CUM DECOREZI CU PIESE DE MOBILIER VINTAGE

Vizitele prin magazinele de vechituri sau prin târgurile cu antinchităţi pot fi minunate pentru locuinţa ta şi poţi da peste obiecte de mobilier cu adevărat deosebite. Aceste piese cu poveste pot transforma orice amenajare într-una spectaculoasă şi plină de personalitate, ca furată din cele mai prestigioase reviste. Un obiect vechi de mobilier, cu un aspect special şi în stare bună, poate deveni un accent decorativ în orice încăpere şi poate salva chiar şi o amenajare ternă sau lipsită de farmec, însă există câteva reguli pentru a profita din plin de calităţile estetice ale mobilierului vintage.

Vechi și nou împreunã

E uşor să te laşi dus de val atunci când întâlneşti un stil care îţi place, însă pentru un efect vizual interesant şi original, îmbină noul cu vechiul şi evită să creezi o amenajare exclusiv din piese vintage. Atunci când într-o încăpere ai doar piese de anticariat dintr-o anumită perioadă, nu creezi o amenajare, ci mai mult o cameră cu tematică sau o copie a unui salon din vremurile vechi. Pentru dinamizarea un spaţiu, încearcă să integrezi piese vechi, cu personalitate, cu un mobilier cu design contemporan sau măcar din alt stil. Astfel, piesele vintage vor deveni vedete ale amenajării, şi nu doar piese oarecare din pastişa unei camere cu tematică.

Atenţie la stiluri şi culori

Ca şi mai sus, măsura şi atenţia sunt cuvinte de ordine atunci când aduci piese vintage într-o amenajare. Regulile referitoare la culori rămân valabile ca în orice alt spaţiu, iar mobilierul tău de colecţie trebuie să se asorteze şi să fie în armonie cu restul pieselor din încăpere. Poţi incorpora un obiect de mobilier într-o culoare deosebită sau cu o pictură specială, dacă el intră într-o relaţie plăcută de contrast cu restul obiectelor existente, şi astfel îl poţi transforma într-un accent decorativ. Pe acelaşi ton, e bine să nu amesteci foarte multe stiluri, dacă nu poţi controla rezultatul final. Poţi alătura un fotoliu din anii ’70 cu o măsuţă de cafea din anii ’80, însă dacă îl vei poziţiona lângă o bibliotecă de la final de secol, efectul va fi unul strident şi nepotrivit.

Aspect şi proporţii

Uneori, în cautarea unor piese extrem de valoroase şi bine păstrate, cum ar fi obiectele de mobilier Biedermeier, putem da peste obiecte fără o valoare monetară enormă, dar care ar arăta spectaculos sau cu un design unic şi interesant. Atunci când condimentează o amenajare, designerii nu caută neapărat să includă obiecte extrem de scumpe sau de colecţie, ci piese de mobilier deosebite, care să se încadreze în amenajarea creată. Pentru crearea unui vibe armonios, specialiştii sunt mai degrabă atenţi la schema de culori, proporţia obiectului de mobilier, care să fie compatibiliă cu proporţiile celorlalte elemente din încăpere şi dacă stilul piesei alese complimentează amenajarea. Nici măcar muzeele sau colecţionarii nu se bazează doar pe valoarea economică a piesei, ci şi pe design, culoare şi uneori pe poveste.

O plimbare boemă în weekend prin anticariate şi târgurile de vechituri poate deveni o ocazie perfectă să-ţi îmbunătățești locuinţa şi să îi dai o notă mai personală şi mai multă eleganţă. Chiar şi simple accesorii, ca sfeşnicele, bolurile sau mici tablouri, pot deveni accente decorative importante în amenajarea ta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

*

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.