Cum îți aperi casa de îngheț?

Salut și bine te-am regăsit. În acest episod îți vorbesc despre gheață, îngheț și probleme cauzate de temperaturile sub limita de îngheț pentru gospodăriile noastre.

Pentru că suntem pe Case Bune, voi exclude din start problemele care apar la un autoturism pe timpul iernii din cauza înghețului. Las colegii de la Cavaleria să vă arate asta. Eu mă voi concentra pe problemele apărute pe lângă locuințe, fie că este vorba despre case sau blocuri. Începem cu poleiul de pe alei sau scări, care se poate rezolva ușor cu tot felul de unelte, mai mult sau mai puțin specializate, presărare cu nisip curat, mălai, așternut igienic de pisici, oțet sau alcool. De evitat sarea, din motive evidente. Este corozivă, nu doar pentru metale, ci și pentru beton, asfalt și alte suprafețe. Scapi sigur de gheață, dar dai peste altă pagubă.

O țeavă înghețată îți provoacă și mai multe probleme. Ca să previi astfel de situații, jgheabul exterior îngropat trebuie să fie la o adâncime de minimum 60 de centimetri. Desigur, această adâncime variază în funcție de zona geografică. Practic, vrei ca fundul țevii să fie într-un loc unde apa poate curge tot timpul anului. De asemenea, fii atent la diametrul țevii. Experții în instalații recomandă utilizarea țevilor de apă cu un diametru de cel puțin 4-5 centimetri pentru sistemele de alimentare din exterior. Diametrul mărit reduce riscul de îngheț și, de asemenea, severitatea consecințelor acestuia. Desigur, țevile pot fi si izolate sau încălzite pentru prevenirea înghețului.

Opțiunea de dezghețare a unei țevi din sistemul de instalații depinde de tipul accidentului. Țeava înghețată poate fi într-o conductă subterană externă, în aer liber sau într-un perete. În oricare dintre aceste cazuri pot apărea fisuri în țevi. La temperaturi scăzute, metalul se contractă, iar gheața se dilată. Sensibile sunt mai ales fitingurile, adică piesele cu care se fac prelungiri, deviații sau schimbări de direcții pentru țevi. De obicei, conform studiilor, cele mai rezistente țevi la îngheț sunt cele din polietilenă, urmate de cele metalice care conțin și polietilenă. La polul opus, țevile care nu tolerează îngheț sunt cele din polipropilenă si pvc. Acestea din urmă chiar pot exploda după primul îngheț. Deci, încă un pont, în exteriorul clădirii sau în pereții exteriori neizolați, nu folosi țevi din pvc sau polipropilenă, dacă nu sunt extrem de bine izolate termic.

Urmărește clipul de mai jos ca să afli cum elimini dopul de gheață din țevile înghețate, dar și cum să scapi în mod corect de gheața din jurul casei. Dacă știi și alte sfaturi despre cum să combatem înghețul în general, te aștept în secțiunea de comentarii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

*

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.