Cum alegem plantele în funcție de cameră

Plantele și florile de apartament pe lângă rolul decorativ mai au și alte calități, printre care purificarea și îmbunătățirea aerului din casă, relaxare și multe altele. Evident, primul motiv pentru care alegem să ne decorăm locuința cu anumite plante și criteriul principal după care le alegem este legat de aspect și cum se integrează acestea în peisaj. Însă, așa cum spuneam, plantele pot îndeplini și alte funcții, iar unele dintre ele sunt sau nu potrivite pentru anumite camere. Motiv pentru care, pe lângă criteriul estetic, atunci când alegi o anumită plantă, ar trebui să analizezi un pic și care sunt calitățile acesteia. De exemplu, există plante care nu sunt recomandate pentru dormitor sau plante recomandate pentru zona de lucru.

Beneficii

Înainte să intrăm în detalii legate de cum le alegem și cum le îngrijim, hai să vedem câteva beneficii ale plantelor de apartament. În primul rând, plantele contribuie la îmbunătățirea calității aerului din casă. Știm deja că plantele transformă dioxidul de carbon în oxigen, iar pe lângă asta ajută și la reglarea nivelului de umiditate din casă. De asemenea, plante precum feriga-spadă australiană, ficusul benjamina, gerbera sau iedera englezească pot purifica aerul din interiorul locuinței. Unii specialiști recomanda ca pentru fiecare 10 mp ai locuinței tale să ai câte o plantă pentru a combate efectele nocive ale aerului poluat. Printre efectele benefice de pe urma acestor calități ale plantelor se numără sporirea puterii de concentrare și a creativității, o calitate mai bună a somnului datorită aerului purificat și al umidității reglate, combaterea stresului și multe altele. 

Cum le alegem

Acestea sunt pe scurt doar câteva dintre beneficiile plantelor. Însă, pentru a te putea bucura de toate acestea trebuie să știi și cum să alegi plantele potrivite în funcție de încăpere, dar și cum să ai grijă de ele. 

Camera de zi

Dintre toate camerele casei tale, camera de zi este cea mai puțin pretențioasă și îți oferă cea mai mare libertate de alegere. În funcție de spațiu și mai ales de gusturile tale, poți alege plante mari, voluminoase, ori plante mic, simple. Singurul aspect de care trebuie să ții cont este legat de cantitatea de lumină naturală și de durata acesteia pentru a așeza plantele în funcție și de nevoile acestora. Poți de exemplu să alegi o plantă mare, înaltă și voluminoasă care să domine un întreg perete sau un colț al camerei, ori poți alege mai multe plante de diferite tipuri cu care să creezi un ansamblu unitar, o mică junglă în camera de zi. Dacă nu ești foarte priceput în a avea grijă de plante, ori timpul nu-ți permite, poți alege cactuși, suculente, dracena, Sansevieria cunoscută ca limba soacrei  sau aloe. Acestea sunt plante rezistente și ușor de întreținut care vor rezista fără probleme chiar și în casa unui novice în ale îngrijirii plantelor.

Dormitor

Ei bine, dormitorul este ceva mai pretențios când vine vorba de alegerea plantelor potrivite. Camera dedicată somnului și altor activități cu lumina stinsă trebuie să aibă un decor liniștitor, cât mai simplu, să fie bine aerisit și curat. Printre obiectele de mobilier și decorațiuni poți strecura și una-două plante, dar încearcă să nu exagerezi cu numărul acestora, indiferent de cât de mult ți-ar plăcea. În mod ideal, plantele pe care le alegem pentru dormitor trebuie să elibereze cât mai mult oxigen pe timpul nopții. Printre acestea regăsim orhideea, celebra deja limba soacrei, arborele de cauciuc, cactușii și suculentele. În mod tradițional, știm cu toții că unele plante se hrănesc în timpul nopții cu oxigen și eliberează dioxid de carbon, în timp ce ziua procesul este exact invers. Însă, cantitatea de oxigen pe care acestea o consumă pe timpul nopții, dar și cantitatea de dioxid de carbon eliminată sunt neglijabile. Asta, evident, în cazul în care nu ai de gând cumva să transformi dormitorul într-o junglă. Ai grijă și la alergii. S-ar putea ca unele plante să-ți provoace alergii, mai ales în dormitor pentru că petreci mai multe ore și în plus de multe ori nu dormi cu fereastra deschisă. Dacă te trezești cu nasul înfundat, sau din contră, ori cu alte simptome de alergie cel mai bine ar fi să elimini din încăpere camerele și să vezi dacă ele sunt cauza.

Baie

 Deși în mod tradițional baia nu o decorăm cu plante, mai ales că de cele mai multe ori nu există sursă de lumină naturală, dacă aceasta există putem alege unele plante foarte potrivite pentru acest mediu. Având în vedere că în baie de regulă umiditatea este mai ridicată, plantele trebuie alese cu mare grijă. Printre plantele potrivite pentru mediul din baie se numără bambusul, filodendronul, calathea sau zamioculcas cunoscută tradițional sub numele de pana cocoșului

Concluzie

În concluzie, indiferent de decorul casei tale, de aptitudinile sau timpul de care dispui pentru îngrijirea lor, orice casă trebuie să fie decorată cu măcar două-trei plante. Dacă nu ai nici timp și nici pricepere în a le îngriji, alege plante nepretențioase și scapă de grija udatului.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

*

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.