COP26 – Ce măsuri luăm pentru a ne salva viitorul

Cu siguranță ai auzit de COP26, (conferința de la Glasgow privind schimbările climatice). Dar ce este, de fapt? Și de ce contează? COP26 aduce oficiali din aproape 200 de țări la Glasgow pentru a discuta și lua cele mai bune măsuri de combatere a încălzirii globale.

La COP21, după ani de negocieri, părțile care s-au unit pentru a semna acordul de la Paris în urmă cu șase ani au ajuns la un punct comun asupra unui obiectiv de a menține încălzirea globală sub 2 grade Celsius, dar nu mai mult de 1,5 grade Celsius, până la sfârșitul acestui secol.

Mai simplu spus, Acordul de la Paris este un tratat global privind schimbările climatice. Acesta prezintă pașii pe care guvernele s-au pus de acord să îi ia pentru a reduce emisiile și a ajuta oamenii să se adapteze la o lume mai caldă, astfel încât să putem construi un viitor curat. Angajamentele făcute ca parte a acestui acord vor fi unele dintre principalele puncte de discuție în acest an, la conferința de la Glasgow.

Acordul de la Paris a stabilit un obiectiv pentru limitarea încălzirii globale, dar a lăsat la alegerea fiecărei țări să își prezinte contribuțiile la nivel național, sau mai bine spus propriile obiective de reducere a emisiilor. O parte a planului a fost ca țările să-și revizuiască în mod regulat și să-și actualizeze contribuțiile pentru a se asigura că obiectivul de la Paris este îndeplinit.

Iată câteva dintre problemele care vor fi și au fost discutate în cadrul celei de-a 26 ediții, care deja a început și este programată să se desfășoare până pe 12 noiembrie.

Printre problemele cele mai importante la COP26 se regăsește întrebarea: “cum își vor permite țările sărace cheltuielile pentru renunțarea la combustibilii fosili ieftini în favoarea energiei regenerabile?” Mai ales având în vedere adaptarea în același timp la efectele inevitabile ale încălzirii globale deja coapte în atmosferă.

O altă temă abordată este provocarea găsirii de locuri de muncă „verzi” pentru milioane de oameni care lucrează în industria combustibililor fosili. De asemenea, este valabil atât pentru țările în curs de dezvoltare, cât și pentru țările bogate, cum ar fi Statele Unite ale Americii, unde minele de cărbune și câmpurile de petrol sunt angajatori majori.

De asemenea, lideri ai luptei climatice s-au întâlnit la Glasgow cu negociatori, oficiali și miniștri din mai multe țări, făcându-și auzite vocile și cerând acțiunile necesare pentru a preveni schimbările climatice catastrofale. Acesta cred că reprezintă cel mai bun semnal de alarmă, mai ales venind din partea tinerilor îngrijorați de propriul viitor.

Până aici sună bine, dar exista și dezamăgiri. Era de așteptat ca China să-și îmbunătățească oferta de a atinge nivelul maxim al emisiilor până în 2030. Cel puțin a fost anticipat un gest simbolic, dar nu s-a intamplat nimic. Singura consolare pentru COP este că China își îndeplinește de obicei promisiunile în avans, spre deosebire de alții, doar că promisiunea de data aceasta este pentru un viitor îndepărtat.

Statele Unite ale Americii, fostul președinte George Bush s-a retras din Protocolul de la Kyoto, iar Donald Trump a retras SUA din acordul de la Paris. Alegerea din zilele trecute a unui guvernator republican în Virginia indică posibila revenire a lui Trump, care probabil ar anula din nou măsurile climatice. Negociatorii se vor ocupa acum de aceasta dezordine de întâmplări, astfel încât națiunile să poată avea încredere reciprocă în planurile de reducere a carbonului.

Angajamentele asumate de țări vor contribui la implementarea Declarației Liderilor de la Glasgow privind pădurile și utilizarea terenurilor, care este, până acum, aprobată de 134 de țări care acoperă 91% din pădurile lumii. Declarația își propune să stopeze și să inverseze pierderea pădurilor și degradarea terenurilor până în 2030.

Președintele COP26, Alok Sharma a declarat că “Angajamentele luate în această săptămână arată că natura și utilizarea terenurilor sunt recunoscute ca fiind esențiale pentru îndeplinirea obiectivelor Acordului de la Paris și cu siguranță vor contribui la abordarea crizelor schimbărilor climatice și pierderii biodiversității.”

Într-o declarație după publicarea celui mai recent raport, premierul britanic, Boris Johnson a cerut tuturor țărilor să își ia angajamentul să obțină emisii nete zero până la jumătatea secolului și țărilor din Uniunea Europeană până în 2030. El a subliniat, de asemenea, că Regatul Unit solicită tuturor țărilor să își asume „angajamente mari” în patru categorii: cărbuni, mașini, finanțare și păduri.

Țările dezvoltate ar trebui să înlăture complet utilizarea cărbunelui până la sfârșitul acestui deceniu, iar țările în curs de dezvoltare trebuie să facă acest lucru până în 2040. De asemenea guvernele ar trebui să renunțe la utilizarea motoarelor cu ardere internă și să treacă la vehicule electrice.

26 de națiuni și-au stabilit noi angajamente de a-și schimba politicile agricole pentru a deveni mai sustenabile, mai puțin poluante și de a investi în știința necesară pentru agricultura durabilă și pentru protejarea aprovizionării cu alimente împotriva schimbărilor climatice.

COP26 nu este doar de o conferință ce include câteva discuții. Conferința contează pentru că nu putem aborda criza climatică sau pierderea naturii dacă nu suntem cu toții de acord că aceste probleme sunt de o importanță absolută și să ne aliniem obiectivele la scară globală în conformitate cu criza în care ne aflăm. Trebuie să construim un consens gândindu-ne la viitorul întregii planete.

1 Comentarii

Mugur 24/05/2022 la 18:24 Reply

Salut! Pt inceput ar trebui sa ne facem fiecare o mica pădure acolo unde trăim!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

*

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.