Ce este o pompă de căldură

Centralele geotermice cu pompă de căldură reprezintă un sistem de încălzire inovator și eficient, care devine din ce în ce mai popular printre proprietarii de case. Acestea funcționează prin transferarea căldurii dintr- sursă exterioară (sol, apă sau aer) în interiorul locuinței, asigurând un mediu călduros și confortabil pentru locuitori.

Acest tip de sistem de încălzire are numeroase avantaje, printre care se numără costuri reduse de încălzire, un mediu mai sănătos, o durată mai lungă de viață a sistemului și, nu în ultimul rând, un impact redus asupra mediului. În ceea ce privește costurile, tehnologia pompelor de căldură le face mult mai accesibile în exploatare decât sistemele tradiționale de încălzire, deoarece folosesc energia gratuită din solul de lângă casă, pânza freatică sau aerul exterior (nu recomandăm însă soluțiile aer-apă) în loc de combustibili costisitori precum lemnul, gazele naturale sau cărbuni. Pompele de căldură necesită și mai puțină întreținere, astfel încât costurile totale pe parcursul duratei de viață a sistemului sunt mult mai reduse.

Centralele geotermice, sau pompele de căldură sunt, de asemenea, o alegere mai sigură pentru sănătatea oamenilor. Dat fiind că nu folossc combustibili fosili, nu produc emisii nocive sau gaze toxice, deci nu există nici riscuri de scurgeri sau accidente care ar putea pune în pericol siguranța locuitorilor. Mai simplu spus, nu se generează fum, monoxid de carbon, cenușă și mizeria asociată în general cu soluțiile “clasice” de încălzire.

Durata de viață a pompei de căldură este, de asemenea, mult mai lungă decât durata de viață a sistemelor de încălzire tradiționale. Nu au piese care se uzează rapid sau care necesită înlocuire frecventă și sunt proiectate pentru a fi fiabile și sigure, astfel încât să poată fi utilizate pe o perioadă lungă de timp fără probleme majore. 15 ani e o durată de viață de așteptat de la un astfel de sistem, însă poate fi ușor depășită în realitate datorită fiabilității acestor soluții moderne.

Instalarea unei pompe de căldură poate fi o investiție costisitoare la început, dar pe parcursul duratei de viață a sistemului, proprietarii pot să economisească sume semnificative prin reducerea costurilor de încălzire. Costurile cu forajele sau racordarea la o sursă de apă pentru schimbul de căldură presupun investiții care variază substanțial de la cateva sute la mii de euro, în funcție de puterea instalată, teren, tipul de construcție și alte detalii.

De asemenea, centralele geotermice sunt compatibile cu sistemele de încălzire și răcire suplimentare, astfel încât proprietarii pot opta pentru o combinație de sisteme pentru a obține un mediu confortabil și eficient din punct de vedere energetic. Astfel, putem înlocui cu aceeași centrală și soluția de încălzire și cea de răcire. Alte beneficii suplimentare se referă la un mediu mai sănătos la interior datorită temperaturilor constante și absența unor curenți de aer puternici atunci când folosim încălzirea în pardoseală sau răcirea în pereți sau în tavane. Un mit demontat de această tehnologie este praful ridicat în aer de încălzirea în pardoseală. În realitate, radiatoarele (caloriferele) ridică mai mult praf, lucru care se vede pe pereții din apropiere și creează disconfort prin diferența mare de temperatură dintre radiator și colțul opus al camerei unde este mai rece. 

Deși încă la început în țara noastră, pompele de căldură sunt folosite cu un veritabil succes de peste 20 de ani în multe țări occidentale. Cuplate cu un sistem de producere a energiei electrice din panouri fotovoltaice pot reduce sau chiar elimina costurile de încălzire și răcire, eliminând total dependența de un branșament și toate costurile asociate.

Dacă ești interesat de un astfel de sistem, ia legătura cu Ovidiu Țifui https://tifui.ro – office@pompedecaldura.eu

 

1 Comentarii

Dan 16/02/2023 la 23:48 Reply

Salut. Va rog, ajutati-ma cu un sfat. Am cumparat o casa construita de 15 ani P+E+M. Este izolata la exterior cu polistiren expandat de 10cm. Sunt intr-o reamenajare generala si vreau sa va intreb daca este bine sa izolez si la interior peretii exteriori cu vata minerala de 10+rigips pe structura metalica? Mentionez ca am schimbat si tamplaria cu una de calitate si sper sa nu am pierderi de caldura. Am incalzire in pardoseala. Nu as vrea sa fac mai mult rau decat bine cu aceasta izolatie la interior. (Sa apara mucegai). Multumesc

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

*

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.