Cum alegi covorul potrivit
Imaginea de ansamblu a unei încăperi este creată atât de elementele principale -finisajele pereților și podelelor, mobilier- dar și de tușele finale, ca de exemplu obiectele decorative și textilele. Absolut toate elementele din cameră contează atunci când vine vorba de crearea unei atmosfere, iar de multe ori, textilele, draperiile, perdelele sau covoarele sunt alese pe grabă la final, fără să le acordăm prea multă atenție. Conform specialiștilor în amenajări interioare, covorul este una dintre cele mai importante piese și poate transforma radical orice spațiu. Un covor ajută la definirea unei amenajări și poate armoniza piesele de mobilier. De asemenea, covorul ar trebui să participe și decorativ la ambianță și să lege cromatic amenajarea.
Deși covorul are un rol important în orice amenajare, este de multe ori uitat sau ales în grabă și așezat greșit, iar o dimensiune greșită sau o poziționare nepotrivită poate influența negativ chiar și cea mai atent gândită amenajare. De multe ori, din cauza prețurilor ridicate și a diversității destul de mari, poți pleca acasă cu un covor nepotrivit. Cele mai comune greșeli atunci când vine vorba de covoare este fie alegerea unuia din materiale sintetice de proastă calitate, sau cumpărarea unui covor mult prea mic. În ambele cazuri, covorul nepotrivit poate face ca amenajarea să pară dezordonată și ieftină, sau să micșoreze vizual spațiul.
Living
Importanța covorului crește și mai mult atunci când vorbim despre plan liber, adică atunci când livingul nu este separat de bucătărie sau de un hol, pentru că va uni sau separa vizual spațiile. Livingurile sunt cele mai versatile spații din locuință, pentru că, în general sunt și cele mai mari și mai deschise, iar componenta estetică trebuie să meargă mână în mână cu confortul. În camerele mari, unde mobilierul nu este poziționat spre perete ci spre centru, covorul perfect trebuie să se așeze sub mobilier și să cuprindă toate piesele, pentru că astfel atmosfera va fi una unitară. Dacă totuși vrei să investești într-un covor mai mic, așează mobila astfel încât picioarele frontale ale pieselor să fie pe covor, cu masa de cafea în mijloc. Covorul va conecta diferitele piese de mobilier și va crea un efect plăcut. În cazul spațiilor de luat masa, contează atât dimensiunea camerei, cât și a mesei. Trebuie să rămână o porțiune de covor pe toate părțile, astfel încât scaunele să rămână pe el chiar și în timp ce scaunele sunt trase de la masă. Totuși, trebuie să ținem cont și de celelalte piese de mobilier din cameră, precum dulapuri sau bufeturi, și să aliniem covorul și în funcție de acestea.
Dormitor
Atunci când alegi un covor pentru un dormitor, scopul principal trebuie să fie confortul și crearea unei atmosfere calde. Tocmai din acest motiv, atunci când te dai jos din pat, trebuie să pui piciorul pe covor și să poți face câțiva pași până la pardoseală. În încăperile mai reci, optează pentru un covor mare, care să se poziționeze și sub pat. Totuși, designerii preferă să așeze covoare mai mici pe fiecare parte a patului, în fața noptierelor, și unul mai mare, în fața sa. În camerele cu două paturi, în special camerele copiilor, covorul arată perfect atunci când este centrat între ele.
Hol
Deși sunt privite doar ca spații de trecere, holurile au puterea de a lega atmosfera din întreagă casă, iar holul de la intrare poate fi cartea de vizită a locuinței, fiind primul spațiu cu care musafirii vor intra în contact. Trebuie ales un covor care să se desfășoare pe întreaga lungime a holului iar așezarea depinde și de prezența altor piese de mobilier. Dacă există mobilier pe ambele părți ale holului, așezate paralel, covorul poate fi așezat în centrul holului, între piesele de mobilier. În cazul în care tot mobilierul este amplasat pe un singur perete, covorul poate ocupa spațiul dintre mobilă și peretele opus.
Pe lângă aspectul funcțional, de izolator fonic și termic, covoarele adaugă un plus de farmec oricărei încăperi și au capacitatea să manipuleze vizual spațiul. Ele pot lega o amenajare, pot fi o pată de culoare și vor da impresia de lux și elegantă. Totuși, pentru a profita de de aceste posibilități, covorul trebuie ales și amplasat corect, în funcție de dimensiunile spațiului, de mobilier și de funcțiune.