Video – CUM MODERNIZEZI UN APARTAMENT COMUNIST
Da, se poate foarte bine și la un apartament vechi, chiar fără să tragi cabluri. Dani Ionescu este un IT-st din Brașov, pasionat de case inteligente, care locuiește într-un bloc construit în perioada comunistă. A înțeles că tehnologia de astăzi îi poate servi la modernizarea locuinței și s-a apucat de treabă. Spune ca nu a avut de la început un plan clar, așa că le-a luat pe rând. Până când a hotărât ce sistem și ce piese să folosească, Dani a testat zeci de soluții.
Mai întâi a facut luminile RGB și dimabile, apoi a automatizat descuierea ușii. Acum este mândru că a scăpat de toate cheile. Dar nu și de cea de la mașină.
În bucătărie are un buton programabil cu care aprinde lumina atât cat vrea, pornește un program de radio sau altă sursă audio, iar sub chiuvetă are un senzor de apă care, în caz de inundație, oprește robineții și îi trimite un SMS. Atunci când pleacă de acasă, setează un mod în care ușa se încuie singură, se sting toate luminile și se activează senzorii de prezență. Daca cineva încearcă să intre în casă, pornește alarma, luminile se aprind roșii si sistemul îi trimite un SMS. A integrat în sistemul smart și sistemul audio din casă, care poate fi comandat intergral sau pe zone.
Toate comenzile casei se bazează pe unitățile de comandă de la Smart Things și sunt integrate într-o aplicație pe telefon sau tabletă.
Dani a făcut un calcul sumar și crede că toată modernizarea l-a costat vreo 4000 de Euro. A pornit o afacere din know-how-ul pe care l-a dobândit, și acum speră să instaleze sisteme de Smart Home în Brașov.
7 Comentarii
Salut,
Observ o “automatizare” peste batranul interfon. Poti sa-i spui te rog la ce foloseste? Un model eventual?
Salut. Si eu sunt pasionat de automatizari in casa, dar eu am pornit pe o alta metoda:
– folosesc OpenHab ca server iar de pe o tableta comanda luminii si afisarea temperaturii camerei (cu senzor de temperatura si umiditate) si a temperaturii exterioare preluata de pe OpenWeatherMap.
– am pe pervazul balconului (stau la bloc) panou solar de 20W pentru a incarca un acumulator li-ion pentru ca o parte din lumini sunt trecute pe becuri LED pe 12v. Urmeaza inca un panou solar de 40w si un incarcator MPPT, ambele de la Victron. Voi reveni cu poze. 🙂
Interesantă instalație.
Succes!
Ingenios ce ai putut sa faci cu toate combinatile de protocoale. Incercati Loxone, e magic! Fibaro si Hue sunt faine ca design, dar Loxone e campion la trairea intr-o casa in “mod automat”
Salut,
Cum ai reusit sa automatizezi interfonul?
Un model,o marca la cutia aceea aplicată peste interfon?
da si eu sunt interesat tot de interfon. mc
As putea avea o sursa de al gasi pe Dani Ionescu !
Aproppo emisiunile tale sint foarte interesante !