Carportul solar de la #casabuhnici – ep 2
Am ajuns la finalul așteptărilor și astăzi vă prezentăm carportul solar de la #casabuhnici, făcut cu ajutorul echipei Victron Energy. Carportul este înclinat spre sud, iar pentru a profita la maximum de soare, am pus panouri monocristaline de 370W, cu dimensiuni de 1m x 1,7m. Aceste panouri solare sunt cele mai bune, deoarece puterea lor pe metru pătrat este cea mai mare dintre toate în momentul de față, mai exact o putere instalată de 240W / mp. La panourile solare, nu puterea în Wati este importantă, ci puterea pe metru pătrat, adică randamentul pe metru pătrat. Însă puterea pe metru pătrat este doar începutul acestei discuții.
La carport, cu o stație de încărcare adecvată, care să alimenteze doar din excesul de energie, putem încărca și mașinile electrice. Când este însorit, avem la dispoziție 5,18 kw putere instalată, dar în realitate carportul poate produce 2-3 kw, chiar si 5kw. De aceea, într-un astfel de proiect nu este suficientă puterea instalată, deoarece această putere este maximul pe care îl putem obține într-o zi de primăvară la prânz.
Tehnologia din aceste panouri este îmbunătățită prin panouri monocristaline half cells, adică avem două panouri într-unul singur, iar dacă umbrim jumătate de panou, cealaltă jumătate funcționează la capacitate maximă. Această caracteristică este importantă, mai ales dacă apar umbre de la copaci în anumite intervale de timp ale zilei. Urmărim productivitatea panourilor, câtă energie putem produce într-un an folosind acest sistem, deoarece puterea instalată produsă de aceste panouri solare o poate obține și un panou de o calitate mai slabă. Aceste panouri solare au mai multe bus bar-uri, iar din acest motiv, aceste bus bar-uri sunt mult mai subțiri, iar energia este distribuită în întreaga celulă. Bus bar-urile ajută la transportul de energie către celule, deci cu cât sunt mai multe bus bar-uri, cu atât sunt mai multe căi de a transporta energia și nici celulele nu se mai încălzesc așa tare.
În cazul în care ne gândim la crearea unei parcări fotovoltaice, aceasta solutie poate fi gândită și ca o insulă care să nu fie conectată la rețea, dar acest lucru implică și o capacitate de stocare, pe lângă panourile solare și invertor. Capacitatea de stocare ajută la încărcare în momentul în care nu este soare, iar atunci cand putem profita de energia solară, putem încărca direct din panouri. Deci dacă vrem să fim detașați de rețea, în sistem off-grid, avem nevoie de o capacitate de stocare.