Ce lucruri trebuie înlocuite în casă

Chiar și cea mai curată și îngrijită locuință are nevoie de mici schimbări nu doar pentru un update estetic. Multe lucruri din casă trebuie înlocuite regulat pentru o atmosfera sănătoasă, sigură și practică. Chiar și atunci când investeșți în obiecte de foarte bună calitate, ele trebuie înlocuite din când în când, pentru a nu-ți expunse locuința și sănătatea la riscuri inutile. Folosirea peste termen a unor lucruri te pot îmbolnăvi, pentru că sunt pepiniere de microbi. Însă altele ar putea declanșa mici incendii sau accidente sau pot deteriora locuința. Pentru a-ți îngriji sănătatea și casa, trebuie să știi ce și când trebuie retras din uz și înlocuit.

În bucătărie

Cercetătorii americani au descoperit că în bucătărie, cele mai murdare obiecte  sunt bureții de spălat vase și, surpriză, sertarul pentru legume al frigiderului. Dacă frigiderul poate, și trebuie, să fie spălat și dezinfectat regulat, obiectele mai mici trebuie înlocuite. Pentru că buretele de vase stă mereu umed și poate ascunde microbi, el trebuie schimbat lunar. Tocătoarele de plastic trebuie schimbate imediat ce se zgârie, pentru că nu mai pot fi curățate corect, așa că experții ne recomandă tocatoarele din lemn, care sunt mai rezistente și mai ușor de dezinfectat, însă și ele trebuie schimbate odată la șase luni. În general, cuptoarele cu microunde sunt făcute să reziste cam zece ani, însă dacă îl foloseșți aproape zilnic, e bine să fi atent la cât de eficiente sunt. Dacă nu mai respectă timpii producătorului și par să-și fi pierdut din intensitate, e cazul să investeșți într-un alt cuptor. Durata de viață a unui frigider este de aproximativ 15 ani, însă ar trebui să cauți un frigider nou dacă observi că mâncarea se strică mai repede decât în mod normal, dacă motorul scoate zgomote sau dacă se încălzește. În cazul oricărui aparat electrocasnic, dacă ștecherul este deteriorat sau firul prezintă dezlipiri sau rupturi, el poate deveni un risc de incendiu.

În dormitor

În mod normal, îți petreci destul de mult timp în dormitor iar în timp, obiectele prezente în această cameră, cu care intri în contact în fiecare noapte, te pot îmbolnăvi. Perna acumulează praf, particule de piele, par și sebum, așa că ar fi bine să o schimbi cam în fiecare an, sau chiar mai devreme, dacă simți că și-a pierdut forma, pentru că îți poate chiar deforma coloana. Partea bună este că le poți refolosi ca perne pentru scaune, pentru animalul tău de casă sau ca perne decorative. Lenjeria de pat trebuie spălată săptămânal pentru a preveni acumularea de bacterii, iar atâta timp cât nu există uzură sau rupturi, ea nu trebuie să fie înlocuita. Saltelele vechi îți pot provoca alergii și probleme cu spatele. Ar trebui să îți înlocuieșți salteaua cam la cinci sau maximum zece ani, mai ales dacă îți este tot mai greu să adormi sau dacă te trezeșți cu dureri de spate și de gât. Și plapuma ar trebui schimbată odată la maximum cinci ani.

În living

Toate covoarele din locuință ar trebui schimbate cam după zece ani, mai ales dacă ai și animale de casă, pentru că poți fi mediul perfect pentru a găzdui praf, păr și microbi. O canapea de foarte bună calitate își poate menține starea perfectă mulți ani, însă ar trebui înlocuită după cinci ani dacă este folosită des sau dacă începe să-și piardă formă. O canapea deteriorată îți poate îmbolnăvi spatele pentru că nu va mai menține o postura sănătoasă. Perdelele și draperiile trebuie și ele înlocuite odată la trei ani, pentru a nu provoca alergii.

Mașina de spălat are o durată de viață de 10 până la 15 ani, însă dacă observi că scoate zgomote ciudate, hainele nu sunt spălate corect sau persistă un miros neplăcut chiar și după dezinfectare, ar trebui schimbată. Filtrele de la aerul condiționat ar trebui schimbate anual, sau la finalul fiecărui sezon, dacă îl foloseșți tot anul. Detectoarele de fum trebuie schimbate cam odată la fiecare 10 ani, însă bateriile se schimbă anual. Tastaurile pot fi pline de praf, frimituri sau microbi, așa că odată la 3 ani ar trebui să îți iei o tastatură nouă, iar scaunul de birou, pentru a fi în continuare comod, trebuie înlocuit după vreo 10 ani.

Dacă unele piese de mobilier pot rezista perfect chiar și zeci de ani, cele care pot colecta microbi și praf sau cele care sunt făcute pentru a-ți susține spatele trebuie înlocuite constant. Obiectele vechi te pot îmbolnăvi sau pot deveni cauzele unor incendii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

*

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.