Cum ne afectează dispariția plantelor și animalelor

Ai auzit de “The Butterfly Effect”? Sigur îți sună cunoscut, dar dacă nu îți este foarte clar la ce se referă, așa că permite-mi să vă explic, cât se poate de simplificat: O acțiune mică o să ducă, în cele din urmă, la o urmare mai mare. Sau o cauză minoră poate avea un efect imens.

În cazul schimbării climatice, acțiunile noastre, oricât de mici ar fi, pot avea efecte foarte mari… cum e dispariția unei specii de animale. Iar pierderea unei specii poate afecta întreaga planetă. Probabil că nu știai asta, dar balenele ajută planeta să rămână sănătoasă în mai multe moduri. Fiind viețuitoare enorme, balenele acumulează cantități mari de carbon, preluate din atmosferă și stocate în corpul lor. Când balenele expiră, carbonul cade pe fundul oceanului. 

Toate animalele joacă un rol important în ecosistem. Acțiunile lor ajută alte specii care trăiesc alături de ele să supraviețuiască. Pierderea biodiversității merită la fel de mult din atenția noastră. De fapt, trăim în timpul celei de-a șasea extincții în masă din istoria Pământului. Potrivit unui raport recent ONU privind biodiversitatea, se estimează că un milion de specii sunt în prezent în pericol. Faptul că nepoții tăi vor crește într-o lume fără vulturi, lei, fluturi și multe alte specii este tragic, dar, și consecințele economice sunt masive și ne amenință însăși capacitatea de a supraviețui. Unele dintre speciile pe care le pierdem ne oferă servicii esențiale și de neînlocuit. Aproximativ o treime din hrana noastră provine de la plante care necesită polenizare de către păsări sau insecte.

Pădurile tropicale, care oferă un habitat pentru multe dintre plantele, păsările, mamiferele și insectele din lume, sunt distruse prin exploatarea abuzivă a pădurilor. Acest lucru nu numai că duce la dispariția speciilor, ci și la slăbirea apărării noastre împotriva schimbărilor climatice. Pădurile absorb și stochează miliarde de tone de gaze cu efect de seră în fiecare an, iar pierderea lor este o lovitură pentru eforturile noastre de a păstra o planetă locuibilă.

Pierderea de plante și insecte are multe costuri mai puțin evidente. Multe dintre cele mai puternice medicamente ale noastre sunt derivate din plante și insecte – aspirina, unul dintre cele mai valoroase medicamente, provine din coaja de salcie. Mai multe medicamente anti-cancer recente sunt, de asemenea, derivate din plante. 

Sper că te-am făcut să vezi de fapt cât de gravă este situația. Planeta strigă după ajutor, hai să ne dăm puțin jos căștile și să îi oferim șansa să fie auzită. Este nevoie ca fiecare dintre noi să facă o mică schimbare, pentru noi înșine, dar mai ales pentru generațiile viitoare. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

*

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.