PREA FRIG SAU PREA CALD LA BIROU?

Dacă exista mai mult de un om într-o încăpere climatizată, apar imediat discuții despre temperatură. Unora li se pare prea cald, altora prea rece. Enunțul acesta este ca o lege a fizicii.  Așa că trebuie să fii un vrăjitor destul de abil ca să poți mulțumi pe toată lumea.

Laurențiu a vrut să îmi arate care e sursa inovațiilor în automatizarea caselor, așa că m-a invitat la o clădire de birouri din Pipera, unde s-a ocupat de automatizarea sistemului de climatizare și ventilație.

Majoritatea elementelor de comandă și control pentru automatizări au fost mai întâi dezvoltate pentru clădirile industriale și pentru cele de birouri, ca să le facă eficiente energetic. Evident că la acest calibru sunt scumpe. Dar, pe măsură ce dezvoltarea continuă, unele dintre soluții încep să devină accesibile și pentru uzul domestic. Într-o clădire de birouri lucrurile devin mai complicate pentru că angajații au nevoie de o calitate bună a vieții.

Misiunea lui Laurențiu în clădirea de birouri a fost să automatizeze controlul climatizării, corelat în același timp cu senzorii clădirii. A trebuit să integreze datele despre agentul de încălzire, agentul de răcire, ventilația și aportul de aer proaspăt.  Soluții de genul acesta au început să fie aplicate deja și în proiectele rezidențiale.

Marea problemă a spațiului pe care l-am vizitat era, înainte de implicarea lui Laurențiu, faptul că instalația de climatizare funcționa modest, iar aparatele de control erau accesibile tuturor. Așa că fiecare angajat căruia nu îi convenea temperatura, putea să o schimbe. Dar nemulțumea alt coleg. Și așa mai departe.

Locul în care Laurențiu a trebuit să intervină are mai multe tipuri de spații pentru care trebuie găsite soluții individuale: sunt câteva zone de “open office” și mai multe săli pentru ședințe. Dar soluțiile trebuie să țină seama și de radiația solară diferită in fiecare moment ale zilei, pe fiecare fațadă.

Dar haideți să vedem cum sunt transferate soluțiile din cladirile de birouri în cladirile rezidențiale

 

3 Comentarii

Sebastian 28/06/2019 la 16:19 Reply

Salut George,in bihor in satul beftia exista o casa aproape finalizata si e toata rustica,acoperisul este din stuf,pereti din lut si pe interior cu piatra eu zic ca merita sa o vezi

Octavian Aron 19/01/2021 la 18:57 Reply

Buna seara domnule Buhnici, ma intereseaza foarte mult daca se poate sa ma ajutati cu contactul domnului Laurentiu pentru solutia unei case inteligente de 205 mp construiti.

    George Buhnici 20/01/2021 la 15:19 Reply

    Contact
    Adresă:

    Strada Vasile Lascăr 178 Etaj 5, București 020512

    Telefon:

    +40746133833
    +40740217755
    Email:

    office@green-electric.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

*

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.