Ce este mișcarea Zero Waste?

Zero waste. Sună dur și sună extrem. Poate less waste ar fi fost o variantă mai potrivită, însă cu siguranță nu ți-ar fi atras atenția la fel de mult ca zero waste. Astăzi o să îți explic ce înseamnă și de ce este importantă această mișcare care își propune să reducă impactul stilului nostru de viață asupra mediului înconjurător, în contextul schimbărilor climatice despre care am tot vorbit. Planeta este acoperită de deșeuri și industria reciclării nu poate ține pasul. Intuiești bine, reciclarea nu este suficientă. 

Definiția zero waste este următoarea: conservarea tuturor resurselor prin producția lor responsabilă, care să aibă consum, reutilizare și recuperare fără ardere și fără să amenințe mediul sau sănătatea oamenilor. Obiectivul este de a încuraja economia circulară, prin reutilizarea resurselor până la maximul posibil. Zero Waste se referă nu numai la menținerea deșeurilor în afara fabricilor de reciclat, ci și la împingerea economiei noastre spre cât mai puțină risipă în producție și în consum.

Zero deșeuri nu este doar un scop final, ci un set de principii care urmăresc eliminarea deșeurilor în toate etapele lor. De la extragerea resurselor, la prelucrarea, la consumul lor și până la gestionarea materialelor aruncate. Scopul este de a închide această buclă, de a schimba întregul concept de deșeuri. 

Principiile sunt dezvoltate pe trei direcții: responsabilitatea producătorului, a consumatorului și cea politică. Fiecare direcție reprezintă o etapă specifică fluxului de deșeuri. Producătorii fac parte din etapa principală și trebuie să își asume responsabilitatea pentru fabricarea produselor. Consumatorii se află în etapa următoare, asumându-și responsabilitatea pentru consum și eliminare. Între timp, responsabilitatea politică trebuie să reducă decalajul dintre consumator și producător, să militeze pentru sănătatea mediului și a oamenilor prin crearea unui cadru legislativ și a unor sancțiuni. Te întrebi dacă la noi în țară avem această responsabilitate politică? Răspunsul este… ocazional. Mai exact, cu ocazia fiecărui tur de alegeri. În România, programele care vizează mediul înconjurător sunt suspendate, la fel ca autostrăzile. Suspendate… încă din faza de proiect. 

Într-o notă ceva mai pozitivă, îți povestesc în continuare despre cele 5 principii; refuză, redu, reutilizează, compostează și reciclează.

Primul principiu: Refuză produsele de care nu ai neapărată nevoie. Refuză pliantele din cutia poștală, refuză bonus fiscal de la magazin, care apropo, nu se reciclează, paiul din paharul de cocktail sau punguța de la supermarket. De ce este important să refuzi? Pentru că orice economie funcționează după principiul cerere și ofertă. Orice produs care ajunge la gunoi a apărut pentru a satisface o cerere. 

Al doilea principiu: Redu cantitatea de produse pe care le folosești. Fă o listă de cumpărături și ține-te de ea. Nu cumpăra mâncare în exces, pe care o arunci la final de săptămână pentru că nu ai apucat să o mănânci și a expirat. Folosește produsele mai cu economie, cum făceau părinții noștri în comunism. Nu pentru că nu ai posibilitatea de a cumpăra altele noi, ci doar pentru a minimiza risipa de orice fel. Ca atunci când oprești apa de la chiuvetă în timp ce te speli pe dinți. 

Al treilea principiu: Reutilizează (repară). Poartă hainele un sezon în plus înainte să te arunci. Da, tricoul acela mai ponosit merge purtat sub un hanorac pe timp de iarnă. Recondiționează mobila înainte să o schimbi. Refolosește borcanele de sticlă pentru conserve. Transformă o lădiță din plastic în jardinieră pentru flori sau într-un coș de depozitare pentru obiectele din magazie. Și punga aia biodegradabilă în care pui fructele la supermarket și pe care oricum o plătești, poate fi folosită până se rupe. 

Al patrulea principiu: Compostează. Transformă deșeurile organice în îngrășământ agricol natural, mai ales că deșeurile organice se descompun foarte greu la gropile de gunoi. Cum faci asta? Îți las în descriere două clipuri în care îți explică George întreg procesul. 

https://www.youtube.com/watch?v=3EvJNjWnPU0&ab_channel=CaseBune

https://www.youtube.com/watch?v=Wxogq6v6zfA&ab_channel=CaseBune

Al cincilea principiu: Reciclează. Știu că până acum ți-am vorbit despre reciclare ca fiind imperios necesară. Nu am să mă contrazic, ci doar am să îți spun că ar trebui ca reciclarea să fie alternativa la care ajungi după ce ai aplicat celelalte principii. Adică duci la reciclat un obiect pe care deja l-ai reparat la un moment dat sau l-ai refolosit în alt scop decât cel pentru care a fost creat. Adică după ce i-ai dat o a doua șansă la viață. 

Am citit prin comentarii că nu este suficient ca noi, în calitate de consumatori, să facem eforturi pentru un mediu mai curat. Și că de fapt marile corporații poluează de n ori mai mult. Și că ele ar trebui să își asume responsabilitatea. Și că politicienii ar trebui să intervină și ei. Sunt perfect de acord. Dacă un singur om își controlează producția de deșeuri, nu va salva nici măcar o vrabie. Însă dacă din ce în ce mai mulți oameni refuză produsele puternic poluante, companiile care le produc vor rămâne fără clienți și vor fi nevoite să se reorienteze. 

La nivelul actual de generare a deșeurilor, industria reciclării nici nu poate spera să țină pasul cu cererea. Reciclarea rămâne extrem de importantă în acest context însă nu ne putem baza exclusiv pe ea. În plus, resursele și emisiile suplimentare asociate industriei reciclării trebuie proiectate, utilizând o mai bună gestionare a resurselor și încurajând responsabilitatea producătorului.

Dacă vrem să abordăm impactul distructiv al schimbărilor climatice, atunci zero waste și o economie circulară sunt cu adevărat opțiunile noastre cele mai durabil. Reciclarea nu ar trebui să fie primul lucru pe care îl facem, ar trebui să fie o ultimă soluție. În final îți reamintesc că în fiecare zi poți alege să ai un impact pozitiv asupra planetei. Cum ajungi să lucrezi? Cum îți cumperi alimente? Ce mănânci? Ce cumperi? Totul este interconectat. Fiecare achiziție pe care o faceți este un vot pentru tipul de lume în care dorești să trăiești.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

*

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.