Cum folosim corect aerul condiționat

Fără doar și poate pe timp de vară cele mai populare electrocasnice, pe lângă frigiderul cu băuturi reci și gheață, este aparatul de aer condiționat. Asta evident în cazul în care nu ai ventilație cu răcire prin pereți și așa mai departe. Însă, folosit incorect, aerul condiționat poate fi o adevărată pacoste, mai ales atunci când când îți vine factura la electricitate. Așa că, astăzi îți dau câteva ponturi utile.

Începem cu alegerea lui. În primul rând, cel mai indicat ar fi să nu-l cumperi în timpul sezonului cald. Nu doar că sunt mult mai scumpe, dar și montajul este mult mai costisitor. Asta în cazul în care ai noroc să dai peste o echipă liberă. În cel mai rău caz, ai de așteptat zile bune până să poată să vină cineva să ți-l instaleze. Primul aspect de care trebuie să ținem cont atunci când alegem modelul este puterea acestuia, iar mai apoi funcțiile suplimentare și designul. Capacitatea este exprimată în BTU, adică British Thermal Units, și se referă la puterea de răcire sau încălzire a aparatului. În funcție de suprafața încăperii pe care dorim să o răcim sau încălzim cu aparatul vom stabili numărul de BTU.

De exemplu, un aparat cu o capacitate de 9000 de BTU va face față unei suprafețe de până la 25 de metri pătrați, în timp ce 12000 de BTU se potrivește uneia de 35 de metri pătrați. Pentru suprafețe mai mari de 40 de metri pătrați ai nevoie de cel puțin 22000 BTU. Poți afla singur de ce putere îți trebuie cu formula de calcul pentru BTU: suprafața (metri pătrați) înmulțită cu înălțimea camerei înmulțită cu 40 înmulțit cu 3,412. Un alt factor împortant, pe care cel mai probabil nu-l cunoști, este legat de poziția în care este montată unitatea exterioară. Dacă aceasta este montată într-un loc umbrit, numărul de BTU necesari scade cu aproximativ 10%, în timp ce, o unitate exterioară montată direct în bătaia soarelui crește cu același procent numărul necesar de BTU.

Evident, mai trebuie ținut cont și de numărul de persoane din încăpere, de poziționarea ferestrelor și așa mai departe. După ce ai filtrat ofertele în funcție de putere și ai rămas cu câteva opțiuni dintre care să alegi, următorul criteriu ar trebui să fie funcțiile suplimentare, nivelul de zgomot, consumul și designul. 

Acum hai să vedem care sunt cele mai frecvente greșeli în folosirea aerului condiționat. Aș începe cu setarea greșită a temperaturii. Cu toții ne dorim ca după o zi petrecută printre betoanele orașului, în bătaia soarelui și în aerul uscat de afară, să ne bucurăm acasă de răcoare. Însă este o mare greșeală să setezi aerul condiționat pe temperatura minimă și să stai în frig până te răcorești. În primul rând este șocul termic la care te supui, iar în al doilea rând consumul enorm de energie electrică. O temperatură cuprinsă între 21 şi 25 de grade Celsius, nu suprasolicită aparatul, iar răcirea se face treptat. Cei mai mulți specialiști recomandă ca diferența dintre temperatura de afară și cea interioară să nu fie mai mare de 10 grade Celsius. O altă greșeală frecvent întâlnită este folosirea aerului pe perioade scurte de timp. De aici și tendința de a seta aerul pe cea mai joasă temperatură. Însă, aceasta este o greșeală care te costă în primul rând la factura de energie electrică. De cele mai multe ori, oamenii preferă să folosească aerul condiționat pe perioade scurte de timp din două motive – primul este legat de faptul că este prea răcoare în cameră, iar al doilea de dorința de economie. Prima problemă se rezolvă rapid dacă setezi aerul pe o temperatură ambientală plăcută.

A doua este de fapt un mit sau mai degrabă o greșeală de percepție. Pornirea și oprirea frecventă a aerului condiționat din dorința de economie nu face altceva decât să ne aducă facturi mai mari. O temperatură mai joasă a aerului condiționat înseamnă un consum mai mare, iar o cameră încălzită înseamnă timp mai îndelungat pentru răcire. Mai simplu spus, dacă folosești aparatul de aer condiționat pe perioade scurte, nu faci altceva decât să răcești iar și iar o cameră încălzită. În schimb, dacă lași aerul condiționat să funcționeze întreaga zi, pe o temperatură plăcută, consumul va fi mai mic din moment ce camera nu se încălzește cum ar face-o dacă am opri aerul. În concluzie, avem un consum constant, dar mai mic și o temperatură plăcută, decât un consum mai mare și temperaturi plăcute doar pe perioade scurte.

O altă greșeală este legată de locul în care este montată unitatea exterioară. De cele mai multe ori însă, nu avem de unde alege. Însă, dacă o poți face, optează pentru montarea acesteia în locul umbrit sau măcar parțial umbrit pentru un consum mai redus. Un alt aspect este legat de zonele expuse la soare, mai exact despre ferestre. Dacă vrei ca aerul să fie eficient și să nu îl forțezi, încearcă să acoperi ferestrele cu rulouri, jaluzele sau folii speciale, mai ales dacă ai soare în camera respectivă pe tot parcursul zilei. Degeaba merge aerul condiționat toată ziua, pe o temperatură ideală, dacă soarele pătrunde din abundență în cameră. Acesta încălzește suprafețele din casă, deci și aerul, iar eficiența lui scade dramatic. Dacă acoperi măcar parțial ferestrele pe timpul zilei, consumul de energie electrică poate scădea cu până la 30% în timpul utilizării aparatului de aer condiționat. Ar fi indicat de asemenea să eviți activitățile care produc umiditate în exces în camera respectivă. Fie că vorbim de gătit sau uscat rufe, umiditatea în exces va duce la suprasolicitarea aparatului. 

Și nu în ultimul rând, un aspect extrem de important este curățarea aparatului de aer condiționat. Nu o să-ți vină să crezi cât praf și câtă mizerie se pot acumula în unitatea interioară. Tot acel praf și toată mizeria nu fac altceva decât să fie recirculate prin cameră, iar tu să inhalezi tot praful și mizeria. În plus, un aparat neîntreținut poate căpăta în timp un miros neplăcut. Toate acestea pot duce nu doar la disconfort, dar și la alergii și alte probleme respiratorii. Este indicat să cureți periodic de praf suprafețele accesibile, să schimbi filtrele de măcar de două ori pe an și, la nevoie să chemi o echipă specializată care să-ți igienizezi aparatul.

Un motiv în plus să faci asta are legătură cu modul în care funcționează aparatul de aer condiționat. Contrar cu ceea ce ai putea crede, aparatul nu ia aer din afară și-l bagă în interior. Nicidecum. Aerul din casă trece prin unitatea interioară, unde cedează căldură în radiatoarele dinăuntru prin care trece agent de răcire. Agentul de răcire încălzit, merge prin conducte la unitatea exterioară. Acolo este răcit și trimis înapoi în unitatea interioară. De aceea este important să cureți și să igienizezi cât mai des aparatul de aer condiționat.

Eu am făcut asta în urmă cu câteva zile și îți spun cu toată sinceritatea că am fost uimit de canitatea enormă de mizerie ce a fost elimiată după curățare. Asta în condițiile în care îl igienizez anual. Așa că, îți recomand și ție să faci asta cât mai repede cu putință.

Ei bine, cam astea ar fi sfaturile mele legate de aparatul de aer condiționat. Data viitoare îți voi povesti cum mi-am făcut dintr-un aparat clasic unul smart care pornește și se oprește singur în funcție de temperatură sau dacă este vreo fereastră deschisă. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

*

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.