Cum mi-am făcut casa smart

Aici, pe Case Bune, am vorbit de diferite metode și soluții pentru case smart. De la accesorii mici, automatizări și până la soluții implementate la scară largă pe clădiri de apartamente sau birouri. Am detaliat soluții complete pentru case construite de la zero, dar și pentru apartamente sau case deja finalizate pe care proprietarii le-au transformat în case smart.

Astăzi însă, vreau să-ți spun ce soluții am folosit eu și cum le-am implementat. Pentru început trebuie să știi că este vorba despre un apartament vechi, renovat, în care am implementat unele soluții de care aveam nevoie. Sunt dacă vrei, soluții simple pe care le poate implementa oricine într-un apartament sau o casă deja construită, fără infrastructura necesară și fără cheltuieli prea mari. Evident, automatizările pot fi chiar mai complexe, dar eu încerc să îți dau câteva idei de început. Mai trebuie să știi că eu mi-am dorit o automatizare compatibilă cu sistemul Homekit de la Apple. Însă, toate accesoriile pe care le dețin și despre care îți voi vorbi sunt compatibile și cu alte sisteme smart. 

Luminile

Începem cu luminile pentru că sunt și primele device-uri smart pe care le-am implementat eu în locuința mea. De asemenea reprezintă cea mai simplă soluție de automatizare și n-ai nevoie de modificări prea mari la infrastructura pe care o ai deja. Eu am început cu un set de becuri smart de la IKEA. Mai exact, am început cu un kit complet care conține două becuri, o telecomandă și un hub. Un lucru foarte important de care ai nevoie în automatizarea casei este hub-ul. Majoritatea accesoriilor smart au nevoie de un hub la care să fie legate, cu ajutorul căruia să comunice la Internet și cu care tu să le controlezi. Evident, există și anumite device-uri care nu necesită un hub, însă pentru o centralizare și pentru automatizări vei avea nevoie de un hub. În toate lămpile, veiozele, lampadarul și în general în toate corpurile de iluminat clasice am înlocuit becul obișnuit cu unul smart. În felul acesta am putut controla toate becurile din casă fie prin telefon fie cu ajutorul telecomenzii. Problema însă intervine la corpurile de iluminat speciale, care fie au un bec decorativ, fie sistemul de iluminat nu poate fi înlocuit. Și în cazul acestor sisteme există soluții. Evident, mă refer acum la sisteme deja implementat la care nu dorești să faci modifică majore. În cazul corpurilor de iluminat la care n-am putut schimba becul, am ales soluția întrerupătoarelor smart. Este vorba mai exact de niște module pe care le instalezi în dozele întrerupătoarelor și astfel poți stinge sau aprinde lumina, poți primi diferite informații despre consumul de curent și starea de funcționare și cel mai important, poți automatiza luminile. Eu am ales FIBARO Single Switch pentru că se potrivesc în majoritatea dozelor de curent. Acestea pot fi instalatev și la anumite electrocasnice pe care dorești să le controlezi din telefon sau pe care vrei să le automatizezi. De exemplu dacă ai o mașină de spălat fără funcții smart, un aer condiționat sau un aparat de încălzit. 

Senzorii

Următorul pas firesc a fost ca sistemul de iluminat să devină cu adevărat smart și automatizat. Puteam aprinde și stinge luminile cu ajutorul telefonului sau al comenzilor vocale, anumite lumini se aprindeau la apus, însă îmi doream ceva mai complex. Așadar, aveam nevoie de senzori care să aprindă anumite lumini din casă în funcție de nevoi. Astfel, în camerele și în zonele în care aveam nevoie ca luminile să se aprindă automat când detectau o mișcare am instalat senzori de mișcare. De exemplu pe holuri în care nu vreau să caut întrerupătorul pe timpul nopții și în care n-am nevoie ca lumina să fie aprinsă mai mult timp. La fel în debara și pe balcon. Un senzor de mișcare amplasat corect și setat pentru un anumit timp este fix ce ai nevoie pentru aceste zone. 

Tot la capitolul senzor, la uși și ferestre am instalat senzori de contact. Sunt buni pentru automatizările ce depinde de închiderea sau deschiderea unei uși sau ferestre. Însă, despre funcționalitățile pe care le-am ales vom vorbi la capitolul dedicat automatizărilor.

Temperatura și calitatea aerului

Așa cum spuneam, în cazul meu este vorba despre un apartament vechi, fără încălzire sau ventilație automatizată. Însă, și încălzirea clasică cu calorifere poate fi și automatizată cu ajutorul unui termostat. Mai exact, eu am înlocuite vechile termostate cu unele smart. Astfel, am avut control separat pentru fiecare calorifer în parte. Există de asemenea termostate individuale pentru fiecare calorifer, dar cu ajutorul unuia central poți controla temperatura în fiecare cameră. Eu am ales termostatele de la Elgato pentru că sunt simple, au și senzor de temperatură integrat și nu am avut nevoie și de alt senzor de temperatură separat. 

Însă, pentru un control mai bun al temperaturii interioare, dar și a calității aerului, nivelului de umiditate și de zgomot am integrat și alte dispozitive. Printre altele Elgato Eve Room, Netatmo Home Coach și o stație meteo tot de la Netatmo.

Pe timpul verii, răcirea o fac cu ajutorul unui aer condiționat, iar pentru că acesta nu este smart am avut nevoie de o soluție pentru integrarea lui. Există mai multe variante, printre care cea de la Fibaro de care ți-am spus deja, un hub care lucrează pe post de telecomandă și pe care îl controlezi de la distanță sau, soluția mea, o priză inteligentă. Eu am ales o priză smart de la Elgato cu ajutorul căreai am control asupra aparatului de aer condiționat. Cu ajutorul prizei pot opri sau porni aerul condiționat, pot seta un anumit timp pentru pornirea lui, pot afla informații exacte despre consum și așa mai departe. Însă, având în vedere și restul echipamentelor smart din casă automatizările nu se opresc aici. Am mai instalat în casă și senzori de CO2, senzori de inundație și camere de supraveghere.

Automatizări

Acum trecem la capitolul cel mai interesant și cel mai important. Toate dispozitivele și accesoriile smart din cară sunt foarte folositoare. Însă, automatizările sunt de fapt și de drept cele care îți ușurează viața și folosesc la adevărata lor capacitate toate produsele smart. O lumină controlată prin telefon este foarte interesantă și utilă. Însă, aceasta devine cu adevărat utilă atunci când nu mai este nevoie de intervenția ta, iar aceasta se aprinde sau se stinge automat în funcție de nevoile tale. Așadar cu ajutorul becurilor smart, alături de senzorii de contact și de mișcare am realizat o întreagă automatizare a casei și astfel puține sunt momentele în care folosesc telefon sau comenzile vocale pentru aprinderea sau stingerea unor lumini din casă. Când ajung acasă, senzorul de contact de la ușă, alături de conectarea telefonului la rețeaua wireless din casă, aprind automat luminile din hol, evident doar la lăsarea serii sau când nu este suficientă lumină. La fel se întâmplă și pe holuri, în debara, pe balcon și în zonele cu lumină slabă. De asemenea, am setat și anumite scenarii specifice. De exemplu, dacă aprind televizorul pe timpul serii, toate luminile din sufragerie se sting. În schimb, dacă pornesc Playstation-ul, se aprinde o anumită lampă la o temperatură prestabilită. 

La capitolul temperatură, pe timpul sezonului rece capetele de termostat, alături de senzorii de temperatură din casă setează temperatura ideală în fiecare încăpere. În zilele cât sunt la birou, în intervalul orar stabilit de mine, temperatura interioară coboară, iar cu puțin timp înainte să ajung acasă aceasta revine la nivelul la care îmi doresc eu. De asemenea, în momentul în care sunt plecat mai mult timp de acasă, în modul vacanță temperatura din casă este menținută la un nivel mai scăzut. Pot seta ziua exactă în care revin acasă și deci să fiu întâmpinat de o temperatură pe care mi-o doresc. De asemenea, senzorii de la geamuri acționează asupra capetelor de termostat și opresc căldura cât timp ferestrele sunt deschise, deci consum redus de căldură. 

Pe timpul verii, priza smart conectată la aparatul de aer condiționat este și ea automatizată în funcție de un anumit interval orar, iar împreună cu senzorii de temperatură și umiditate din casă, acesta pornește doar la nevoie. Am setate două niveluri de temperatură în funcție de intervarvalul orar al zilei. De asemenea, dacă o fereastră este deschisă, aparatul de aer condiționat fie se oprește fie nu pornește deloc pentru a nu consuma inutil energie. Tot cu ajutorul senzorilor de temperatură și umiditate, dar de la exterior de data aceasta, aerul condiționat pornește pe o anumită viteză pentru a compensa. 

Prizele și releele inteligente controlează electrocasnicele care nu sunt smart. De exemplu mașina de spălat, cuptorul sau aparatele adiționale de încălzit. 

Ei bine, acestea sunt doar câteva dintre dispozitivele și accesoriile smart pe care poți folosi. Dincolo de toate acestea, cele mai importante sunt automatizările și scenariile. Un dispozitiv fie el cât de smart, dacă nu este integrat așa cum trebuie cu alte dispozitive nu este folosit la capacitate maximă. Atunci când vrei să-ți automatizezi locuința este important să alegi dispozitive compatibile pe care să le poți integra împreună și pe care să le poți controla dintr-unul singur. Fiecare producător oferă și o aplicație separată pentru dispozitivele lor, însă cu siguranță nimeni nu vreau să controleze fiecare dispozitiv dintr-o aplicație separată. Alege dispozitive compatibile cu sistemul pe care-l folosești tu și alege-le pe cele cu cele mai multe funcționalități. Există de exemplu o mulțime de variante de senzori de mișcare. Unii care detectează doar mișcarea și intensitatea luminii ambientale, iar altele oferă și informații despre temperatură, zgomot și așa mai departe. Informează-te bine înainte să cumperi. Și cel mai important, nu-ți face griji dacă ai o locuință veche și ai impresia că nu se pot face multe lucruri. Există soluții pentru orice problemă. 

2 Comentarii

Dan 19/11/2020 la 21:55 Reply

Partea asta cu transformarea unui electrocasnic non-smart intr-unul smart nu cred ca se rezuma doar la alimentarea dintr-o priza smart. Cine apasa butonul on de pe telecomanda pentru ca aparatul sa porneasca efectiv? Ca, doar nu mai sunt aparate cu buton de “on” cu retinere, pentru a-l porni cu stekerul?

Marcel 10/01/2021 la 22:39 Reply

Buna seara,
Am citit articolul tau si este foarte interesant si as dori si eu sa imi fac o casa smart si de aceea as dori sa te intreb unde m-as putea adresa si aici ma refer la un magazin sau firmă care să mă ajute cu toate dispozitive pe care tu ti le-ai introdus în apartamentul tau. Multumesc frumos!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

*

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.