Cum să alegi canapeaua perfectă

Alegerea canapelei perfecte este un moment important și uneori dificil în procesul de mobilare a unei locuințe. Pentru că este un obiect mare de mobilier, și pentru că va avea o poziție importantă în orice living, canapeaua participă activ la crearea atmosferei din încăpere, și chiar din intreaga locuință, dacă vorbim despre plan liber. Cele mai importante aspecte sunt calitatea și confortul, mai ales dacă îți petreci mult timp în living, alături de familie sau prieteni. Chiar dacă îți doreșți un anumit design, care s-ar potrivi perfect cu ambianța, trebuie să iei în calcul și dimensiunile, nivelul de comfort și dacă va fi nevoie, mentenanța.

Măsoară și testează

Înainte de a face orice pas, trebuie să te gândeșți bine la dimensiunile spațiului și la dimensiunile viitoarei canapele. Poate că ai găsit modelul perfect, dar trebuie să ții cont și de aspectele practice. Gândește-te și la poziția ușilor sau a golurilor prezente în încăpere și încearcă să vezi dacă viitoarea canapea ar incomoda în vreun fel trecerea dintr-o parte în alta. Un model prea mare ar putea sufoca o cameră mică sau ar putea anula alte spații de care ai putea avea nevoie pentru a amplasa o măsuță, o etajeră sau altceva. E important să măsori și zonele de acces în locuință și să alegi un model care va putea fi transportat până la locul său. După ce ai terminat de măsurat, e bine să faci o vizită prin câteva magazine și să testezi câteva canapele. Pe piață există destul de multe modele, unele mai joase, altele mai înalte, unele mai adânci, mai scurte, sau ansambluri din mai multe corpuri. E bine să le testezi și să le studiezi cu atenție, înainte de a lua o decizie.

Material

Fiecare țesătură arată și se simte diferit, iar acest aspect poate fi esențial în alegerea canapelei perfecte. Poate că îți place aspectul unei țesături, însă s-ar putea să te deranjeze cum se simte, sau dacă scoate un anumit sunet atunci când îți schimbi poziția. Pentru a afla ce țesătură ți se potrivește mai bine, trebuie să faci o vizită într-un showroom și să analizezi bine cum arată și cum se simte fiecare tip de țesătură, fie că este vorba de piele, piele falsă, pânză, satin sau catifea. La testarea țesăturii, trebuie să verifici dacă se ridează ușor, pentru că va fi dificil să-și păstreze aspectul mult timp, sau dacă se întinde. Dacă ai o familie numeroasă sau animale de companie, optează pentru o țesătură ușor de curățat și cât mai rezistență. Există și variante cu huse ce se pot da jos și spăla, dacă știi că pot apărea accidente. Materialele naturale sunt mai pretențioase și mai sensibile, chiar dacă pot arăta mai luxos, așa că e important să investești cu cap.

Culoare

Culoarea joacă un rol extrem de important. Canapeaua este un obiect de dimensiuni mari iar asta face că importanța ei să fie vitală pentru orice living, așa că o culoare nepotrivită poate știrbi chiar și o amenajare perfect. Deși este foarte tentant să urmezi trendurile actuale, e bine să vezi dacă nuanțele vedetă se vor potrivi cu interiorul tău. Culoarea canapelei ar trebui aleasă și în funcție de dimensiunile camerei și de cantitatea de lumina naturală disponibilă. Într-un living mic și întunecos, o canapea deschisă la culoare poate fi perfectă, însă într-un living de mari dimensiuni, ea s-ar putea pierde în peisaj, fiind mai potrivită o culoare mai puternică, cum ar fi bordoul sau smaraldul. Pe lângă asortare, trebuie să te gândeșți și la modul în care va evolua această culoare în timp, aspect care merge mână în mână cu materialul cu care este tapițată canapeaua. De exemplu, culorile tind să se estompeze relativ rapid pe materialele naturale, dacă sunt expuse la lumină. De aceea, o canapea din piele roșie, poziționată lângă fereastră, s-ar putea transforma într-un dezastru rozaliu într-un timp relativ scurt.

Regula de bază atunci când alegi un obiect important de mobilier este să pariezi pe calitate. Indiferent de culoare, model sau dimensiune, trebuie să alegi o canapea de calitate, chiar dacă prețul va fi ușor mai piperat. Cumpărarea unei canapele este un moment important și trebuie să te asiguri că te vei bucura de ea cât mai mult timp.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

*

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.