CUM SEPARI CU FAST DOUĂ SPAȚII

Conceptul de “open space” este relativ nou în România, dar este foarte la modă şi poate da naştere unor spaţii şi amenajări spectaculoase. Dacă şi tu ai optat pentru open space, acum livingul tău face parte din acelaşi spaţiu cu bucătăria şi poate chiar şi cu holul, iar asta poate fi copleşitor dacă nu ai fost învăţat cu spaţiile mari şi continue. Chiar are un farmec aparte, uneori poţi simţi nevoia de o oarecare diviziune între spaţii şi funcţiuni, iar designerii au găsit câteva soluţii chic pentru aceste delimitări diafane şi chiar decorative.

Transparenţa

Poţi obţine o separare transparentă a spaţiului prin uşi glisante sau pliante din sticlă sau printr-un perete din sticlă, cu elelemente foarte discrete de prindere sau cu unele mai vizibile pentru un look industrial. Avantajul acestui tip de compartimentare este că lumina nu va fi blocată, iar efectul de spaţiu continuu se menţine, chiar dacă fizic, ele vor fi separate. Uşile glisante sau batante le poţi deschide sau închide în funcţie de situaţie şi astfel ai un spaţiu multifuncţional, care se poate închide doar atunci când ai nevoie, ca de exemplu atunci când găteşti, ca aromele să nu se răspândească. Poţi folosi și panouri din sticlă mată, pictată sau colorată, dacă vrei ca elementele de sticlă să se încadreze în amenajare într-un mod activ.

Funcţionalitate

Dacă îţi doreşti totuşi să separi cumva spaţiile pe funcţiuni, dar nu ai vrea să investeşti în panouri sau uşi din sticlă, există o metodă mai practică şi mai puţin permanentă. Dacă vrei ca livingul să fie perceput ca un spaţiu diferit dar îţi place senzaţia de libertate dată de open space, te poţi ajuta de câteva dulapuri sau etajere pentru o separare, care ar deveni şi utilă. Amplasează etajere simple, fără spate, între hol şi living şi umple-le cu cărţi sau plante sau, dacă îţi place sistemul american, poziţionează canapeaua cu spatele spre hol sau bucătărie, iar în spatele canapelei compune un fel de bar din dulăpioare scunde, până la înălţimea spătarului. Pe lângă faptul că vei obţine un mod inedit de separare a spaţiilor, vei suplimenta şi locurile pentru depozitare şi vei decora creativ.

 

Influenţe asiatice

Designerii celebri adoră amenajările cu influenţe asiatice iar o soluţie elegantă şi exotică pentru separarea spaţiilor tale poate fi un paravan cu picturi chinezeşti, japoneze sau coreene. Aceste paravane sunt soluţii temporare de separare a spaţiilor, pe care le poți strânge sau muta atunci când nu e nevoie de ele. Ele sunt confecţionate din lemn şi satin, sau hârtie din orez, şi ornate cu picturi diafane, marcate de tuşe aurii şi culori vii. Un astfel de paravan găsit într-un magazin de atichităţi poate aduce foarte multă personalitate şi eleganţă oricarui interior şi poate deveni vedeta acestei amenajări.

Caracterul deosebit al spaţiilor de tip open space este dat chiar de această uşurinţă cu care se pot transforma, împărţi şi modela. În funcţie de ceea ce îţi doreşti să obţii din amenajarea ta, îţi poţi folosi creativitatea şi îţi poţi reordona spaţiile aşa cum îţi place. Iar dacă îţi doreşti din nou un open space pur, poţi oricând renunţa la paravane sau uşi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

*

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.