CUM E CASA CU STRUCTURĂ METALICĂ

Am primit de la comunitatea #CaseBune multe întrebări despre casele cu structură metalică. Recunosc că am studiat și eu această soluție constructivă când plănuiam sa construiesc #CasaBuhnici, dar am ales în cele din urmă CLT-ul.

 

Așa că l-am întrebat pe Dorel Cherecheș de la Case Mexi, un specialist priceput, tot ce ați vrut să aflați. Ne-am întâlnit la un șantier din Dragomirești Deal, unde construia o casă de 170 de metri pătrați pentru patru persoane, cocheta, și cu structură metalică.

Istoria construcției este simplă. Mai întâi a fost agreat proiectul casei, iar structura metalică a fost fabricată pe piese, la Case Mexi în Oradea. Toate elementele au fost preasamblate și numerotate, apoi aduse cu camionul până la Dragomirești. În locație, piesele se montează simplu și rapid, doar cu șuruburi, în nici un caz cu sudură. Temperatura înaltă a sudurii, sau chiar a tăierii cu flexul ar strica stratul de protecție din Zinc și așa ar porni sigur rugina.

Producătorul austriac al tablei folosite de Case Mexi garantează metalul pentru 30 de ani în mediu agresiv. Fabrica din Oradea poate să facă profile de la  9 la 35 cm, cu grosimi ale tablei de la 1 până la 3,5 mm, în funcție de nevoile de rezistență ale clădirii, chiar și parter plus 3 etaje. Pentru un montaj rapid, aproape toate piesele de metal ale casei sunt în așa fel calculate, ca să poată fi descărcate și montate manual. Structura unui perete, de exemplu, are 70 – 80 de Kg și poate fi manevrat de 3 oameni.

Dar rezistența în timp și eficiența casei cu structură metalică depinde mult de termosistem. O izolație bună va împiedica elementele de metal să se dilate sau să se contracte astfel încât să genereze zgomote sau să facă punți termice prin care să pierzi iarna, sau să primești vara căldură.

Prețul întregii construcții, cu fundație, structură, termoizolație, instalații, ferestre, încălzire în pardoseală, dar fără gresie, faianță și obiecte sanitare, este de 500 – 550 de Euro pe metru pătrat.

După discuția cu Dorel am ajuns la concluzia că o casă cu structură metalică este clar o varintă de luat în calcul atunci când te hotărăști să construiești. Dar trebuie să fii atent la ce termosistem folosești.

Vedeți în video de mai jos soluțiile pentru izolația termică a acoperișului, cea fonică a întregii case, și tot ce am aflat despre casa cu structură metalică.

 

9 Comentarii

Leo 22/07/2019 la 12:07 Reply

Foarte interesanta construcția. Ma așteptam, sincer, ca prețul sa fie ceva mai mic în comparație cu constructiile clasice din cărămida, bca. parca doar pt un timp mai scurt de execuție totuși nu m as avanta într-o astfel de construcție. Și totuși ma declar rezervat la rezonanta tavanelor la o astfel de casa. Sa ai 2 copii și sa înceapă sa se alerge la etaj… 🤔

    Max 24/07/2019 la 18:38 Reply

    Salut
    Nu este cazul sa-ti faci probleme din cauza zgomotului. Stau intr-o casa facuta de ei de un an, si chiar nu am probleme, desi copilul pentru distractie executa sarituri din pat direct pe placa etaj. Legat de pret, nu înțeleg de ce trebuie sa fie mai ieftina decât o casa clasica. Este superioara din mai multe puncte de vedere si acest lucru costa.

      sebastian bordeianu 30/08/2020 la 11:41 Reply

      sal
      ai putea sa imi recomanzi si mie firma cu , care ai construit casa?
      ms.

Mihail-Dan Matei 22/07/2019 la 22:37 Reply

de ce amprenta de carbon e mare la metal decat la clasic?

la o casa de 180mp P+1 intra 8T de metal – structura; si am inteles ca la clasic fierbetonul care tot metal e e vreo 15T(ce-i drept cu tot cu fundatie)… si daca faci fundatie pe suruburi metalice iese si mai bine la structura metalica…

plus ca la fundatie suruburi+struct metal, daca te superi poti lua casa si nu ramane nici o urma pe teren… plus ca am inteles ca se pot pune serpentine in suruburi pt. pompa de caldura – adica scapi de sapat gradina sau foraj de adancime…

Cosmin Pop 23/07/2019 la 15:44 Reply

Salutare,

Foarte misto articolul acesta. As fi interesat daca se poate de un astfel de articol privind casele construite din containere.

Multumesc si keep up the good work :).

Eremia Vasile 24/07/2019 la 18:05 Reply

Interesanta casa, dar cum reactioneaza la foc? Din cate stiu un incendiu intr-o hala pr structura metalica este devastator. Nu mai ai ce recupera din ea metalul se deformeaza si trebuie sa o darami.

Dan-Sebastian 31/10/2019 la 20:58 Reply

Ar fi interesant si un test de izolatie fonica fata de zgomotul din exterior.

Razvan 06/01/2020 la 22:07 Reply

Salutare,
Interesanta ideea si constructia in sine dar am o intrebare, pe asemenea structura facuta de dvs se poate obtine o casa pasiva? Iar daca aveti asa ceva in portofoliu as dori un link in comment pt vizualizare.
Multumesc!

Marius Ciuclea 18/01/2021 la 16:44 Reply

Care este coeficientul de transfer termic ( marje ), bineinteles in functie de termosistem?
Ce se intampla dupa 30 de ani cu structura metalica, necesita inlocuire ?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

*

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.