CUM SĂ DECOREZI CU COSTURI MINIME?
Cu toții ne dorim ca în locuințele noastre să expunem tablouri semnate de pictori celebri, să ținem fructele în cele mai noi creații ale artistului plastic cunoscut la New York, sau la ferestre să avem draperii de la marile case de modă. Din păcate, adevărul este că după ce ai investit în materiale de construcție, manoperă și mobilier, pentru decorațiuni n-a mai rămas mare lucru. Sau și dacă a mai rămas ceva, ar fi mai inteligent să nu arunci sume incredibile pe obiecte decorative.
Folosește lucruri banale
Poți crea decoruri elegante și unice cu lucruri obișnuite, pe care le ai prin casă, însă îți trebuie puțină răbdare și imaginație. Sigur ai câteva farfurii desperecheate prin bucătărie, fie de prin vreun set vechi, sau primite cu diferite ocazii, pe care le-ai putea folosi. Alege-le pe cele interesante, sau cumpără unele ieftine dar cu un design interesant, și montează-le pe perete. Deja ai creat un accent special. Chiar și cu ajutorul cărților citite poți decora livingul sau dormitorul. Le poți aranja în moduri inedite în bibliotecă, după gen și culoare pentru a scoate colecția în evidență, și stivuiește câteva titluri pe orizontală pentru varietate. Dacă nu ai făcut asta niciodată, te poți apuca de colecționat diverse obiecte banale, cu design interesant, și cu potențial să le promovezi la nivelul de “decorațiuni”. O colecție de sticle de bere, de borcane sau postere poate deveni accentul decorativ de care are nevoie locuința ta.
Transformă ce ai
Chiar și obiectele pe care le ai deja pot fi transformate astfel încât să participe armonios în amenajare. Obiectele de mobilier simple pot deveni speciale doar din câteva mișcări. Poți înlocui mânerele obișnuite cu unele cu design special, de inspirație barocă, sau pictate. Sau să vopsești piese mai mici, cum ar fi măsuța de cafea sau scaunele, în culori mai vii, precum turcoazul sau auriul. Dacă vrei doar un accent, poți vopsi doar picioarele sau blaturile acestor piese și vei vedea cum se transformă. Poți găsi pe Internet și diverse șabloane și modele pe care le-ai putea folosi pentru a picta sau desena diverse desene pe blatul mesei sau pe ușile dulapurilor. Te poți folosi și de autocolant, ca să imiți blaturi de marmură sau furnir, dar alege un material de calitate dacă vrei să ai un efect plăcut.
DIY
Peste tot apar tutoriale cu moduri simple de reparații prin casă sau chiar și unele din care poți învața să pictezi, să desenezi sau să faci colaje. Din fericire, nu trebuie să ai veleități prea artistice sau cine știe ce ustensile. Poți crea mici capodopere cu tempera, câteva bucățele de materiale textile rămase prin casă, sau cu un pistol de lipit. Cumpără câteva râme ieftine, dar de efect, și alcătuiește un colaj din tablouri ca să animezi un perete neglijat. Dacă nu vrei să te complici deloc, există și multe poze gratis la rezoluții bune pe care le-ai putea printa și înrăma. Ai grijă să le alegi pe cele cu o gamă cromatică și temă potrivită cu amenajarea ta.
Până și designerii celebri apelează uneori la aceste trucuri ieftine pentru amenajări de lux, pentru că ele dau o notă unică și personală, greu de obținut altfel. Bineînțeles că tablourile semnate de pictori importanți sau ceramică realizată de un artist plastic sunt achiziții binevenite, însă și cu un buget mai redus poți obține un efect elegant și special.