Video – AM DESCÂLCIT FOTOVOLTAICELE

Ca să devii prosumator trebuie să parcurgi o procedură destul de încâlcită. Cu toate astea, așa este legea. Trebuie respectată. Visăm și noi, împreună cu voi, la vremurile în care procedura va fi simplificată și nu va trebui să faci multe drumuri ca să iei hârtii și apoi ștampile.

Îmi doresc să avem cât mai mulți prosumatori și câți mai mulți dintre voi să poată folosi banii de la stat ca să livreze electricitate în rețea. De aceea, am invitat-o pe Anamaria Marin, Product manager la Enel, ca să ne ajute să trecem cu răbdare prin hățisul acestui proces. Iată mai jos o schiță cu toți pașii pe care trebuie să îi faci ca să ajungi prosumator.

 

Primul lucru pe care trebuie să il faci este să găsești un instalator în care să ai încredere, care să nu te treacă pe vreo listă și care să nu îți ceară bani în avans. El ar trebui să îți spună ce să conțină dosarul pe care să îl depui pentru prima evaluare a Administrației Fondului de Mediu. Lista instalatorilor validați de AFM o găsești aici. Pe pagina ENEL găsești cam toate detaliile de care ai nevoie ca să devii prosumator.

Vedeți mai jos cât de clar ne explică Anamaria.

 

 

 

 

 

 

7 Comentarii

George Lorincz 05/09/2019 la 21:26 Reply

Salut George. Doresc să-ți mentionez un aspect extrem de important. În cazul în care trebuie mutat contorul la limita de proprietate, aceasta lucrare implica autorizație de construire si asta inseamna ca poti spune PA sistem sistem fotovoltaic deoarece este greu sa te mai incadrezi în termene.

Andrei 05/09/2019 la 22:40 Reply

Salut,
In ghidul de pe siteul afm este specificat ca in momentul in care se porneste oficial inscrierea clientilor la instalatorii validati care au semnat contractul cu afm ul, fiecare doritor poate merge la unul dintre acesti instalatori cu dosarul, instalatorul il va adauga in sistemul afm iar suma va fi rezervata pentru respectivul client si sccazuta din suma totala alocata regiunii din care respectivul face parte. Daca se procedeaza in acest fel si cam asa ar trebui sa se procedeze din ceea ce scrie pe site ul afm, atunci la un moment dat pe masura ce toti instalatorii adauga clienti in sistemul afm, suma totala alocata va fi epuizata si teoretic nu ar trebui sa mai fie posibila adaugarea altor persoane. Sa ne imaginam ca suma a fost epuizata si s a ajuns la numarul maxim aprox. 33000 de dosare. Dupa acest moment afm ul va verifica aceste dosare si va afisa o lista cu persoanele eligibile. Este foarte posibil ca dupa verificarea de la afm sa nu mai ramana tot 33000 dosare eligibile. In acest caz rezulta ca vor ramane locuri libere. Aveti cumva idee cum vor fi completate aceste locuri libere?
Daca nu se procedeaza in acest fel, m ar interesa care ar trebui sa fie ordinea in care un instalator isi va adauga clientii?? Intreb acest lucru deoarece daca la adaugarea unui client in sistemul afm, automat va fi rezervata suma pt respectivul atunci vor avea prioritate la acest program clientii care vor fi adaugati inaintea celorlalti iar instalatorii daca nu vor adauga clientii pe loc pe masura ce se prezinta cu dosarele, asa cum ar fi corect, primul venit primul servit, atunci ii vor adauga ulterior dupa propiul plac sau dupa alti algoritmi preferati de fiecare instalator in parte, ceea ce nu o sa corespunda cu ceea ce afm ul spune in ghid.

George 06/09/2019 la 16:22 Reply

M-am înscris la ENEL – am completat și trimis cererea lor tipizată specificând că am TRIFAZIC la locul montării panourilor.
Am primit e-mail de la ENEL prin care eram informat de data la care se depun documentele, care sunt ele și faptul ca ENEL montează UN SINGUR TIP DE INSTALAȚIE de 3 kW cu INVERTOR MONOFAZIC.
Eu ce fac acum – ma înscriu și nu vor monta deoarece eu am trifazic SAU vor monta invertor TRIFAZIC (pe care nu îl au in oferta unică) sau ce se întâmplă? Mă vor trece pe monofazic ei sau montează ei invertorul doar pe o fază?!? Am sunat la ei și nu am primit încă răspuns…
Mai simplu intrebat: ENEL va furniza și sisteme 3 kW cu invertor TRIFAZIC?

Liviu Sebastian Mahu 06/09/2019 la 23:28 Reply

Foarte deacord cu Andrei. Prin urmare, vom putea primi oare un NUMAR DE ÎNREGISTRARE in momentul in care INSTALATORUL încarcă actele necesare pe site-ul AFM? Altfel, daca nu am primi acest nrnde inregistrare, instalatorul poate sa întârzie incarcarea actelir, sau sa puna pe altcineva inaintea ta… Exista oare un termen in care INSTALATORUL trebuie sa urce aceste acte? Daca nu, eu o sa stau pe capul lui si supraveghez incarcare actelor 😂

ALEXANDRU 07/09/2019 la 11:27 Reply

Salut, cum ne putem da seama daca un instalator este ok sau nu, ce ar trebuii sa luam in calcul in alegerea lui, asa cum ai menționat intr-un clip anterior, număr de angajați, însă pe lista firme găsim foarte puține detalii. Într-adevăr mai sunt alții care au început să își pună propriile conditii in afara de cele ale fondului, gen ei nu instalează sub 5,5 kw tinand cont de cererea mare si nr mic de putere de acoperire al cererilor, astfel de firme am observat ca fac rau lista de acum cateva luni bune. Ne ajuți te rugam cu mai multe aspecte de care sa tinem cont?

Alex 08/09/2019 la 15:48 Reply

George te rog pot câștiga și eu un telefon or care te rog te urmăresc tot timpu dar nu merge să acceseze giveawayte rog george aș face or ce pentru un smartphone

Valentin 02/10/2019 la 15:44 Reply

Salut George. Daca in acest moment depun documentatia pentru a obtine ATR (desi acum programul e blocat), cat timp este valabil acest ATR? Presupun ca il pot folosi si daca doresc sa montez panourile in afara programului AFM.
Multumesc

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

*

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.