CUM SĂ AI O LOCUINȚĂ ORDONATĂ

Dezordinea și aglomerația sunt cei mai periculoși inamici atunci când vrei să ai o locuința elegantă și specială. Dacă gusturile sunt discutabile, trendurile trebuie aplicate în funcție de preferințe și nevoi, iar bugetul poate fi folosit cu cap, de aspectul dezordonat și neglijent nu vei scăpa decât dacă te vei implica activ și îți vei face un plan riguros pentru a scăpa odată pentru totdeauna. Din păcate, fenomenul dezordinii a devenit tot mai pregnant în întreaga lume, concomitent cu dezvoltarea consumerismului, iar tendința de a tot aduna lucruri nu face rău doar atmosferei din casă, ci și sănătății fizice și mentale, așa că ordinea este esențială în locuința, dar și în viață. Dar astăzi poți începe cu locuința.

Nu aduce dezordine

Primul și cel mai simplu pas este să nu permiți obiectelor inutile să între în casa ta, și poți face asta începând chiar de astăzi. Odată ce dezordinea și-a făcut apariția în spațiul tău, trebuie să depui ceva muncă pentru a face ordine, însă dacă renunți la anumite obiceiuri te poți asigura că vei limita volumul de muncă dar și de obiecte inutile. Renunță la clasica “pungă cu pungi” și mergi la cumpărături cu pungi reutilizabile, nu mai cumpăra diverse obiecte doar pentru că sunt la ofertă, nu lua nimicuri de care nu ai nevoie și renunță să adopți diverse obiecte pentru a le repara sau folosi cândva. Scapă și de facturile care-ți sufocă holul și optează pentru plățile on-line. Toate aceste mici trucuri care vor ține dezordinea departe sunt și prietenoase cu mediul, așa că faci două lucruri pozitive în același timp.

Crează câteva zone “dezordonate”

Poate să fie foarte copleșitor și complicat ca într-o zi să scapi de o parte din locuința ta, dar poți începe ușor și evolua pe parcurs, câte puțin în fiecare zi. Acest sfat este util mai ales pentru cei care au copii sau care au o fire mai artistică. Crează câteva mici zone “dezordonate” în casă, locuri restrânse în care dezordinea este permisă. Ele pot fi cutii, coșuri sau sertare în care să aduni diverse lucruri care nu își găsesc locul. De exemplu, poți avea un coșuleț în hol în care să îți ții bateriile, diverse chei, câteva chitanțe sau cărți de vizită. Totuși, ele nu trebuie să fie prea mari, iar ocazional, trebuie să faci ordine și aici și să mai scapi de lucrurile inutile sau stricate.

Nu pierde timp

Uneori, să faci ordine este doar o pierdere de timp. Pentru că o faci greșit. Fie că te apuci de treabă fără să ai un plan și un scop, sau că pur și simplu muți lucruri dintr-un loc în altul, efortul poate fi inutil. Să faci ordine este mai mult un proces decizional: Îl arunc? Îl păstrez? Unde și pentru ce? Simpla mutare a unui obiect pe care nu ești dispus să îl arunci dintr-un loc în altul nu ajută cu nimic. Fă-ți un plan riguros, realizabil și respectă-l. Începe ușor, de exemplu cu dressingul sau cămara, și propune-ți în fiecare zi să faci o altă zonă. Concentrează-te strict pe zona din ziua respectivă și ia deciziile grele.

De aruncat, de donat, de păstrat

Odată ce ți-ai făcut planul și ai ales zona cu care vei începe, trebuie să iei cutii sau coșuri pe care le vei împărți în trei categorii: ce vei păstra, ce vei dona și ce trebuie aruncat. Bineînțeles, trebuie să păstrezi lucrurile utile, pe care le porți sau le folosești mereu, însă lucrurile care nu-ți mai sunt de folos nu sunt neapărat de aruncat. Obiectele de care tu te-ai săturat, dar sunt în stare bună și foarte bună, pot fi necesare unui prieten, unei rude, sau celor mai puțini norocoși decât tine. Dacă obiectele sunt defecte sau deteriorate, și nu ai de gând să le repari, ele vor merge spre gunoi.

Peste tot se vorbește de ordine și de organizarea locuinței, însă poate fi o activitate intimidantă, iar acest lucru te poate descuraja. Dacă vei face pași mici și care să nu îți consume prea mult timp, vei fi mai motivat să continui și să ai rezultate bune. Organizarea este un proces, nu un sprint, așa că odată ce te-ai apucat, ești pe drumul cel bun.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

*

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.