Cum alegi draperiile şi perdelele perfecte

Atunci când începi o amenajare, e foarte uşor să uiţi de draperii şi de perdele şi de cât de importante vor fi ele din punct de vedere estetic pentru imaginea de ansamblu şi pentru confortul celor care vor locui acolo. Chiar dacă vei alegele finisaje perfecte şi un mobilier în armonie cu tot ansamblul, aspectul perdelelor şi al draperiilor poate strica o imagine altfel perfectă şi atent gândită. Draperiile şi perdelele vor ocupa o suprafaţă consistentă a peretelui, ceea le va face foarte vizibile şi extrem de importante pentru amenajare, iar textura, materialul şi densitatea vor conta foarte mult pentru confortul celor care se vor bucura de acest spaţiu, aşa că ele vor trebui alese cu grijă.

Culoare

După cum spuneam şi mai sus, pentru că perdelele şi draperiile vor ocupa destul de mult spaţiu, aspectul lor este extrem de important. Draperiile pot deveni un accent pentru amenajare, dacă îţi doreşti să aduci puţin dinamism în încăpere, şi asta doar prin alegerea unor draperii colorate, care să se asorteze sau să creeze un contrast cu restul obiectelor de mobilier şi finisajelor. Totuşi, specialiştii recomandă alegerea unor draperii în culori neutre, ca griul sau bejul, dacă nu vrei să te complici sau dacă iti place să schimbi mai des aspectul încăperii. Culorile deschise sunt de preferat şi atunci când camera nu este foarte mare sau foarte luminoasă. Un alt avantaj al culorilor deschise este şi faptul că ele se vor decolora mai greu şi mai puţin vizibil, făcându-le perfecte chiar şi pentru încăperile foarte expuse razelor solare. Dacă draperiile pot fi alese în orice culoare, perdelele ar trebui să rămână în nuanţe deschise, iar jocul de lumină poate fi creat prin alegerea unui material mai transparent sau mai opac. Pentru camerele foarte luminoase, alege perdele cu aspect mai opac, care să filtreze mai mult lumina şi să creeze o atmosferă confortabilă din punct de vedere vizual.

 

Material

Şi materialul ales este foarte important pentru modul în care se vor aşeza draperiile şi perdelele iar pânza de in, mătasea, mătasea falsă și catifeaua sunt cele mai bune alegeri pentru draperii pentru că acestea tind să atârne şi să se aşeze cel mai bine, datorită greutăţii şi densităţii. Mătasea falsă este cel mai durabil material iar atunci când draperia se află într-o cameră foarte de însorită, aceasta nu se va deteriora la fel de repede ca mătasea adevărată şi nu se va decolora decât în timp. Unele țesături pot ajuta la păstrarea unei temperaturi constante în cameră iar multe hoteluri folosesc bumbac, catifea, poliester, sau tweed, deoarece greutatea lor ajută la blocarea luminii și la păstrarea căldurii. Totuși, aproape orice țesătură poate fi căptuşită cu un material gros, izolant, care să transforme draperia într-una black out, care să oprească lumina complet la nevoie. Acest tip de captuşeală va prelungi şi durata de viaţă a draperiilor.

Dimensiuni

 

Dimensiunile draperiilor şi perdelelor joacă și ele un rol surprinzător de important nu doar pentru confort, cât şi pentru aspect. Înainte să măsori, trebuie să decizi cât şi cum vrei să fie acoperirea ferestrelor. Pentru iluzia de cameră mai înaltă, draperiile şi perdelele ar trebui poziţionate cu minim 10 cm deasupra ramei ferestrelor iar dacă vrei să blochezi complet soarele, trebuie adăugaţi încă 10 cm în fiecare parte. Pe lângă aceste aspecte, trebuie luat în considerare şi modul în care vrei ca draperiile şi perdelele să se aşeze, dacă vor face falduri sau nu, şi cât de dese ai vrea ca aceste falduri să fie. Pentru o încreţire moderată, la o fereastră de 1 metru, perdeaua va avea cam 1,5 metri iar pentru falduri mai dese, lungimea ar trebui dublată, chiar până la 2 metri.

Pentru că în Romania verile au devenit mai călduroase şi mai însorite, draperiile nu mai sunt doar un moft, ci un mod eficient de a izola luminos şi termic locuinţa, iar perdelele vor filtra în mod elegant lumina şi aerul, reducând şi cantitatea de praf ce poate intra de afară. Ele trebuie alese cu atenţie, pentru că pot schimba radical aspectul amenajării şi îţi pot îmbunătăţi şi comfortul.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

*

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.