Cum să faci economie la încălzire
Chiar dacă încălzirea globală se face simțită cel puțin în partea sudică a României, anotimpul rece își face simțită prezența prin temperaturi scăzute. Deci cheltuielile cu încălzirea spațiului de locuit cresc. Cum ai putea să îți eficientizezi costurile? Dacă te pregătești din timp și folosești măsurile corecte, vei putea economisi o sumă importantă. Îți prezint mai departe zece sfaturi pentru a face economie la încălzirea locuinței.
1. Poate sună copilăresc, însă îmbracă-te corespunzător. Cunosc mulți oameni care preferă să poarte doar un tricou în casă pe parcursul iernii. Dacă ai schimba tricoul cu o bluza puțin mai groasă, ai putea să scazi temperatura din casă cu cel puțin două grade. Și ține cont că fiecare grad Celsius în minus îți poate aduce ecomomii cu până la 6% la factură. De altfel, temperatura recomandată este de 22 de grade Celsius, aceasta fiind considerată suficient de confortabilă în sezonul rece.
2. Aerisește camerele în mod corect. Cum nu toți avem sisteme de ventilație cu recuperare de căldură, înainte de a aerisi camerele, închide centrala termică, sau dacă locuiesti la bloc, închide robinetele termostatate de la radiatoare. Lasă apoi ferestrele deschise larg câteva minute, după care le poți închide, și porni centrala sau. după caz, robinetul termostatat.
3. Redu pierderile de căldură. Cel mai des pierdem caldura la nivelul ferestrelor, ușilor și al podului. Acestea intră în contact direct cu condițiile meteo nefavorabile. Verifică, așadar, izolația podului. Asigură-te că radiatoarele nu sunt acoperite de haine, perdele, draperii sau alte obiecte, pentru a nu îngreuna schimbul de căldură. Costurile pot fi reduse cu 10% atunci când trasmiterea căldurii nu este impiedicată de diverse obiecte.
4. Respectă mentenanța sistemului de încălzire. Este recomandat să faci o verificare anuală a instalației de încălzire pentru a te asigura că va funcționa corect și sigur la fiecare utilizare. Dacă locuiești la bloc, tot ce poți să faci este să aerisești radiatoarele sau să le schimbi dacă sunt prea vechi.
5. Izolează-ți casa. Nu doar ferestrele și usile pierd căldură. Ci și toși pereții exteriori. Chiar și conductele de agent termic care traversează spații neîncălzite (holuri, subsoluri, garaje sau magazii) ar trebui izolate. Dacă ai ferestre spre nord, schimbă-le cu altele de calitate, și asigură-te că sunt montate corect de catre o echipă specializată. Îi poți verifica la final cu o cameră cu termoviziune. Schimbă termosistemul cu polistiren, cu unul cu vată bazaltică, este mult mai eficient.
6. Fură căldură. Ziua, lasă soarele să pătrundă în casă. Menține curate ferestrele orientate spre sud. Însă, când se întunecă, trage draperiile. Acestea acționează ca un strat de izolare și te ajută să păstrezi căldura în casă. Atenție, nu trage draperia peste radiatoare! De asemenea dacă ai o pisică în casă, îți va putea ține de cald pe canapea la film. Și nu uita să lași ușa cuptorului deschisă dupa ce ai terminat de gătit. Căldura din cuptor care este de câteva sute de grade va ajuta cu siguranță la încălzirea bucătăriei.
7. Reflectă căldura. Se găsesc la preț accesibil panouri reflectorizante din aluminiu. Acestea se instalează ușor în spatele caloliferelor și asigură că radiația încălzește camera ta și nu zidurile. Temperatura camerei crește cu cel puțin un grad, iar consumul de energie este redus cu 5-6%.
8. Schimbă-ți centrala termică. Dacă are peste 10 ani, sigur centrala ta termică are un randament de maxim 80%. Centralele în condesație, ating și un randament de 108%. Aceste centrale reutilizează energia gazelor de evacuare și îți pot aduce o economie de până la 35% a consumului de gaz natural.
9. Folosește un termostat. Termostatele programabile îți permit să reglezi în mod automat temperatura casei, în fuctie de programul tău. Asta înseamnă că poți seta căldura din casă cu cateva grade bune mai jos atunci cand ești plecat la birou. De asemenea, în timpul nopții este bine să reduci temperatura cu până la 3 grade Celsius.
10. Ai grijă la umiditate. Ideal, nivelul de umiditate din interiorul casei ar trebui să fie peste valoarea de 40%. De obicei, în timpul iernii, aerul de afară este mult mai uscat și sistemele de încălzire din interiorul locuinței usucă și mai mult aerul. De aceea paărintii noștri aveau la calolifere acele recipiente atarnate umplute cu apă. Pentru a se evapora și a creste astfel umiditatea din cameră. Deci, în loc să îți achiziționezi un umidificator costisitor care necesită și întreținere, poți alege să ai două plante în ghiveci, dacă umidificatorul comunist de la părinți nu îți place.
1 Comentarii
Super util…!