Video – CUM FUNCȚIONEAZĂ RĂCIREA ÎN TAVAN

Cea mai confortabilă metodă de răcire a locuinței este, după părerea mea, “efectul de grotă“. Cu alte cuvinte, răcoarea aceea care te cuprinde de peste tot, atunci când intri într-o peșteră. Vei avea acest confort dacă alegi să răcești tavanul.

L-am rugat pe prietenul nostru Ovidiu Țifui să ne arate ce înseamnă un sistem de răcire în tavan la o casă echipată de el. Ne-a dus la o superbă locuință, așezată într-o livadă de nuci și desenată tot de arhitectul Miklós PÉTERFFY  din Cluj. Am mai vizitat și filmat o casă proiectată de PÉTERFFY. Filmul acelei case a facut un numar foarte mare de vizualizări pe YouTube. Îl găsiți AICI.

Cel mai important element al sistemului de răcire în tavan este o rețea destul de deasă de țevi foarte subțiri, care îmbracă tavanul la interior. Prin ele curge, atunci când este nevoie, apă sau alt lichid răcit care, la rândul său, scade temperatura aerului cu care intră în contact. Astfel, aerul răcit, mai dens, deci mai greu, coboară spre podea. Toate conductele mici se acoperă cu o plasă și se tencuiesc foarte ușor. Nimeni nu o să își dea seama de instalație decăt dacă le spui tu. Avantajul mare al acestui sistem este că răcirea este foarte plăcută, fără curenți de aer, precum în cazul aerului condiționat.

Ovidiu a mai instalat în casa din livada de nuci sistem de ventilație cu recuperare de căldură, boiler cu pompă de căldură aer-apă, încălzire în pardoseală, ventilație cu recuperare de căldură, pompă de căldură cu vaporizare directă în sol.

Am promis că ne vom întoarce să filmăm mai mult această casă atunci când va fi gata.

1 Comentarii

Catalin 24/09/2019 la 22:53 Reply

..toate bune si frumoase. ..avem de toate..la nivel de secol 21…pompa de caldura , chimbatoare foraj termic la 150 metri…incalzire /racire aer..apa… ( o sursa de apa nu era la dancimea aia ? ) …si acum…intrebarea de 1000 de puncte este ..este…..cat costa toate acese minunatii ?? Si pentru ca una nu-i suficient… care este rentabilitatea la o perspectiva de 10 -20 ani comparativ cu sistemele ( insumate ) de apa calda..incalzire a casei si racorire ( aer conditionat )

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

*

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.