CUM MODERNIZEZI UN APARTAMENT LA BLOC

Când am început proiectul #casabuhnici presupuneam că la un moment dat vom afla despre modernizări si renovări interesante ale apartamentelor de la bloc. Pentru că nu ne permitem toți case “pe pământ” ori din cauza bugetului, ori din cauza timpului.

L-am cunoscut pe Adrian, un IT-st din București, care a hotărât să își automatizeze aproape toate sistemele din apartamentul său de la Obor. Când s-a apucat să renoveze a știut ca vrea și automatizare. Oricum, trebuia să schimbe toată instalația electrica. Așa că a reușit să găsească o echipa foarte bună: designer, constructori și electricieni, la care a adăugat echipa de automatizare.

Adrian voia  să controleze iluminatul pornit-oprit dar și reglarea intensității, sistemul multimedia, să acționeze draperiile electric,  să controleze aerul condiționat dar să și încălzească adecvat în fiecare cameră. În plus, pentru partea siguranță a casei, a mai vrut senzor de gaz, senzor de incendiu și senzor de inundație. În cazul în care, de exemplu, senzorul de inundație detectează apă, alimentarea cu apă a întregului apartament este oprită până când instalatorul remediază situația. La fel acționează și senzorul de gaz. Dacă pornește însă vreun incendiu, sistemul taie alimentarea întregii case, dar rămâne activă partea care să îi comunice proprietarului despre eveniment.

Toate sistemele au fost integrate de echipa lui Laurentiu Cojocaru, o mai veche cunoștință a casei Buhnici. Au configurat pentru Adrian diferite scenarii în care luminile, draperiile, încălzirea sau răcirea se închid sau se deschid automat.

 

Întreaga lucrare de automatizare, inclusiv echipamentele de comandă și control, plus vreo 2-3 sute de metri de cablu KNX, l-au costat pe Adrian 8 mii de euro. Mai are de lucru la casă, dar în curând se va muta într-un apartament ultramodern.

Pe Laurențiu Cojocaru îl puteți găsi la 0746133833. Pentru soluțiile oferite de compania lui, dar și pentru portofoliul impresionant, vizitati green-electric.ro.

 

 

 

 

16 Comentarii

Claudiu 02/06/2019 la 21:08 Reply

Salut. Spune-mi te rog ce marca de termostate de camera recomanzi? Mulțumesc

  Laurentiu Cojocaru 04/06/2019 la 12:30 Reply

  Salut! Ca si criteriu in alegerea unui termostat ar trebui sa conteze si capacitatile tehnice ale acestuia: amplasarea fizica a sondei de temperatura in corpul termostatului, capcitatea de a putea aplica o corectie la valoarea temperaturii masurate si asa mai departe. Termostatele clasice nu prea dispun de aceste caracteristici dar in mediul KNX acestea sunt conditii de baza. Deci concluzia mea esta ca nu conteaza neaparat brandul ci ce poate face acel termostat pentru utilizator! Cele bune!

  Laurentiu Cojocaru 04/06/2019 la 17:21 Reply

  Salut, cred ca ar trebui sa folosesti si alte criterii la alegerea unui termostat in afara de marca acestuia. Un termostat bun are o buna amplasarea a sondei de temperatura in corpul sau si poate permite corectii matematice cu referire la temperatura masurata precum si multe altele. In industria de automatizari aceste caracteristici dau valoare unui termostat.

  Adrian Bujoreanu 04/06/2019 la 18:14 Reply

  Salut,

  Eu am folosit de la Schneider pentru a putea folosi și funcția de întrerupător pentru lumini. Cei de la Gewiss au termostat și pentru intrerupator trebuie achiziționat separat. Ambele mărci sunt foarte bune la integrarea cu knx. Pentru mai multe detalii poți sa îl contactezi pe Laurențiu.

Mihail-Dan Matei 02/06/2019 la 21:54 Reply

pe KNX asta este mandatory sa tragi fire din panou pentru fiecare consumator? ca din ce am vazut pana acum si la casa buhnici asa pare…

eu ma gandeam ca poate fi si un cablaj de bloc (adica cu multe duze) si pui si acel fir de comanda KNX care controleaza tot, adica in panou acolo ar trebui sa ai oarecum un “controler-router” KNX cu N porturi, unde N sunt consumatorii controlabili

asta cu tras firu separat din panou pt. fiecare consumator mi se pare un dezavandaj enorm…

  Laurentiu Cojocaru 06/06/2019 la 23:03 Reply

  Salut Mihai, indiferent ca abordam subiectul instalatiilor automatizate sau al celor clasice cablurile si conductoarele de forta ce transporta tensiunea la consumatori vor fii mereu in prin plan, acestea respectand normativele in vigoare. O automatizare schimba practic modul de comanda dar nu va inlocui niciodata ceea ce fizica a definit si demonstrat in ultimele sute de ani. O instalatie electrica automatizata va necesita o cantitate de cabluri ceva mai mare fata de o instalatie electrica clasica dar suficient de dezvoltata incat sa acopere gradul de echipare al unui imobil modern. Cele buna!

Gheorghe Sorin 03/06/2019 la 00:09 Reply

Cum se cheama constructorul cu care a realizat lucrarea?

  Adrian Bujoreanu 04/06/2019 la 18:10 Reply

  Florin 0722223182

   Dan 23/08/2019 la 23:12 Reply

   Salut Adrian,

   Ma poti ajuta te rog cu datele de contact ale designerului de interior?

   Multumesc

Raul Opruta 03/06/2019 la 01:23 Reply

Cand mai faceti reportaje retrofit la apartamente vechi in stil smart va astept cu drag la Cluj

  ciprian 26/06/2019 la 17:15 Reply

  Salut,

  Ma intereseaza o automatizare a unei case, putem discuta in privat?

George Nistor 03/06/2019 la 16:13 Reply

Ce senzor de co2 folosesti? model

  Laurentiu Cojocaru 04/06/2019 la 17:24 Reply

  Salut, in marea majoritate a cazurilor am utilizat un senzor complex ce poate determina prin analiza chimica si concentratia de CO2, acesta este din gama de produse KNX oferite de Schneider Electric.
  Cele bune!

   Razvan 18/06/2019 la 21:20 Reply

   Salut Laurentiu. Am incercat si eu sa gasesc acel senzor de care spui tu, dar nu gasesc. Ne poti ajuta cu o serie de model, multumesc!

ciprian 25/06/2019 la 16:25 Reply

Unde putem gasi senzorii de inundatie?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

*

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.