CĂRĂMIDA CU GOLURI
Cărămida, sau blocul ceramic, este unul dintre cele mai vechi materiale de construcţie din lume, iar popularitatea sa este în continuare în creştere. Patrimoniul architectural românesc este plin de construcţii fascinante, şi rezistente, care au la bază caramida, dar în ultimii 20 de ani, un alt material asemănător, dar atât de diferit din unele puncte de vedere, a luat cu asalt piaţa din România: blocul ceramic cu goluri. Acesta a pornit de la conceptul cărămizii clasice, însă a fost îmbunătăţit de către specialişti.
Ce sunt blocurile ceramice cu goluri ?
Cărămida este un material de construcţie utilizat din cele mai vechi timpuri, pentru a face pereţi şi alte elemente în construcția zidăriei. În mod tradițional, termenul de “cărămidă” se referă la o unitate compusă din lut, dar este folosit acum pentru a desemna unități dreptunghiulare din soluri cu lut, nisip și var sau din agregate de beton. Cărămizile pot fi îmbinate prin mortar, adezivi sau prin interconectare.
Blocul ceramic cu goluri verticale este un element asemănător, mai mare decât o cărămidă şi are în interior goluri verticale sau orizontale, pentru creșterea calităţii termoizolante şi a rezistenţei la compresiune. Faţă de cărămizile pline, zidaria din blocuri ceramice cu goluri are proprietăţi termoizolante şi fonoizolatoare mult mai bune. Cărămizile ușoare, numite și blocuri ușoare, sunt realizate din agregate din lut expandat, turnat în matriţe speciale care vor crea golurile specifice, apoi amestecul este ars în cuptoare.
Blocurile ceramice cu goluri sunt de două tipuri: cu goluri orizontale si cu goluri verticale.Cărămizile cu goluri orizontale au o greutate mai mică şi sunt folosite în special pentru pereţii nestructurali de interior sau pentru pereţii de compartimentare și sunt potriviți oricărei structură de rezistenţă. Cele cu goluri verticale se folosesc la construcţia pereţilor exteriori şi sunt cele mai folosite tipuri de cărămizi pentru zidării în momentul de faţă în România.
Momentan, mulţi proprietari şi investitori preferă să construiască cu blocuri ceramice cu goluri, deoarece sunt stabile, au un bun randament energetic şi se comportă bine în caz de cutremur. Pentru pereţii de compartimentare, specialiştii recomandă ca grosimea peretului din cărămizi cu goluri să fie cuprinsă între 12.5 şi 15 cm.
De ce blocuri ceramice cu goluri?
Construcţiile realizate cu zidării din cărămizi cu goluri sunt foarte rezistente în timp, cu o durată de viaţă de până la 150 de ani, mulţi producători chiar oferă garanţii de până la 50 de ani. Rezistenţa lor este dată de faptul că sunt coapte la temperaturi foarte ridicate şi formate robotizat, şi deşi au goluri de aer în interior pentru o mai bună izolație termică, ele sunt deosebit de rezistente la compresiune, având o rezistenţă mecanică de minimum 10 N/mm pătrat. Blocurile ceramice cu goluri sunt stabile dimensional şi nu vor fi influenţate de climă, de precipitaţii sau de umiditate.
Zidăriile din cărămidă cu goluri au o inerţie termică naturala, de aceea rămân calde iarna și reci pe timpul verii, iar cărămida creează un microclimat sănătos la interior, deoarece materialul are o permeabilitate ridicată la vapori, care lasă aerul să circule în mod natural. Aceste blocuri ceramice asigură şi o izolare termică bună, cu conductivitate termică de minim 0.196 W/mK şi o rezistenţă termică pentru un perete netencuit de aproximativ 1.25 m2K/W. Datorită golurilor, este foarte eficientă termic, de la o anumită grosime a zidului şi nu necesită termoizolaţie suplimentară, pereţii din cărămidă pot fi finisaţi direct cu tencuială.
Nu ard și izolează fonic
Datorită acelorasi goluri, blocurile ceramice, au şi capacitatea de a izola fonic locuinţa. Această proprietate este extrem de importantă mai ales pentru pereţii de interior, pentru ca astfel nu vor transmite sunetul şi vor asigura o atmosferă intimă şi liniştită pentru locuitorii casei.
Blocurile ceramice cu goluri au şi o rezistenţă foarte bună la incendiu, sunt plasate în clasa de reacţie la foc A1. Conform Regulamentului delegat 364/2016 al Comisiei, din 1 iulie 2015, privind clasificarea comportamentului la foc al produselor pentru construcţii, în conformitate cu Regulamentul (UE) nr. 305/2011, clasa de reacţie A1 este dată doar produselor incombustibile care nu contribuie deloc la dezvoltarea incendiului. Pe scurt, este un material incombustibil, neinflamabil şi care nu ajută răspândirea focului.
Pentru că aceste blocuri ceramice sunt produse robotizat, cu ajutorul matriţelor, sunt disponibile în mai multe tipuri, de diverse dimensiuni. Pe lângă această diversitate dimensională, ele sunt şi mai uşoare, în comparaţie cu cărămizile pline clasice, şi au masa de aproximativ 18-20 kg/bucată şi o densitate de aproximativ 850 kg/m3. Datorită greutăţii reduse şi dimensiunilor, costurile finale de transport şi de realizare a fundaţiilor sau structurii vor fi mai reduse decât în cazul altor materiale populare.
Cărămida cu goluri verticale poate fi folosită şi pentru realizarea structurilor de rezistenţă iar pentru sporirea gradului de rezistenţă a zidurilor din cărămidă, se adaugă armături de oţel-beton sau beton simplu armat, zidăria devenind astfel portantă. Doi dintre producătorii importanţi de blocuri ceramice, Brikston şi Porotherm, au game dedicate realizării zidăriilor portante, ai căror indici se încadrează în normativele structurale în vigoare, indiferent de direcția de aplicare a forței. Porotherm afirmă că produsele lor sunt “elemente cu caracteristici fizico-mecanice distincte, care duc la o comportare unitară a materialului structural”. Totuşi, specialiştii sunt sceptici şi pentru clădirile peste regimul de înălţime P+2E preferă ca structura să fie pe cadre din beton armat, cu închiderile şi compartimentările realizate din blocuri ceramice cu goluri verticale.
Unii specialişti afirmă că, în comparaţie cu BCA, o casă realizată din blocuri ceramice cu goluri este cu aproximativ 5% mai scumpă din cauza faptului că aceste blocuri sunt mai grele decât cele de BCA, mărind cheltuielile de transport şi fundaţie, dar şi preţului uşor mai ridicat. Un alt dezavantaj este zidirea, care se va face într-un mod specific şi doar de către persoane cu experienţă pe zidării din cărămidă.
Unul dintre cele mai vechi materiale de construcţii, cărămida, a suferit îmbunătăţiri şi s-a transformat în popularul bloc ceramic cu goluri, material ales de mulţi viitori proprietari şi investitori. Ca toate materialele, blocurile ceramice au multe avantaje prin care s-au remarcat de-a lungul timpului, dar şi câteva dezavantaje, care trebuie luate în considerare, în funcţie de tipul proiectului.
2 Comentarii
Un subiect important având informații valoroase.
Mulțumesc
La cărămidă din prima fotografie, cea cu 8 goluri verticale de secțiune pătrată, acele 8 goluri trebuie umplute cu mortar? Ideea e ca ai nevoie de multă răbdare și intră și mult material… De 2 ori mai mult cel puțin daca il si compactezi!