Colectare selectivă – așa da și așa nu

Astăzi îți voi arăta exact cum trebuie să reciclezi corect acasă. Mulți dintre cei care colectează selectiv fac această greseală de a trimite spre reciclare deșeuri contaminate. E o greșeală des întâlnită pentru că la prima vedere pare a fi un material ce se poate recicla. Spre exemplu, cea mai comună greșeală este cea a cutiilor de pizza, unde grăsimea se îmbibă în carton.

De asemenea, paharele de cafea (cele to go) sau alte ambalaje ce au fost contaminate și nu le putem curata, trebuie aruncate în pubela cu deșeuri menajere. Aceeași poveste este și în cazul sulurilor de carton de la hartia igenica.

De ce nu se pot recicla paharele de cafea? Aceste pahare par a fi din carton, însă nu este carton 100%. Paharul are o suprafață lucioasă, din plastic, și este facut în așa fel încât să poată fi refolosit, iar conținutul lichid să nu deterioreze paharul. Dacă rupem paharul, observăm cât de greu facem acest lucru. Există și pahare 100% din carton, care se pot recicla. De aceea este imporant să căutăm simbolul reciclarii pe paharele to go, ca să ne asigurăm că sunt 100% din carton, ca să nu le aruncăm în pubela nepotrivită.

De asmenea, îți sugerez să folosești pungi de cumpărături prietenoase cu natura, pentru că pungile de cumpărături clasice nu se pot recicla, la fel ca majoritatea obiectelor din plastic, precum caserolele, pixurile, periuțele de dinți, paiele, bețișoarele de urechi si tacâmurile. Poți să începi să înlocuiești aceste obiecte, probabil des întâlnite în casa ta, cu varianta lor eco-friendly, precum periuta de dinti din bambus.

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

*

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.