CUM SĂ ÎȚI AMENAJEZI GRĂDINA SIMPLU ȘI RAPID

Cu siguranţă, unul dintre motivele importante pentru care ţi-ai dorit o casă este pentru că ai nevoie de un mic spaţiu verde, doar al tău şi al familiei, în care să te poţi bucura de soare, de aer şi de câteva plante. Fie că ai norocul să fii proprietarul unei grădini generoase sau al unui petic verde, vrei ca spaţiul tău să fie intim, relaxant şi prietenos, pentru ca familia şi prietenii să lenevească mai mult în natură. Dacă stai în oraş, mica grădină va fi cu atât mai importantă pentru sănătatea şi liniştea familiei.

Intimitate şi siguranţă

Dacă ai locui undeva, într-o fermă la ţară, problema intimităţii ar fi deja rezolvată. Însă eşti proprietarul unei grădini urbane, aşa că va trebui să ai în vedere şi acest aspect atunci când îţi amenajezi grădina, doar nu vrei ca vecinii tăi băgăcioşi să ştie tot ce faci. Dacă îţi doreşti intimitate şi siguranţă totală, ai putea monta chiar tu un gard din panouri modulare cu diverse modele şi stiluri. Sau ceva inspirat din natură, ca un gard compus din panouri de lemn sau un paravan din bambus. Pentru un aspect mai sălbatic şi mai natural, folosește o împrejmuire din grilaje metalice sau din lemn, pentru ca plantele tale agăţătoare să aibă un spaţiu pe care să crească, filtrând astfel şi lumina.

Confort şi creativitate

Ai rezolvat deja problema împrejmuirii şi eşti pregatit să treci la pasul următor: pavajele şi duşumelele. Dacă îţi doreşti să amplasezi câteva piese de mobiler pentru gradină sau un grătar, cu siguranţă vei avea nevoie de un spaţiu pavat, iar în funcţie de look-ul pe care vrei să îl obţii, ai mai multe opţiuni din care să alegi, sau le poţi chiar combina. În ultimii ani, duşumelele din lemn pentru exterior au fost extrem de trendy, datorită aspectului natural, dar poţi opta şi pentru o duşumea care să imite lemnul, pentru că se întreţine şi se montează mai uşor. Pentru alei poţi folosi aceeași soluție sau, pentru un aspect mai rustic, poţi folosi pietre decorative. Pentru un aer mai urban pune pavaje şi dale din ciment sau mozaicate. Cel mai mare avantaj este faptul că, dacă eşti îndemânatic, îţi poţi monta şi finisa singur pavajul, aşa cum îţi doreşti.

O mică grădină

De când ai devenit proprietarul unei case cu curte, poate că ţi-a trecut prin gând să îţi încerci talentul la grădinărit şi, cine stie, ar putea deveni noul hobby al tău sau al familiei. Indiferent de mărimea grădinii, poţi planta câteva flori mai nepretenţioase, câteva legume sau câţiva arbuşti. Ai nevoie doar de câteva plicuri cu seminţe şi butaşi, sau răsaduri, câteva unelte simple de grădinărit şi niște îngrăşământ. În cazul în care spaţiul tău este mai mic, îți sugerez o mică grădină din ierburi aromatice: cimbru, busuioc, oregano sau lavandă, care vor arăta simpatic dar îţi vor fi şi de ajutor în la gătit. Pentru spaţiile mai generoase, poţi organiza o grădină combinată, cu locuri speciale pentru flori, un spaţiu doar cu legume, iar pomişorii îi poţi pune de-a lungul gardului, pentru mai multă intimitate. Ia-ţi o foaie şi încearcă să-ti imaginezi un plan pentru grădina ta, în care florile, legumele şi copaceii să armonizeze perfect spaţiul.

Un spaţiu destinat relaxării

Gradina ta nu ar fi completă fără câteva piese de mobilier de exterior. Mobilierul de gradină trebuie ales în funcţie de spaţiul pe care îl ai la dispoziţie dar şi în funcţie de stilul şi personalitatea ta. Dacă ai o gradină mai mică, nu micșora locul cu o masă prea mare sau cu multe scaune, ci optează pentru mobilier modular. Uită-te şi la mobilier multifuncţional, cum ar fi o bancă de lemn cu spaţiu de depozitare dedesubt, ca să nu îţi rătăceşti uneltele de gradină, sau scaune pliabile, care să nu ocupe loc când nu sunt folosite. Pentru un plus de veselie şi confort în grădină, alege pernuţe şi cuverturi colorate sau, de ce nu, chiar câteva scaune în culori interesante.

Nu poți vorbi despre grădină fără să apară în discuție și grătarul. Este totemul întâlnirilor cu prietenii, argumentul suprem al meselor în aer liber. Alege un grătar cu design elegant, de dimensiuni rezonabile, şi preferabil, pe care să îl poți muta şi depozita ușor, atunci când plouă sau când nu îl folosești. Designul său trebuie să fie în armonie cu mobilierul ales, ca să se integreze perfect în amenajarea ta. Ai grijă, totuși, că este vorba de foc și trebuie să fii foarte atent.

Grădina ta trebuie să fie un spaţiu intim, în care să te relaxezi, după agitaţia oraşului, unde să chemi prietenii la grătar duminica sau în care să îţi înveţi copiii despre natură şi plante. Ca şi celelalte spaţii din casa ta, şi ea are nevoie de o amenajare, dar acest proces nu trebuie să fie costisitor şi complicat, ci poate fi un proiect interesant pentru toată familia. Dacă îți este greu să te hotărăști sau chiar ești în lipsă de idei, caută prin cataloagele marilor magazine sau pe Internet. De exemplu, Brico Depôt tocmai a scos pe hârtie dar și online Noul catalog de primăvară. Vei găsi muuuulte soluții.

Îți doresc o grădină verde și o vară frumoasă!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

*

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.