CE ESTE FAȚADA VENTILATĂ?

Termoizolarea locuinței este un subiect discutat atât de către noii proprietari de locuinţe, care vor izolație încă din faza de proiect, dar şi de către cei ce deţin deja o locuinţă mai veche, şi se gândesc să o îmbunătățească. Termoizolarea are numeroase beneficii energetice dar şi economice si de aceea, au apărut mai multe materiale şi sisteme, fiecare cu avantajele şi dezavantajele sale. Totuşi, o mare parte din termoizolare se va face la nivelul faţadei, mulţi proprietari sunt îngrijoraţi şi de aspectul final al construcţiei, şi nu doar de calităţile izolatoare sau de calitatea aerului interior. Pentru cei care îşi doresc o faţadă mai spectaculoasă, cu un look ultra modern, faţada ventilată ar putea fi soluţia perfectă care să înlocuiască banalul polistiren şi finisajele clasice.

Sursa foto: Wandegar.com

Ce este o “faţadă ventilată”?

În domeniul construcţiilor, sistemele de termoizolare pentru pereţi, se pot împărţi în două categorii majore: primul sistem este numit sistem continuu sau umed iar al doilea este cel de faţadă ventilată sau sistem uscat. La sistemul umed, straturile pereţilor sunt lipite unul de celălalt, iar termoizolaţia exterioară este lipită de peretele bază. Tencuiala exterioară este și ea, lipită de termoizolaţie. Cel de-al doilea sistem de termoizolare, cel de faţadă ventilată, este un sistem uscat deoarece nu este nevoie de adezivi șau mortare. Acestea sunt înlocuite de structuri metalice sau din lemn, care se montează cu dibluri și holz-șuruburi pe pereții faţadei iar de aceste elemente se vor prinde termoizolația și elementele fațadei.

Conceptul de fațadă ventilată a fost reglementat în Romania abia în anul 2013 printr-un normativ care stabileşte materialele, structurile necesare montării şi metodele de execuţie, astfel încât faţada rezultată să fie eficientă energetic și sigură. Conform normativului NP 135 – 2013, faţada ventilată este un sistem de fațadă în care una dintre componentele sistemului este prevazută cu o lamă de aer ventilată natural. Lama de aer este amplasată între faţa exterioară a stratului termoizolant și fața interioară a elementului de construcție aflat între stratul de aer ventilat și atmosfera exterioară.

Rolul principal al stratului de aer ventilat este să asigure egalizarea presiunii vaporilor dintre mediul exterior şi sistemul faţadei. Elementele principale din care se compune sistemul de faţadă ventilată suntȘ

  • structura suport, compusă din totalitatea profilelor şi suporţilor ce se aplică pe faţadă în vederea realizării spaţiului necesar pentru montarea izolaţiei, spaţiului de aer şi fixării finisajului faţadei;
  • izolaţia termică ce poate fi realizată din vată minerală sau polistiren;
  • finisajul faţadei care poate fi foarte variat, în funcţie de scopurile estetice.

Conform standardului european SR EN 13830, referitor la cerințele necesare unui astfel de sistem termoizolant, faţadele ventilate trebuie să îşi susțină propria greutate şi greutatea altor elemente minimale adăugate, precum ţurţurii, să reziste mecanic la vânt, la seisme și la șocuri orizontale, să fie cât mai permeabile la aer și impermeabile la apă, să fie cât mai bune termo și fono izolatoare și să se încadreze într-o clasă bună de rezistență la foc. Şi elementele de montaj care fac parte din acest sistem trebuie să îndeplinească aceleaşi condiţii, însă totul depinde de materialul ales pentru aceste elemente şi de materialele alese pentru placare, alegere care trebuie făcută şi din considerente tehnice, nu doar estetice.

De ce să iei în considerare sistemul tip “faţadă ventilată”?

Acest sistem a fost creat, în primul rând, pentru termoizolarea eficientă a interiorului, iar acest lucru se produce datorită faptului că spaţiul dintre plăcile exterioare şi termoizolație creează un strat de aer ventilat, care în combinaţie cu acţiunea unui strat izolant aplicat pe pereţii clădirilor îmbunătăţeşte eficienţa termică a clădirii. Astfel, sistemul de faţadă ventilată protejează structura peretelui şi creşte rezistenţa la variaţiile de temperatură ce se vor produce între mediul exterior şi cel interior.
În funcţie de plăcile exterioare alese, pe timpul verii, acestea pot reflecta şi căldura solară, astfel temperatura din interiorul clădirii va fi mai mică, iar în timpul iernii, termoizolaţia uscată previne răcirea excesivă a stratului suport. Se recomandă ca materialul termoizolant să aibă o conductivitate termică de calcul de maxim 0,050 W/(mK) şi stratul de aer trebuie să aibă o grosime de minimum 40-50 mm, cu excepția pereților din zidărie cu strat de aer, la care grosimea stratului de aer poate fi până la maxim 12 cm.

Un alt avantaj al faţadelor ventilate, şi cel mai important, care le diferenţiază de celelalte metode de termoizolație ale faţadelor, este faptul că se realizează o ventilaţie naturală a pereţilor datorită faptului că formează o zonă bine izolată termic în structura pereţilor şi chiar şi în zona planşeelor, stâlpilor, grinzilor, aticurilor din beton şi a structurilor armate, iar această zonă nu permite apariţia condensului deci nici a mucegaiului, a ciupercilor sau a altor bacterii care se bucură de umezeală. Permeabilitatea la vapori este esenţială atunci când vine vorba de confort, iar de aceea, materialul termoizolant trebuie să aibă o densitate de cel puţin 15 kg/m3 pentru produsele termoizolante cu procent ridicat de pori închiși şi pentru produsele cu pori deschişi. De regulă, se utilizează produse din vată minerală cu densitate mare, de 80 – 120 kg/m3 . Pentru o ventilare naturală corectă, se vor realiza numai straturi de aer cel puţin slab ventilate sau straturi de aer bine ventilate.

Datorită faptului că ventilarea se face natural şi că acest sistem nu permite acumularea vaporilor, mediul interior nu are doar o temperatură placută şi constantă, ci este şi foarte sănătoasa pentru locuitorii casei. Faţada ventilată acţionează ca un strat protector care împiedică pătrunderea umezelii exterioare în stratul suport dar şi în stratul termoizolator. Umezeala interioară e condusă afară prin ventilare iar vaporii rezultaţi din utilizarea clădirii la interior penetrează pereţii exteriori şi ies afară.

Pentru că nu există un mediu umed în care să se dezvolte bacterii şi ciuperci, aerul din locuinţă va fi sănătos şi cu umiditate echilibrată, perfect pentru o viaţă normală. Acesta este şi unul dintre motivele pentru care unii proiectanţi aleg faţadele ventilate pentru clădirile de birouri, un alt sistem termoizolant fiind mai puţin capabil să echilibreze vaporii şi umiditatea produse de foarte mulţi oameni pentru o atmosferă sănătoasă.

Faţada ventilată poate avea şi foarte bune proprietăţi de izolare fonică, undele sonore sunt reflectate în mare parte de placajul faţadei și absorbite de stratul termoizolator, dar asta depinde şi de tipul placajului folosit. Acest sistem poate avea şi o rezistenţă bună la incendiu, însă aceste proprietăţi sunt în stransă legatură cu tipul componentelor din sistemul de fixare, al tipului materialului izolant şi tratamentele aplicate materialului de placare. Aceste tratamente de ignifugare pot face ca faţada să aibă un comportament foarte bun în faţa unui incendiu, însă cu cât garantează o mai bună rezistenţă, cu atât vor fi mai costisitoare.

Mulţi arhitecţi integrează faţadele ventilate în proiectele lor şi din motive estetice, acestea sunt uşor de personalizat datorită varietăţii mari de materiale cu care pot fi placate. Se pot finisa cu plăci de fibrociment, cu diverse texturi şi culori, lambriuri de lemn, plăci realizate din metal, panouri compozite, piatră naturală, plăci din materiale plastice, plăci ceramice sau sticlă securizată.

Faţadele ventilate au schimbat modul în care arată şi se proiectează sediile multor firme, clădirile de birouri şi sediile multor instituţii, datorită ventilării naturale eficiente, proprietăţilor termoizolante dar şi datorită aspectului interesant, modern şi uşor de personalizat, însă în ultimii ani, acest sistem începe să apară tot mai des şi în designul ansamblurilor rezidenţiale.

 

3 Comentarii

Alexandru Guzi 01/06/2019 la 17:14 Reply

Ce imi puteti recomanda o firma care se ocupa cu asa ceva? Imi construiesc casa anul acesta si sunt interesant. Multumesc!

Alexandru Guzi 01/06/2019 la 17:17 Reply

Imi puteti recomanda o firma cu care sa-mi fac fatada casei? Imi fac casa anul acesta si sunt interesat de mai multe informatii. Multumesc!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

*

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.