară de aspect. De exemplu, sensul lor de deschidere poate avea impact asupra fluxului din încăperi, iar materialul va influența rezistența lor, izolarea fonică și aspectul întregii amenajări.

Deschiderea și poziția

Există mai multe tipuri de uși: glisante, pe șine, armonice, care se strâng, sau cele clasice, batante. Toate aceste tipuri de uși pot fi simple sau duble, iar în cazul celor glisante, chiar din mai multe panouri. Există și combinații, precum cele glisante și batante. În funcție de spațiul pe care trebuie să îl închizi și de dimensiunile golului, trebuie să alegi tipul potrivit de ușă, însă trebuie luate în considerare și funcțiunile spațiilor. De exemplu, pentru o debara ar putea fi perfectă o ușă simplă armonică, pentru că vei face economie de spațiu. Pentru un living generos, unde ai un gol de peste 1 metru, poți monta un sistem din două uși glisante, care să creeze o atmosferă fluidă. Ușile clasice, batante, sunt de două feluri: cu deschidere pe stânga sau pe dreapta. Acest lucru va determina unde sunt balamalele, clanțele și direcția, atunci când se deschide și se închide ușa. Pentru a economisi spațiu, ideal ar fi ca ușa să se deschidă pe un perete, deci distanța dintre toc și peretele paralel cu ușa să fie cât mai mică iar pentru a se evita accidentele, nicio ușă nu trebuie să se deschidă spre un flux de circulații, cum ar fi într-un hol sau spre o scară.

Material

Materialul din care este confecționată ușa influențează nu doar aspectul final al amenajării, ci și comportarea sa în timp. În general, ușile metalice sunt potrivite pentru exterior și ar trebui evitate în spațiile interioare. Poți alege uși din lemn masiv, cele mai rezistente la uzură, cele din foi cu centru din lemn sau unele celulare, cu panouri din mdf. Ușile celulare sunt cele mai utilizate în ultimii ani pentru că se montează ușor, sunt mai ieftine și au o greutate mică, însă nu sunt recomandate pentru spațiile cu o umiditate de peste 60% pentru că se pot deteriora.

Stil

Designul ușii este extrem de important pentru amenajare iar stilul ei poate schimba atmosfera în întrega încăpere. De exemplu, pentru un hol întunecos, poți alege o ușă cu sticlă care să lase lumina să treacă dintr-un spațiu cu multă lumină naturală spre hol. Ușile de sticlă sunt binevenite și în living pentru că deschid spațiul spre hol sau bucătărie. Pe lângă designul propriu zis al ușii, contează foarte mult și stilul decorativ, care trebuie să fie în concordanță cu stilul încăperii sau al întregii locuințe. Dacă vrei să decorezi într-un stil clasic, alege uși decorate asemănător, cu brâuri sau modele în relief, însă pentru o locuința minimalista, optează pentru uși cu un design foarte simplu. Totuși, nu trebuie să uiți de proporții și de dimensiunile încăperii. O ușă decorata nu se va încadra într-o încăpere de dimensiuni reduse, pentru că va încărca atmosfera inutil.

Ușile pot participa activ la atmosfera unei încăperi și a unei case, și de aceea trebuie să le acordăm atenția pe care o merită. O ușă nepotrivită poate influența negativ atmosfera din orice încăpere, chiar dacă amenajarea a fost gândită minuțios.

1 Comentarii

Timeia 02/10/2019 la 08:57 Reply

Si eu am incercat sa ma inscriu,dar mi s a cerut sa am banii pregatiti in totalitate,in cazul in care primesc aprobarea, iar eu primesc banii cand deconteaza statul lucrarea…daca o sa deconteze.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

*

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.