CUM SĂ SCOȚI LA LUMINĂ UN HOL MIC ȘI ÎNTUNECOS

Holul este primul spaţiu cu care faci contact atunci când te întorci acasă, sau când păşeşti pentru prima oară într-o locuinţă, iar într-o lume ideală, el ar trebui să fie un spaţiu primitor, plin de lumină şi cât mai ordonat.

Din păcate, pentru mulţi dintre noi, holul este mic, adeseori întunecos şi plin de diverse încălţări, haine, umbrele şi altele, aruncate la întâmplare sau înghesuite prin corpuri de mobilier desperecheat. De multe ori, chiar dacă locuinţa ta este un paradis al ordinii şi curăţeniei, holul poate strica acea primă impresie atât de importantă şi te poate face să te simţi sufocat şi înghesuit, sau chiar descurajat.

Chiar dacă holul tău nu a fost cea mai norocoasă cameră, cu câteva trucuri vizuale poţi corecta eventuala lipsă de lumină sau dimensiunile mai puţin generoase. Dacă eşti proprietar de casă, optează pentru o uşă de intrare cu panouri de sticlă sablată, oricât de mici sau de puţine, pentru că fiecare rază de lumină naturală va îmbunătăţi dramatic situaţia. Şi pentru că trebuie să profiţi de orice sursă de lumină, te-ai putea ajuta de camerele adiacente holului, din care să “furi” lumina cu ajutorul unor uşi din sticlă sau cu panouri de sticlă, care să lase razele să treacă şi în hol.

Al doilea pas pentru a crea luminozitate şi impresia de spaţiu mai mare, este să alegi var sau tapet în nuanţe de alb şi evită pe cât posibil culorile prea calde, cum ar fi galbenul, care pot da impresia de învechit. Renunţă şi la parchetul în nuanţe de maro închis sau negru şi alege mai degrabă pardoseli în culoarea lemnului de păr sau de stejar. Dacă din holul tău porneşte şi o scară, ai grijă ca treptele şi balustrade să aibă aceeaşi nuanţă deschisă ca şi parchetul iar dacă ai posibilitatea, optează pentru trepte încastrate în perete, care vor face ca scara să piardă vizual din greutate. Uşile care dau către hol trebuie să fie în aceeaşi nuanţă ca pereţii, sau măcar într-o culoare apropiată, fapt ce va da şi o oarecare armonie şi eleganţă spaţiului.

Mobilierul din hol este extrem de important pentru aspectul general al locuinţei, poate fi şi un atu în lupta cu dezordinea. Gândeşte-te cam de cât spaţiu de depozitare ai avea nevoie pentru încălţăminte şi haine şi alege un dulap cu pantofar integrat, sub sau lângă şi un cuier din acelaşi set pentru un look studiat. Ca să nu aglomerezi şi mai tare spaţiul, renunţă la alte măsuţe sau etajere, iar pentru chei, poţi monta un mic cuier special, care poate servi şi ca obiect decorativ. Oglinda, piesă aproape obligatorie în orice hol, te poate ajuta să sporeşti iluzia unui spaţiu mai mare. Amplaseaz-o în faţa sursei de lumină naturală, sau chiar şi în apropierea obiectului de iluminat, deoarece reflectarea luminii va crea impresia unui spaţiu mai luminos şi mai mare. Un alt detaliu care poate conta este culoarea prizelor şi întreruptoarelor, care ar trebui să fie identică cu cea a pereţilor, pentru a se pierde discret pe suprafaţa lor.

Un hol mic şi întunecos nu trebuie să fie o sentinţă, sunt multe trucuri simple şi de efect pe care le poţi aplica pentru a-l transforma în spaţiul primitor pe care ţi l-ai dorit mereu. Foloseşte-te de culori şi orice sursă de lumină naturală pentru a crea un efect vizual de spaţiu mai mare şi hotărăşte-te să menţi mereu ordinea, pentru ca primul pas în locuinţă să fie unul făcut cu drag.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

*

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.