CUM PROIECTEZI CASA? Noțiuni de bază

Primul pas atunci când îți dorești să construiești o casă este să găsești arhitectul potrivit. Acest personaj cheie te va ajută să alegi terenul potrivit ideilor tale și să transformi în realitate visul propriei case, construită special după nevoile tale. Ca în toate domeniile, și în arhitectură există un limbaj special, care se învață în timp, însă vor fi câteva noțiuni de care te vei lovi încă de la începutul procesului și care își vor tot face apariția pe parcurs. Este important să stăpânești și să înțelegi aceste concepte pentru ca vei putea comunica mai ușor ideile și nevoile, dar vei și înțelege îndrumarea arhitectului.

Acte, documente, reguli

Dacă ai găsit deja arhitectul care îți va proiecta casa și terenul perfect pentru proiectul tău, următorul pas este să vezi ce reguli se aplică pentru parcela ta și de ce autorizații vei avea nevoie pentru construcție. Aceste reguli, la modul general, se găsesc în R.L.U.- Regulamentul Local de Urbanism și în P.U.G. – Planul Urbanistic General, însă în funcție de zonă, de exemplu dacă este o Zonă Construită Protejată, pot fi și alte reguli sau limitări. Arhitectul cu care colaborezi va ști aceste regulamente, însă este bine să le cunoști și tu, ca să îți poți contura niște așteptări realiste.

Certificatul de Urbanism

Ca să știi sigur de ce avize vei avea nevoie și ce condiții trebuie să respecte construcția ta, îți trebuie Certificatul de Urbanism, emis de primărie în maximum 30 de zile de la momentul înregistrării cererii. Pentru acest certificat, vei depune o cerere-tip, copie C.I., chitanță de achitare a taxei, acte de proprietate, cadastru și extras de carte funciară, plan topografic la scara 1:500, plan topografic la scara 1:2000, planul situației actuale și propunerea nouă, plus un memoriu justificativ.

Este foarte important de știut că Certificatul de Urbanism nu dă dreptul la construcție. El are caracter informativ și nu ține loc de Autorizație de Construire. În acest document, vei afla despre regimul juridic, economic și tehnic ale terenului, cerințele urbanistice care trebuie respectate în funcție de specificul amplasamentului și menționează lista de avize și acorduri necesare pentru autorizare. Informațiile din Certificatul de Urbanism sunt în conformitate cu prevederile planurilor urbanistice și ale regulamentelor aferente și trebuie respectate, dacă vrei să obții autorizația care îți va permite să începi lucrările.

POT și CUT

În aceste documentații de urbanism vei întâlni câteva condiții care vor defini un anumit contur în care vei putea amplasa locuința ta: retrageri obligatorii, înălțime maximă, POT și CUT. Retragerile obligatorii se referă la amplasarea construcției pe teren și îți vor spune cu câți metri trebuie să te retragi de la aliniament – limita frontala a parcelei, de la limitele laterale sau cea posterioară, iar înălțimea maximă îți va spune cât de înaltă poate fi construcția. La o primă vedere, te-ai putea gândi că dacă respecți retragerile și limita de înălțime, vei putea construi cum vrei, în volumul rezultat, însă acum intră în joc noțiunile de POT și CUT, care îți vor spune și cum să împarți spațiul, astfel încât construcția rezultată să fie conform Regulamentului.

Procentul de Ocupare al Terenului, sau pe scurt, POT, este raportul dintre Suprafața Construită și Suprafața Terenului, înmulțit cu 100, pentru că este o valoarea procentuală. Suprafața construită a locuinței este amprenta acesteia la sol, adică aria construită la nivelul solului, cu excepția teraselor descoperite din parter, a platformelor și a scărilor de acces. De exemplu, dacă Regulamentul menționează un POT maxim de 30%, înseamnă că locuința ta va putea ocupa până la 30% din parcelă.

Coeficientul de Utilizare al Terenului, sau CUT, este raportul dintre Suprafața Construită Desfășurată a tuturor nivelurilor și suprafața parcelei. Suprafața Construită Desfășurată a unei clădiri este suma ariilor tuturor nivelurilor clădirii, delimitate de conturul exterior al anvelopei. De exemplu, pentru o casă P+2E+M, Suprafața Construită Desfășurată va fi suma obținută din adunarea suprafeței parterului, a celor două etaje și a mansardei. În calculul CUTului, nu se adaugă suprafatele balcoanelor, logiilor, teraselor deschise și neacoperite.

Volumul final în care se va înscrie locuința ta va rezulta din “negocierile” dintre POT și CUT, ținând cont și de celelalte reglementări. În același volum, clădirea se va putea desfășura mai mult pe orizontală sau mai mult pe verticală, în funcție de alte limitări și de dorințele tale.

 

Suprafața Utilă

În discuțiile cu arhitectul, te vei mai întâlni și cu noțiunea de Suprafața Utilă și, uneori, și de cea de Suprafața Utilă Totală. Suprafața Utilă este suprafața tuturor încăperilor din locuința: dormitor, living, băi, depozitari, bucătărie etc., cu excepția balcoanelor, a logiilor și a spațiilor tehnice. Suprafața Utilă Totală, un termen mai rar utilizat, cuprinde Suprafața Utilă, căreia i se adaugă și suprafața utilă a logiilor și a balcoanelor. Noțiunea de Suprafața Utilă este importantă pentru că prin dimensiunile ei, vei putea înțelege care este spațiul locuibil și utilizabil al locuinței tale.

Documentația Tehnică de Autorizare a Construcției

După obținerea Certificatului de Urbanism, următorul pas este depunderea D.T.A.C., Documentația Tehnică de Autorizare a Construcției. De întocmirea ei se va ocupă în mare parte arhitectul, însă, pe lângă memoriu, planuri, secțiuni și fațade ale viitoarei locuințe, ea va conține și planșe și memorii de la celelalte specialități, Instalații și Structuri. Certificatul de Urbanism obținut mai devreme va menționa și ce alte avize sunt necesare autorizării construcției, avize ce vor trebui obținute de la diverse autorități și instituții. Doar prin depunerea acestei documentații vei putea obține Autorizația de Construire, actul care îți va permite să începi legal construirea locuinței tale.

Este important să cunoști acești termeni și aceste noțiuni ca să ai așteptări realiste și ca să poți fi pe aceeași lungime de undă cu arhitectul. Pentru un rezultat final mulțumitor și funcțional, trebuie să discuți sincer cu acest profesionist, să îi spui ce nevoi ai și să fii deschis și propunerilor sale. Cu toate regulamentele și regulile legale, s-ar putea ca ideea ta inițială să sufere niște modificări, care ar putea fi chiar benefice proiectului.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

*

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.