Bambusul | Materialul viitorului

Bambusul este un material folosit încă din cele mai vechi timpuri în diferite scopuri. Fie că vorbim de plantele în sine folosite pe post de decor, fie că vorbim de obiecte mici, accesorii sau chiar pentru construcții. Deși mulți dintre noi îl asociem în special cu planta care aduce noroc sau cu accesoriile pentru bucătărie, bambusul poate fi folosit într-o mulțime de scopuri. Unul dintre motivele principale pentru care bambusul este atât de utilizat este legat de rezistența acestuia. În plus de asta, în ultima perioadă revine în atenția noastră datorită unui factor extrem de important – sustenabilitatea. Într-o eră dominată de plastic și cu o preocupare tot mai mare legată de tăierile ilegale și necontrolate de lemn, bambusul pare să fie o alternativă foarte bună. Motivul principal este legat de durata de creștere și dezvoltare a bambusului. Spre deosebire de fagi sau stejari, bambusul crește atât de repede încât despădurirea ar fi practic imposibilă. În zonele tropicale în care bambusul crește natural, utilizarea lui în construcții este frecventă mai ales datorită rezistenței sale ridicate. De asemenea este utilizat pentru elemente decorative, piese de mobilier și accesorii. Practic bambusul poate fi folosit ca înlocuitor pentru lemnul tradițional. De exemplu, parchetul din bambus este mult mai accesibil decât cel din lemn masiv și este ușor de întreținut. 

Însă, utilizarea bambusului nu se oprește la materiale de construcții și accesorii pentru casă. Din pulpa ierbii de bambus se poate face material textil și deci haine și accesorii. Materialul textil produs din bambus este asemănător cu inul și împarte multe dintre caracteristici cu acesta. De exemplu, este foarte confortabil, respirabil și antistatic, absoarbe umezeala și se usucă repede și la fel ca inul și nu se șifonează atât de ușor. Însă, spre deosebire de piesele de mobilier și alte accesorii produse din bambus, hainele din fibră de bambus sunt ceva mai scumpe și își pierd din rezistență atunci când sunt ude. Cel mai important aspect, așa cum spuneam, este legat tot de sustenabilitate. Știm deja că industria modei este foarte poluantă și consumă foarte multe resurse. De exemplu, în procesul de fabricare a fibrei textile din bambus se utilizează doar o treime din cantitatea de apă care s-ar folosi în mod normal pentru aceeași cantitate de bumbac. Mai mult decât atât, un tricou făcut din bambus se va descompune într-un an, comparativ cu aproximativ șase luni necesare pentru descompunerea unui tricou din bumbac. Asta deși dintre toate materialele textile clasice bumbacul este cel mai biodegradabil. 

Nu putem însă să ignorăm și dezavantajele hainelor și accesoriilor din fibră de bumbac. Dacă în cazul obiectelor fabricate din lemn de bambus acesta este foarte puțin procesat, pentru transformarea bambusului în pânză, pulpa bambusului trebuie transformată în celuloză. Aceasta se obține cu ajutorul mai multor substanțe chimice cum ar fi acidul sulfuric, sulfura de carbon și hidroxidul de sodiu. Și, din păcate, pentru a ține costurile cât mai mici, majoritatea fabricilor de confecții aruncă deșeurile în cel mai apropiat rău. Din păcate cam asta se întâmplă cu majoritatea produselor din vâscoză. Și deși materialul în sine este sustenabil, procesul de obținere nu este nici pe departe la fel de prietenos cu natura. Asta nu înseamnă totuși că toate produsele din vâscoză sau bambus sunt dăunătoare, la fel cum nu toate sunt sustenabile. Important este să aibă certificat verde care să ateste că acestea provin din zone sustenabile. De asemenea, spre deosebire de fagi sau stejari, bambusul crește doar în anumite zone, iar cererea tot mai mare de produse din bambus rezultă în defrișări masive în China. Ceea ce explică prețul mai mare al produselor din bambus. Cu alte cuvinte, dacă vrei să fie și bio și sustenabil și așa mai departe trebuie să te asiguri că produsele au certificare oficială pe ele. Astfel, nu faci niciun bine naturii. 

Mai jos îți las câteva obiecte de mobilier și accesorii din bambus. Ce părere ai despre ele?

1 Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

*

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.