CE ESTE IZOLAȚIA DIN SPUMĂ DE STICLĂ? GEOCELL

De când conceptul de casă pasivă s-a răspândit -timid, ce-i drept- și în România, a apărut un nou limbaj dar şi o nouă listă de produse pentru arhitecţi şi ingineri constructori. Produse adecvate construcției de case pasive. Unul dintre produsele-vedetă care îşi face loc pe piaţă, dar şi în dorinţele viitorilor proprietari de case, este spuma de sticlă. Cunoscut și sub numele de Geocell, sau Energocell, acest agregat a câştigat teren în faţa altor izolații pentru clădiri atât datorită performanţelor deosebite, despre care vom vorbi mai jos, dar şi datorită faptului că este prietenos cu mediul şi economic pe termen lung.

Ce este mai exact spuma de sticlă?

Acest agregat se prezintă sub formă de granule sau plăci din sticlă celulară. Este 100% mineral, produs din sticlă reciclată, care, după ce este transformată în pudră cu ajutorul unei mori cu bile, este amestecată cu un agent de expandare şi introdusă în cuptor. Acolo se întâmplă procesul de spumare care dă naștere sticlei celulare, fără a produce însă gaze periculoase. Conform producatorului Energocell, avantajul principal al cuptorului tunel care “coace” spumă de sticlă este că foloseşte aproximativ o zecime din energia necesară fabricării termoizolanților din materiale de stiren, adică 140 KWh/m³ față de aproximativ 1400 KWh/m³, protejând astfel mediul.

La ce folosim spumă de sticlă?

Acest material este extrem de versatil datorită faptului că este uşor, are o capacitate portantă şi drenantă bună şi izolează termic şi fonic extrem de bine. El poate înlocui cu succes alte materiale clasice de construcţie, având avantajul că este mai rentabil şi mai rezistent în timp, atât prin faptul că este făcut din sticlă reciclată, cât şi prin faptul că nu poluează. Poate fi folosit ca izolator pentru subsoluri sau fundaţii, sub placă sau ca umplutură, dar îl poţi folosi şi pentru izolația unei case existente. Mai poate izola poduri sau mansarde, umplutură pentru grădini, acoperişuri verzi sau terase circulabile, dar şi pentru lucrări complexe, ca izolator pentru conducte, pentru umplutură la construcţia drumurilor sau podurilor.

De ce spumă de sticlă?

Pentru cei care îşi doresc o casă pasivă, care să respecte mediul şi să fie sustentabilă, spumă de sticlă este un must-have datorită proprietăţilor izolatoare deosebite, dar şi datorită faptului că a fost creată de la început ca produs eco, 100% din sticlă reciclată şi cu ph neutru: 7.

Pe lângă aceste două avantaje prin care s-a făcut remarcat, este şi extrem de rezistent la compresiune datorită structurii celulare, rezistența sa la compresiune (valoarea limită a deformației) putând depăși 7000-8000 kPa/m². Din acest motiv, sticla celulară poate fi utilizată în strat termoizolant portant, dar această rezistenţă poate fi modificată prin gradul de compactare.

Nu permite infiltrarea apei,permeabilitatea hidraulică pe granulă este de ~ 4,4 * 10-2 m/s, proprietate ce îl face rezistent la îngheţ datorită celulelor închise. Este rezistent la foc şi nici nu eliberează gaze nocive și este clasificat în categoria A1, fiind incombustibil conform DIN 4102-1. Datorită compoziţiei sale, nu permite dezvoltarea bacteriilor, a mucegaiului şi nici nu este un mediu propice pentru dăunatori. Rezistent la acizi, solvenţi organici şi umezeală, spuma de sticlă poate fi folosită alături de lianţi alcalini ca oxidul de calciu sau cimentul şi este antialergic, nontoxic, inert și inodor.

In urma testelor efectuate de producătorul austriac de spumă de sticlă -SchaumGlas, s-a demonstrat că acest material modern se comportă foarte bine în timp, chiar şi după zece ani nu a suferit nici o deformare sau schimbare a structurii. Acelaşi producător afirmă că valoarea de compresiune este de 2,00 N/mm² pe fiecare granulă, iar valoarea de compresiune rezultată la testul axial este de 570,00 kN/m², aceste valori garantând o rezistenţă deosebit de bună în timp.

Eficienţa sa economică nu este dată doar de comportarea sa excelentă în timp, ci şi datorită faptului că este uşor de montat, așa că scade mult prețul manoperei. Legat de aspectele economice al folosirii sticlei celulare, producătorul maghiar Energocell afirmă că “Izolarea fundației pe radier cu sticla celuară se poate realiza cu aproximativ 80% din prețul izolației stirenice a radierului. Mai mult, este posibilă și evitarea lucrărilor de suprastructură. Radierul poate fi betonat imediat după încorporarea produsului granulat, prin urmare scade timpul de execuție.”

Indiferent de situaţia în care te afli, construiești o casă de la zero sau de a renovezi o clădire existentă, spuma de sticlă poate fi asul tău din mânecă atunci când vine vorba de izolare. Este un material modern, cu proprietăţi extraordinare, care începe să înlocuiască materialele clasice de construcţie în preferinţele multor profesionişti din lume, iar faptul că este 100% natural şi prietenos cu mediul îl face cu atât mai apreciat.

Despre ce materiale de construcție moderne ai mai vrea să afli? Scrie-ne pe contact@casebune.ro!

Lasă-ne un comentariu chiar dacă nu ești de acord cu noi!

10 Comentarii

Ion 26/04/2019 la 20:45 Reply

Planific începerea construcției case in aceasta vară. Cine aduce Energocell in Romania si la ce pret?

Cristian Olaru 05/05/2019 la 01:32 Reply

Bunaseara! Am vazut video-ul si ma intereseaza si pe mine, de unde pot sa o achizitiomez?? Multumesc anticipat! Cristian Olaru

    George Buhnici 13/05/2019 la 10:19 Reply

    Este un număr de telefon în descrierea video-ului, pe YouTube. Succes!

Lucian Maier 01/06/2019 la 09:42 Reply

Bună ziua, cu ce pot să izolez pe interior un apartament de bloc?

Mihail 13/11/2019 la 15:05 Reply

Acest material inovator poate înlocui cu ușurință „pernele din balast clasice”, ce sunt de multe ori necesare pentru îmbunătățirea terenului de fundare (creșterea capacității portante prin asigurarea unei presiuni admisibile a terenului mai mare decât presiunea efective transmisă de construcție prin intermediul fundației).
Cel mai mare plus pe lângă toate cele descrise mai sus în articol este greutatea acestuia.
Astfel prin punerea în operă a sticlei celulare indiferent de grosimea stratului / pernei nu aduc încărcări suplimentare mari asupra terenului de fundare.

SIMION PETRE 05/01/2020 la 13:28 Reply

Buna ziua ,
La multi ani !

Ma puteti ajuta cu o informatie , va rog
De unde pot achizitiona geocel (sticla expandata) de diferite granulatie ?

Măndiță Mihai 17/11/2020 la 12:30 Reply

De unde pot cumpăra panouri si granule de spuma de sticlă

Ada Matei 30/12/2020 la 06:45 Reply

Bună. În cazul unei fundații cu subsol, cum se utilizează Geocell? Mai exact, unde vine stratul de spumă de sticlă și la ce nivel?
Mulțumesc.

Nedelea Florin 25/02/2021 la 11:03 Reply

Buna ziua,
Ma puteti sfatui ce grosime trebuie sa aiba stratul de geocell pentru izolarea fundatiei unei case, si daca mai este nevoie de un alt izolator intre geocell si placa (gen polistiren)?
Multumesc.

Ion creanga 30/08/2021 la 19:22 Reply

Din păcate se pare că sunt întrebări din 2019 la care nu se primește răspuns….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

*

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.