Cum colectezi corect deșeurile? Îți explicăm simbolurile reciclării
Astăzi vorbim mai multe despre jargonul din lumea verde, dar și despre simbolurile pe care le întâlnești pe ambalajele produselor pe care le consumi. Vom începe cu termenul de bază, de la care am pornit această serie de materiale video: reciclarea. Dicționarul explicativ al limbii române prezintă reciclarea ca fiind introducerea unor reziduri și deșeuri într-un proces tehnologic, pentru a le reutiliza și valorifica în scopuri ecologice. Prin reciclare, un obiect este practic descompus în materialele și substanțele din care este alcătuit. Aceste materiale sunt apoi transformate în obiecte noi, fără a consuma materie primă nouă. Adică iei lemnul dintr-un scaun vechi și îl transformi în parchet, fără a mai doborî vreun copac nevinovat.
Mână în mână cu reciclarea vine și “colectarea selectivă”, adică sortarea deșeurilor în mod corect, în pubelele destinate fiecărui tip de deșeu în parte. Sunt șase tipuri de pubele, ale căror culori trebuie să le reții: albastru, galben, verde, roșu, maro și negru. Hârtia și cartonul se colectează în pubela albastra. Plasticul și metalul merg în pubelele galbene, iar sticla se colectează în containerele verzi.
Acestea trei sunt cele mai des întâlnite, însă știai că poți arunca deșeuri periculoase în pubelele de culoare roșie? Aici se încadrează, de exemplu, ambalajele de vopsea. În containerele maro poți arunca deșeuri biodegradabile precum frunze, crengi, rumeguș sau chiar resturi de mâncare, însă nu carne sau lactate. În ultimă instanță, ne rămâne pubela de culoare neagră, unde se aruncă deșeri care nu mai pot fi reciclate.
Urmărește clipul de mai jos ca să afli ce înseamnă simbolurile de pe ambalaje și cum te ajută acestea să colectezi deșeurile în pubelele corespunzătoare. Dacă dorești să afli și mai mulți termeni din zona aceasta, nu ezita să lași un comentariu.